САЩ не могат или не искат да изострят отношенията с Русия

Руски издания: Ще има ли последици от "кремълския доклад"
31 яну 2018 10:50, Елка Василева
28
САЩ не могат или не искат да изострят отношенията с Русия
Снимка: архив, Reuters

Публикуваният вчера "кремълски доклад" на американското министерство на финансите бе разкритикуван и в Русия, и в САЩ заради своята неяснота, пише "Комерсант".

Докладът или т. нар. кремълски списък включва 210 души - практически цялото федерално ръководство на Русия и по-голямата част от бизнес елита, напомня вестникът.

Според Вашингтон тези хора са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин.

Конгресът на САЩ "реагира скептично", пише изданието, по-специално защото мнозина там очаквали санкции срещу хора от списъка. Министърът на финансите Стивън Мнучин уверил пред сенатска комисия, че санкции ще има, но не уточнил кога и срещу кого.

Ведомството обаче заявява на сайта си, че документът не е "санкционен списък". Съответно засега остават неясни последиците от доклада за включените в него.

Още по темата

Американски закон, въз основа на който е подготвен докладът, позволява на САЩ да наказват ключови чуждестранни партньори на руския отбранителен бизнес и разузнаванията. Държавният департамент обаче заяви, че засега няма да взема мерки срещу такива компании и лица. Мнозина конгресмени видяха тук опит за саботаж от страна на президентската администрация.

"Доналд Тръмп поначало бе критичен" към новия закон, предназначен да накаже Москва за предполагаемата й намеса в американските избори през 2016 г. и "фактически натрапен от Конгреса, без да му остави поле за маневри", напомня всекидневникът.

Освен това били излъгани очакванията на конгресмени, разчитали заплахата от нови лични санкции да накара "приятелите на Владимир Путин" да обърнат гръб на Кремъл. Законът позволявал да се публикуват не само имената им, но и приходоизточници, издирени от щатските разузнавания, евентуални нелегални схеми, в които може да са замесени, бизнес интереси на Запад и др.

"В Русия се чакаше сериозен доклад. Русофобите потриваха ръце в очакване на мощен удар по Кремъл. Бизнесмените се тревожеха за репутациите си. В крайна сметка обаче видяхме компилация от сайта на руската президентска администрация, правителството и списъка на сп. "Форбс", коментира политологът Иван Тимофеев.
"В този списък смисълът е малко, а може би такъв няма изобщо", коментира бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Напътствал авторите на списъка, Андерс Ослунд от Атлантическия съвет констатира, че документът "не отговаря на първоначалния замисъл" и поради намеса на "някого от висшето ръководство" на САЩ "американската санкционна политика стана за смях, а Кремъл ликува".

"Опасенията" на руските политици според "Комерсант" не се оправдали: "Първата реакция наподобяваше най-вече въздишка на облекчение", пише вестникът, отбелязвайки "подчертаното удоволствие" на хората, включени в списъка заедно с премиера Дмитрий Медведев и други висши служители.

"Какви са проблемите, щом там не се предвиждат никави последици?" - недоумява събеседник на изданието от голяма руска корпорация, чийто собственик фигурира в "кремълския доклад". Източникът допуска, че документът може би съдържа и "подводни камъни" - "ние обаче не знаем за тях, а и никой не знае".

"Известия" припомня, че руската "опозиционна общественост" реагирала миналия август с оживление на новия американски закон, съзряла в него "края на путинския режим" и очаквала докладът да разкрие всички криминални връзки в Русия.

"Точно по това работи най-секретното финансово разузнаване в света. Значи олигарсите у нас получават точно половин година, за да свалят Путин. В противен случай - включване в доклада, санкции, ликвидация на собствеността", смятали опозиционерите. Плъзнали дори слухове, че руски олигарси плащат стотици милиони долари на американски лобисти, за да не попаднат в списъка.

В крайна сметка обаче докладът излязъл "пълна бюрократична профанация", защото освен имена не съдържал "никаква информация - нито за офшорки, нито за мониторинги, нито за тайни връзки". Документът бил правен "формално", "на коляно", без да се задействат никакви тайни служби.

Според "Известия" докладът сочи, че "САЩ или не искат сериозно да изострят отношенията си с Русия, или не могат. А всъщност всичко това, взето заедно: администрацията на Тръмп не иска много-много да влиза в икономическа война" с Москва.

"Кремълският списък" е само първа стъпка към по-нататъшни антируски стъпки от страна на Белия дом, предупреждава обаче "Росийская газета".

Фактически администрацията на Тръмп се мъчи да сплаши руското ръководство, разчитайки неяснотата и потенциалните рискове да направят Москва по-сговорчива, когато стане дума за американските геополитически интереси. След появата на списъка "елитите в Русия разбраха ясно и за доста време напред, че днешното противопоставяне ще продължи дълго", добавя московският официоз.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обичат, не обичат - с Русия всички се съобразяват. Кой от симпатии, кой от жълти ***.
23
1
 
6
 
! Отговори
Dumb and Dumber преди 6 години
Списъка бил друг но го подменили в последния момент :)Сега е руското правителство и 96 от най-богатите руснаци взети от листата на Forbes.С други думи янките се простреляли в краката, защото това само ще дигне рейтинга на тези от листата пред руснаците..Ха ха!
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно какви ще са санкциите... Ще спрат да купуват руски нефт и газ, ще накарат целия свят да не купува нефт и газ, ще ги заплашат с ново тайно оръжие... После ще си сварят супичка с техните зелени хартийки.Ех, чичко Сам, как си го набутваш сам.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп към руснаците:- Ето списъка на вашите изедници, а вие знаете какво да правите по-нататък...почнете от кремълската мумия !Америка фърст !
20
1
 
7
 
! Отговори
чичо Брус преди 6 години
Значи....Точно по това работи най-секретното финансово разузнаване в света. Значи олигарсите у нас получават точно половин година, за да свалят Путин. В противен случай - включване в доклада, санкции, ликвидация на собствеността"Еее и ако на това не ми се казва изнудване и намеса във вътрешните работи на една суверена държава....здраве му кажи....ама ти нее ново за хамериканците
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ залязват, дните им са преброени. То не може да се дървиш на Русия, пък на Китай, пък и на Европа да размахваш пръст и да прокопсаш. САЩ са абсолютни фашаги и ще свършат като Хитлер.
18
1
 
6
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тези олигарси от този списък,отдавна са си превъртели парите,я в злато или в скъпоцени камъни,или в имоти където санкциите на важат,няма да чакат Тръмп и останалата п***плач да им ги вземат,имат голям избор за инвестиции без да могат краварите за намеса.
17
11
 
5
 
! Отговори
Американец преди 6 години
ЕС и Русия са врагове на САЩ. ЕС е пречка за нас затова ще работим да разтурим съюза ви. Браво на Тръмп че ще наложи санкции срещу Русия и мита на ЕС! Време е да обединим сили с UK и да започнем търговска война срещу Европа, Русия и Китай! Всички американски патриоти сме против обединена Европа, Русия и Китай. Мачка Тръмп!
16
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитър ход на Тръмп. Списъка е за младите руснаци и оскотелия мужик. С това Тръмп им казва:- Ето ви суджуците - ръфайте - аз си имам друга работа.Америка фърст !
15
5
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Изключително безмозъчен коментар ! Нормално за трансджендер...
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип човек би трябвало малко да мисли, какво си пожелава.Аз мисля, че при пожелания сценарии т.н. "наши пари" ще отидат в световни в частност американски монополи. Да кажем ще купуваме руска газ разходена с кораб до някое пристанище и естествено със значително по "ниска цена".Т.е. "наши пари" няма да са наши.
13
0
 
12
 
! Отговори
Марица Изток преди 6 години
До 11 целта не е разпад на Русия, а "нараняване" на Русия. САЩ не искат Русия да се разпадне защото Русия има 7000 ядрени бойни глави които може да попаднат в погрешните ръце и да стане "мяу"
12
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ми те руснаците продават дървесина на Китай с хиляди вагони дневно, екологията по времето на СССР беше *** дума, а сега какви инвестиции има в старите съветски заводи?Да не са станало по-екологични?Знаеш ли кои са най-замърсените места в света?В Русия са.На всичкоотгоре имат и хиляди адрени опити на своя територия.Есетрата я изловиха вече.Ама нямат и пари за ядене.Ахахахаха
11
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3За да набутат Русия там где слънце не огрява и да забравят перченето с ракети, които строят с наши пари.Целта е разпад на Русия.Дано успеят по - скоро.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На въпрос към Путин, в който го питат какво мисли за списъка и факта, че той не е в него, Путин е отговорил:"Чуй ме, обидно е", след това е завършил с фразата:кучетата лаят, керванът си върви!
9
4
 
30
 
! Отговори
Марица Изток преди 6 години
За последните 200 години има към 5-6 разпаднати империи, защо си мислите, че САЩ ще са изключение?
8
4
 
15
 
! Отговори
PD преди 6 години
Цялата придворна гмеж, реве с пълно гърло за по решителни действия, а когато бумеранга се върне, ни лук яла ни лук мирисала. Така са се разпадали не една империи. САЩ вървят кум този сценарии. Единствен балансьор към момента е Тръмп, но няма да жонглира дълго, щото масовото безумие е на път да ми вземе главата.
7
9
 
1
 
! Отговори
Лисицата преди 6 години
Земните ресурси са безгранични
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се нарича бананова, но едни хора, над които е извършен най- големия геноцид в човешката историята имат следната поговорка:"Само, когато последното дърво бъде отсечено. Само, когато последната река бъде отровена. Само, когато последната риба бъде хваната. Само, тогава ще разберем, че парите НЕ МОГАТ ДА СЕ ЯДАТ!"
5
7
 
27
 
! Отговори
Марица Изток преди 6 години
САЩ загубиха геополитическата война срещу Русия последните 10 години. Щом и васала им Турция взе да им скърца със зъби смятай докъде я докараха...