Война във войната в Йемен – какво означават новите боеве?

Обеднялата страна с 28-милионно население е на прага на глада
31 яну 2018 22:34, Елка Василева
23
Война във войната в Йемен – какво означават новите боеве?
Снимка: архив, Reuters

Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.

В подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е превърнат във военна зона. Летището не работи, училищата и магазините затвориха, а семейства избягаха от районите с най-ожесточените битки.

Новият разрив носи повече несигурност и насилие в почти 3-годишния конфликт, предизвикал най-тежката хуманитарна криза в света. Нека да хвърлим поглед върху случващото се, пише  Асошиейтед прес.

Кой срещу кого се бие?

Силите, верни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, до голяма степен са победени в Аден от сепаратистка група, наричаща се "Преходен южен съвет", и нейните сили, известни като "Пояс за сигурност", които бяха създадени, финансирани и въоръжавани от Обединените арабски емирства - ключов участник в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, привидно подкрепяща Хади.

Съветът е оглавяван от бившия губернатор на Аден Айдарус аз Зубайди, който миналата година беше отстранен от поста си от Хади. Аз Зубайди обедини сили с южните сепаратистки фракции, които се бият за коалицията. Съветът настоява за отцепване и връщане към положението отпреди 1990 г., когато Йемен беше разделен на две държави.

Миналата седмица съветът постави ултиматум на Хади да уволни своето правителство заради твърдения за корупция и некомпетентност. Докато наближаваше крайният срок, сепаратистите и силите на Хади се обстрелваха с танкове, артилерия и картечници. За по-малко от три дни силите на съвета завзеха по-голямата част от Аден, включително района, където се намира президентския дворец "Машик". Членовете на правителството на Хади се готвят за бягство.

Защо те се обърнаха едни срещу други?

Хади е скаран с ОАЕ през по-голямата част от последните две години. Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори. Хади и неговите сътрудници се оплакват в публични изказвания и частни разговори, че ОАЕ действат като окупатор. ОАЕ смятат Хади и неговото обкръжение за корумпирани и некомпетентни и са разгневени от съюза на Хади с врага на Емирствата - йеменския клон на "Мюсюлмански братя", известен като партия "Ислах".

Асошиейтед прес съобщи по-рано, че Хади, синовете му и редица негови сътрудници и командири, които се намират в Рияд, са получили забрана за връщане в Йемен, след като саудитците буквално са ги поставили под домашен арест, за да успокоят ОАЕ.

Как се развива гражданската война в по-широк план?

Битката между съюза, включващ Хади и коалицията, и шиитските бунтовници, известни като хуси, до голяма степен е в патово положение - някои периферни територии преминават под контрола ту на едната, ту на другата страна, но няма големи пробиви. Хусите владеят северните райони, столицата Сана и по-голямата част от западното крайбрежие на Червено море. Коалицията и силите на Хади държат Аден, по-голямата част от южните и източните райони (които в миналото бяха част от отделната държава Южен Йемен).

Миналия месец съюзът от страната на бунтовниците също се разпадна, след като избухнаха боеве между хусите и техния партньор през войната - бившия президент Али Абдула Салех. На Салех му беше дотегнало от монополизирането на северните райони от хусите и потърси съюз с Хади и коалицията. Но хусите нападнаха неговите сили в столицата, победиха ги, убиха Салех и арестуваха стотици негови поддръжници и роднини, в резултат на което бунтовниците останаха единствената сила.

Какво следва?

Ако борбата за власт в коалицията се проточи с боеве в Аден или се разпространи в други градове, вакуумът може да позволи на екстремисти като Ал Кайда и групировката "Ислямска държава" да се надигнат и да позволят на хусите да напреднат. Един вероятен сценарий е Хади да се поддаде на натиска на ОАЕ, да отстрани сегашното си правителство, да изостави ислямистките си съюзници и да създаде ново правителство, пълно с одобрени от ОАЕ фигури. Това би затвърдило властта на Емирствата, но би запазило Хади на поста.

Това, което ще направи Саудитска Арабия оттук нататък, може да има решаващо значение, а засега позицията й е неясна. Кралството казва, че главната му цел в Йемен е да възстанови Хади на власт, но в същото време говорителят на саудитската коалиция избегна да осъди сепаратистите и призова Хади да "поправи дефектите" в своето правителство, загатвайки за саудитско съгласие.

Междувременно гражданската война в Йемен не показва признаци да приключи. Тя е отнела живота на над 10 000 души, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала обеднялата страна с 28-милионно население на прага на глада.

Известният бивш саудитски генерал Ануар Ешки, за когото се знае, че е близък до престолонаследника на Саудитска Арабия, даде предложение за дългосрочно решение. Ешки призова наскоро в Тwitter за създаването на самоуправляващи се образувания на север и юг, включени във федерация, ръководена от Хади. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: гражданска войнаЙемен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Сега ще плъзнат и май/муни от Йемен из Европа, а ние ще трябва да ги храним и отглеждаме.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези освен да се дупят по пет пъти на ден и да се изтрепват взаимно друго могат ли?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA I CA SE BIQT SRESCHTU NARODA NA IEMEN
12
0
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Там където говедарите са си пъхнали гнусната гага има само войни, страдания, смъърт, разруха и опустошения.
11
0
 
11
 
! Отговори
TheCrow преди 6 години
Борба за власт между големците, а глупавите племена се бият за камъните и пясъка. *** народ с религия се управлява!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война във войната във войната във войната....
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния епизод от войните на глобалистката англосаксонска мафия с цел кражба на ресурси и борба за влияние.
8
3
 
31
 
! Отговори
Евротолераст преди 6 години
"Война във войната в Йемен какво означават новите боеве?"=====Означават, че Исляма е Религията на Мира и Любовта! Ние знаем това най-добре, защото Меркел така каза!
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия продава оръжия, защо и България да не го прави, *** руски ?
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията на мирът хахахаха
5
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По BBC току що разправиха как България продала оръжие за повече от 100млн евро на Саудитска Арабия, което явно е заминало за Ислямска държава и за конфликта в Сирия, тъй като СА не използва оръжия произведени по руска технология. А генерал Боко ви разправя за дюнери и световен мир.
4
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови тумби циникови "баджанаци". Пхахаха
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани, мани - и от двете страни се бият с корана в ръка!А ако огладнеят, могат да разчитат и на хуманитарни помощи.
2
3
 
46
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Свещенно право на арабите е да воюват помежду си до последния арабин! Разбира се, ще воюват с германски танкове и американски ракети в чест на Велик Израел.
1
0
 
38
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Означават - нови тумби алахогъзници на път към Европа!