Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?

US генерал посочи като заплахи и КНДР и Иран
1 фев 2018 10:10, Елка Василева
126
Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?
Снимка: архив, Reuters

Генерал от Пентагона разказа как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай, пише "Комсомолская правда".

Вестникът цитира интервю на генерал Пол Селва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, за онлайн изданието "Дифенс нюз". Според висшия военен вероятните военни конфликти на САЩ с Русия и Китай са две уникални схватки, които имат общи елементи, но като цяло са различни по принцип.

При сблъсък с Китай решаващите боеве ще се развият по море и във въздуха, а сухопътните войски на САЩ и корпусът морски пехотинци ще имат поддържаща роля.

Конфликт с Русия ще изглежда другояче - в него ще действат предимно сухопътни и военновъздушни сили. Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа.

"Стратезите от Пентагона предстои да определят кой сблъсък е най-вероятен - с Русия или с Китай, и ще им стигнат ли средствата, за да се готвят за всички предизвикателства едновременно", допълва "Комсомолская правда".

По думите на генерал Селва, при все че новата стратегия за национална отбрана на САЩ нарича Русия "глобално" предизвикателство, има и други заплахи за Вашингтон. Сред тях той посочи Северна Корея и Иран, отбелязва "Взгляд".

За САЩ ще е лесно да планират война с КНДР, защото Пхенян получава оръжията си от сделки с Русия и Китай. Иран обаче е по-труден противник заради своята "география", изтъква американският военен.

През декември бе публикувана новата стратегия на САЩ за националната сигурност, в която се заявява, че Русия и Китай хвърлят предизвикателство на американската мощ, влияние и интереси, напомня "Взгляд".

Според генерал Селва Руската федерация и КНР са твърде напреднали в развитието на военни технологии, изпреварвайки САЩ. Затова Вашингтон трябва да разработва маневрени хиперзвукови летателни апарати, способни да преодоляват ПВО на противника, посочва сп. "Експерт".

Какво търси в Черно море британски кораб шпионин, пита "Независимая газета" и отговаря: "НАТО напипва слаби места в отбраната на Крим", анексиран от Русия през 2014 г.

Румънското военно командване и медии съобщиха по-рано, че две военноморски групировки на НАТО изпълняват в момента мисии в национални и международни води на Черно море. В тях участва британският кораб за мултифункционални хидрографски проучвания "Ентърпрайз".

Вестникът акцентира върху "нарасналата активност на въздушното разузнаване на САЩ". Американски самолети и кораби започват според него "прекомерно често" да минават край границите на Русия.

"Напрежението в региона се засилва. Това напрежение се разглежда като фактор за евентуален натиск върху Русия, затова се водят провокационни действия", коментира военният експерт Александър Жилин.

"Разбираме, че изявленията на Киев по повод Крим, Донбас и Русия са подготовка за голяма провокация. Значи може да направим извода, че Великобритания и САЩ стоят зад подготовката на тази провокация и са нейни инициатори. А (президентът на Украйна) Петро Порошенко е само изпълнител", добавя руският наблюдател.

Американските разузнавателни самолети край границите на Русия "засичат времето за реагиране на нашата ПВО, времето за полет на противоракетите, мъчат се да напипат (радарните) станции за далечно откриване, да засекат честотите им. Всичко това е от интерес само на един възложител - официален Киев", цитира изданието Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума.

"Независимая газета" припомня "стремежа на Киев да върне Крим под своя юрисдикция" и "напъните на украинското ръководство в тази посока", препоръчвайки "да се вземе под внимание украинската ракетна програма".

Напълно е възможно според всекидневника Киев да предприеме "активни действия с военен характер срещу кримската групировка руски войски" - "ако украинското ръководство успее да получи (съответното) указание от Вашингтон. А всичко върви натам. Знае се, че през 2018 г. Киев се готви да приеме на своя територия близо 3000 военни от НАТО (при 2000 миналата година). Петро Порошенко вече подписа закон за това", допълва "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са глупости . От първия моменттериторията на сащ трябва да бъдеподложена на масирани ядрени удариунищожаващи всякаква инфраструктура .Война в европа не трябва да се води .
70
0
 
6
 
! Отговори
Какъв ли ще е ..? преди 6 години
"Който копае гроб другиму, сам пада в него! "ЕЙ такъв!
69
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ДимитърМишкаСАЩ за да им стигнат войските до театрото на военните действия трябва да прекосят половин земя по вода в най-простия сценарийЗа това и те поддържат Самолетоносачи и други големи кораби - Практически във флота на САЩ няма среден клас кораби - Патрулни за брегова охрана и ОКЕАНСКИ ЧУДОВИЩА с автономност няколко месецаСтелт Прототипи СССР и САЩ изкараха по едно и също време, Но след това дойдоха Гроби/Елцинските времена и всякакво финансиране спря за 20 години.
68
0
 
5
 
! Отговори
Не съм Боби преди 6 години
До ДимитърМите, като ги сравниш тия и тебе ясни числа и отчетеш че става дума за нападателни оръжия, (а тези на руснаците са за здържане) кажи честно - защо искат толкова много война твойте западни фаворити?
67
11
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Боби, я кажи колко самолета 5-то поколение има САЩ и колко Русия, колко Самолетоносача, колко развушителя, колко дрона, колко ресурси ако щеш. как може да се сравняват въобще? Русия освен ядрените ракети няма нищо релевантно. И то половината от тях са вече за скраб. Я стартират я не....
66
1
 
9
 
! Отговори
Ясно как: преди 6 години
"ПРО на САЩ не успя да свали ракета при изпитание"
65
1
 
13
 
! Отговори
НАКРАТКО преди 6 години
"как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай"?:фиууу, ПУФ! БУУУУУМ....."Имало едно време Америка."
64
5
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До ***, хобити и елфи,Молете се само, да не дойде денят в който САЩ ще трябва да се доказва военно в голяма война.Всички знаем как ВСВ стигнаха до ядрени удари/първи в света/, за да я приключат. Мислите ли, че 70 г. по-късно тъпчат още на ниво ядрени оръжия? Все пак този бюджет от над 600 млрд. трябва да се харчи някак
63
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 68Да прав си Русия няма право да се меси във вътрешните работи на България ако ще и милион войници на НАТО да са дислоцирани на наша територия. В момента в който НАПАДАТЕЛНО ОРЪЖИЕ НА НАТО Е ДИСЛОЦИРАНО НА НАША ТЕРИТОРИЯ - СТАВА ГОЛЯМ ПРОБЛЕМКОИ СА НАПАДАТЕЛНИ ОРЪЖИЯ?Практически всички НАТОВСКИ РАКЕТНИ КОРАБИВСИЧКИ ВИДОВЕ САМОЛЕТИ(ИЗКЛЮЧВАМ ТРАНСПОРТНИТЕ)ОБТ тип Леклерк, Леопард и Абрамс ТЕЖКИ РСЗОАртилерия с калибър над 105ммКОМАНДНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА СЪБИРАНЕ И ОБРАБОТКА НА ИНФОРМАЦИЯ
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 Горе-долу си прав!Само ми обясни как Русия ще изчезне за секунди,при положение ,че разполага с най-голимият ядрен арсенал и с най-доброто ПВО!Това е по преценка на независими западни експерти,а не руски,които са по-скромни!
61
14
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Правата на Русия свършват,където и свършват границите.Русия няма право да се меси в работите на черноморските държави.България е суверенна държава и ако иска ще разположи цялата английска,френска и американска армия на своя територия.България е част от НАТО и колкото да квичите русофилски *** и предатели,така ще останат нещата.НАТО е най мощния,модерне,високотехнологичен и богат военен съюз в света.А Русия е нападнала страна от НАТО и изчезва за секунди.Смешници.
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1400 000 000 живеят в най-бързо развиващата се държава!Китай може да мобилизира армия от 400млн.,повече от населението на САЩ. Нищо чудно,някой ден на янките, да им се наложи най-после ,да воюват на свойте граници и територия!И този ден наближава!
59
0
 
0
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до лелебе пъпеш, НАТО да не е съюз на овощарите или краварите че русия да няма резерви от приемане на ниви членове и то вече на самите и граници. По тая логика защо теябва да уведомяваме Турция Гърция ори пканиране и оровеждане на наши военни учения в близост до границите или възд и морски граници .Лайк нареден да ръсиш тъпизми.
58
2
 
6
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 6 години
До лелети си много заблуден соростофил бре !!!!
57
0
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 6 години
Какъв ще е ходът ли ? Свалят *** и вдигат ръце .... Те т"ва е !!!
56
1
 
8
 
! Отговори
ени преди 6 години
До 31 Димитър- Мите, ти кога им прави преглед на оръжията на САЩ, че си толкоз запознат.И защо ако са толкова силни Русия и Китай още съществуват.Да не говорим за Северна Корея,която им лази по нервите всеки ден.
55
2
 
14
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Германската армия през 1941 по боен дух и дисциплина многократно превъзхождаше сегашната американска армия. И въпреки това не успя да победи Русия,а да прехвърли Урал дори не им е било в плановете,защото са били наясно,че това е гибел и смърт. Те не можаха, та американците ли! Освен всичко това, изнесените прогнози от американския генерал са като в електронните игри. Всеки Генерален щаб си проиграва такива ситуации,но това не означава нищо повече .
54
30
 
3
 
! Отговори
леле преди 6 години
Коя е Русия да каже кои държави ще членуват в НАТО.Коя е Русия че да се меси в суверенните решения на суверенни държави.Русия нападна християнска суверенна Украйна,избива християни,окупира им територията,бомби християнски жени и деца.Русия защитава ислямски Иран и Сирия.Русия,това е ислям.
53
22
 
3
 
! Отговори
леле майко преди 6 години
Имам чуството че руснаците от лосиона и скотовия живот са напълно откъснати от реалноста и живеят в един измислен свят.Русия 50 години не може да асимилира информацията че НАТО е военен и политически съюз,на който външна граница е Черно Море.Всеки една държава от този съюз има право и е длъжна да охранява тази граница.Черно Море не принадлежи на наглия руснак който си мисли че България,Румъния,Турция нямат права на суверенни държави и нямат право да си охранява границите.Русия е агресор.
52
2
 
20
 
! Отговори
стратег преди 6 години
Кой не скача, е "червен". Пък кой не е васал на сащ, е "заплаха".