Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...

Браншът търси 1000 души, заплатите тръгват от 600 лева
31 яну 2018 20:17,
104
Липса на кадри: България ще си внася и овчари, говедари...
Снимка: архив, Булфото

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 6 години
В КРИМ на руски език охраняват с божествена охрана тежко увредена територия от жълта и бели бомби..Имало е стотици хиляди загинали от *** до 20 век вкл..Руския литературен е близък до църковно славянския язик въведен с цел лечение на големи територии ..Помпа БИОСФерата БЪРЗО. ЗА Укрепване на земната отбрана милиони руско говорящи са разселени след 1991 годинa вкл в САЩ,Израел,ГЕрмания..
77
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov помагайте и преди 6 години
В УВредените зони живеят много ползващи по няколко регионални езика .НА Украински диагностицират опасни създания веднага минават на Руски зад апредупредят човешката охрана.НА Молдовански/румънски/ в Кишинев засичат проблеми с Вранча веднага минават на Рускиза да успокоят региона.НА български охраняват важен разлом тн Долнодунавски разломен сноп чак до Ростов на Дон..Смятат се за братя.НА гагаузки следят аномални зони..
76
0
 
0
 
! Отговори
ПОмагайте преди 6 години
МНого в ВАЖНО ДА се ПОМОГНЕ НА жителите на Приднестровието и на охранителите на територията на ДОНБАС.ИМА много БЪлгари в тези региони.ТАМ се ОХРАНЯВАТ Тежко увредени зони от тн"Първо ПРИШЕСТВИЕ" иска се предимно литературен руски плюс Български а в приднестровието и молдовански ..
75
0
 
0
 
! Отговори
От Горе подават преди 6 години
Броя на населението в една страна зависи много от броя на млекодайните крави..Овцете охраняват територията от бедствия и аварии..ИСключително ценни охранители са прасенцата,конете,магаретата и домашните птици вкл кокошки пуйки и патки..Те ни пазят от опасни НЕДОПУСТИМИ СЪздания вкл на духове на убити зверски нашественици проникнали на земята при предишни инвазии..
74
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 6 години
През 2012 проучваме Молдавия.попадам на военен пенсионер знаещ молдовски ,руски и малко български.намираме в осем декара орехова гора млада и осем декара лично лозе.Кани ни на обяд.Риба лично уловена и бяло вино .в мазето няколко бидона .Това ми е хоби подава подводничарят.БЪлгарите са добре имат по 200 овце и по 200 декара лозя.Овцете и лозята охраняват важни региони..
73
1
 
4
 
! Отговори
даааа преди 6 години
Боцмана-овчар номер едно на Републиката.
72
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Овчари и говедари имаме в парламента!
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страните изпитват глад за инженери, медици, IT специалисти, а ние търсим внос на овчари и говедари! Всички с розовите очила в БГ най-сетне осъзнавате ли къде сме ние на фона на световната икономика.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 6 000 000 овце е нормално да се търсят овчари.
69
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Време е да започнем да внасяме качествени политици и качествени минстри. От тук трява да се почне , а не от ОFF чарите !
68
0
 
15
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Кадрите тепърва ще изчезват и това е факт. Когато се премахнат партийните субсидии, когато се счупи гръбнака на кастата ЧСИ, когато се подобри здравеопазването, когато се повишат доходите , когато се смачка енергийната мафия може и да има някакви кадриИначе - овчари много - от парламента през МС и надулуПредставете си - 18 министерства да има тая бедна държава - половината са излишни
67
1
 
16
 
! Отговори
да... преди 6 години
Веднага в УНСС да отворят но специалност- ОФЧАРИ! Така *** най- накрая ще учат нещо и работят по специалноста
66
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
Зелия български народ оФци и за тва оФчати да си вкараме
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години имах една позната работеща в полицията,която си купуваше месо от *** махала и когато ние се усъмнихме в качеството,тя съвсем откровено заяви,че месото е крадено и няма проблем,та след това и други се юрнаха да купуват.Незнам колко селяни са изревали от тая работа,но такива хора стимулират кражбите и побоищата по селата,а после се оплакват и от ***.те.
64
4
 
1
 
! Отговори
men преди 6 години
politikata e v posoka zakrivane na vsichko koeto se proizvejda v darjavata, zashto nie da proizvejdame kato niakoi triabva da ni dokara za da ni prodava mliako, sirene, agneshko... i t.n. tova e nai modernoto robstvo ikonomicheskoto da si zavisim a ne da proizvejdash ,,, posleden primer za zakrivane e cigarenata fabrika v Blagoevgrad , edin pechelivsh sektor nooo... se zakriva
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е много трудоемка,денонощна работа и 600 лева са прекалено малко,това не е 8 часов работен ден,а непрекъсната заетост.
62
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие пък само парите гледате. В Америка също има много хора, които гледат животни и не изкарват много пари. Някои просто не могат друго да правят, няма нищо срамно. Не може всички да са ай ти специалисти.
61
3
 
8
 
! Отговори
играч-краен квартал преди 6 години
важноту е да направиме голема ограда на къщата в коят живееме целата рода..и да си купиме с брат и другите от родата които дадат пари 2008г мерцедес мл ще събираме 2 години общо сички за джипа ама че сме играчи.вуйчо е тираджия и той зима големи пари че ни намери по европата евнияк МЛ...и да е натфалин задължително да върви да ги бия атмосферките и да се возиш ефтино на нафта..малко смърди ама като видат простолюдието черен мл и си мислат че имам фирма..
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като всички овчари и пъдари са ангажирани в политиката.
59
4
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Доживяхме да видим близкия край на България! Все си мислех, че ще е по дълго. С третото управление на Цветанов и Бойко Борисов нещата много бързо се ускоряват. Брово ГЕРБ. Виждал съм суданци да паст овце и кози в Либия. Дали ще искат да дойдат тук?