САЩ не могат или не искат да изострят отношенията с Русия

Руски издания: Ще има ли последици от "кремълския доклад"
31 яну 2018 10:50, Елка Василева
28
САЩ не могат или не искат да изострят отношенията с Русия
Снимка: архив, Reuters

Публикуваният вчера "кремълски доклад" на американското министерство на финансите бе разкритикуван и в Русия, и в САЩ заради своята неяснота, пише "Комерсант".

Докладът или т. нар. кремълски списък включва 210 души - практически цялото федерално ръководство на Русия и по-голямата част от бизнес елита, напомня вестникът.

Според Вашингтон тези хора са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин.

Конгресът на САЩ "реагира скептично", пише изданието, по-специално защото мнозина там очаквали санкции срещу хора от списъка. Министърът на финансите Стивън Мнучин уверил пред сенатска комисия, че санкции ще има, но не уточнил кога и срещу кого.

Ведомството обаче заявява на сайта си, че документът не е "санкционен списък". Съответно засега остават неясни последиците от доклада за включените в него.

Още по темата

Американски закон, въз основа на който е подготвен докладът, позволява на САЩ да наказват ключови чуждестранни партньори на руския отбранителен бизнес и разузнаванията. Държавният департамент обаче заяви, че засега няма да взема мерки срещу такива компании и лица. Мнозина конгресмени видяха тук опит за саботаж от страна на президентската администрация.

"Доналд Тръмп поначало бе критичен" към новия закон, предназначен да накаже Москва за предполагаемата й намеса в американските избори през 2016 г. и "фактически натрапен от Конгреса, без да му остави поле за маневри", напомня всекидневникът.

Освен това били излъгани очакванията на конгресмени, разчитали заплахата от нови лични санкции да накара "приятелите на Владимир Путин" да обърнат гръб на Кремъл. Законът позволявал да се публикуват не само имената им, но и приходоизточници, издирени от щатските разузнавания, евентуални нелегални схеми, в които може да са замесени, бизнес интереси на Запад и др.

"В Русия се чакаше сериозен доклад. Русофобите потриваха ръце в очакване на мощен удар по Кремъл. Бизнесмените се тревожеха за репутациите си. В крайна сметка обаче видяхме компилация от сайта на руската президентска администрация, правителството и списъка на сп. "Форбс", коментира политологът Иван Тимофеев.
"В този списък смисълът е малко, а може би такъв няма изобщо", коментира бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол.

Напътствал авторите на списъка, Андерс Ослунд от Атлантическия съвет констатира, че документът "не отговаря на първоначалния замисъл" и поради намеса на "някого от висшето ръководство" на САЩ "американската санкционна политика стана за смях, а Кремъл ликува".

"Опасенията" на руските политици според "Комерсант" не се оправдали: "Първата реакция наподобяваше най-вече въздишка на облекчение", пише вестникът, отбелязвайки "подчертаното удоволствие" на хората, включени в списъка заедно с премиера Дмитрий Медведев и други висши служители.

"Какви са проблемите, щом там не се предвиждат никави последици?" - недоумява събеседник на изданието от голяма руска корпорация, чийто собственик фигурира в "кремълския доклад". Източникът допуска, че документът може би съдържа и "подводни камъни" - "ние обаче не знаем за тях, а и никой не знае".

"Известия" припомня, че руската "опозиционна общественост" реагирала миналия август с оживление на новия американски закон, съзряла в него "края на путинския режим" и очаквала докладът да разкрие всички криминални връзки в Русия.

"Точно по това работи най-секретното финансово разузнаване в света. Значи олигарсите у нас получават точно половин година, за да свалят Путин. В противен случай - включване в доклада, санкции, ликвидация на собствеността", смятали опозиционерите. Плъзнали дори слухове, че руски олигарси плащат стотици милиони долари на американски лобисти, за да не попаднат в списъка.

В крайна сметка обаче докладът излязъл "пълна бюрократична профанация", защото освен имена не съдържал "никаква информация - нито за офшорки, нито за мониторинги, нито за тайни връзки". Документът бил правен "формално", "на коляно", без да се задействат никакви тайни служби.

Според "Известия" докладът сочи, че "САЩ или не искат сериозно да изострят отношенията си с Русия, или не могат. А всъщност всичко това, взето заедно: администрацията на Тръмп не иска много-много да влиза в икономическа война" с Москва.

"Кремълският списък" е само първа стъпка към по-нататъшни антируски стъпки от страна на Белия дом, предупреждава обаче "Росийская газета".

Фактически администрацията на Тръмп се мъчи да сплаши руското ръководство, разчитайки неяснотата и потенциалните рискове да направят Москва по-сговорчива, когато стане дума за американските геополитически интереси. След появата на списъка "елитите в Русия разбраха ясно и за доста време напред, че днешното противопоставяне ще продължи дълго", добавя московският официоз.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тази Русия! Дай да видим ,,благоденствието" в най-изостаналата държава в ЕС,!Всъщност ,в Европа защото Албанците и Молдовците ни задминаха!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"На енергиините и ресурсни източници им се вика бананови републики"---Тогава защо на щатите им се иска да са ресурсен източник за европа?
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1На енергиините и ресурсни източници им се вика бананови републики
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да подскачаш срещу световния енергиен и ресурсен източник го могат само ББ и нещото, което ни беше преЦидент.