Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?

US генерал посочи като заплахи и КНДР и Иран
1 фев 2018 10:10, Елка Василева
126
Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?
Снимка: архив, Reuters

Генерал от Пентагона разказа как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай, пише "Комсомолская правда".

Вестникът цитира интервю на генерал Пол Селва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, за онлайн изданието "Дифенс нюз". Според висшия военен вероятните военни конфликти на САЩ с Русия и Китай са две уникални схватки, които имат общи елементи, но като цяло са различни по принцип.

При сблъсък с Китай решаващите боеве ще се развият по море и във въздуха, а сухопътните войски на САЩ и корпусът морски пехотинци ще имат поддържаща роля.

Конфликт с Русия ще изглежда другояче - в него ще действат предимно сухопътни и военновъздушни сили. Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа.

"Стратезите от Пентагона предстои да определят кой сблъсък е най-вероятен - с Русия или с Китай, и ще им стигнат ли средствата, за да се готвят за всички предизвикателства едновременно", допълва "Комсомолская правда".

По думите на генерал Селва, при все че новата стратегия за национална отбрана на САЩ нарича Русия "глобално" предизвикателство, има и други заплахи за Вашингтон. Сред тях той посочи Северна Корея и Иран, отбелязва "Взгляд".

За САЩ ще е лесно да планират война с КНДР, защото Пхенян получава оръжията си от сделки с Русия и Китай. Иран обаче е по-труден противник заради своята "география", изтъква американският военен.

През декември бе публикувана новата стратегия на САЩ за националната сигурност, в която се заявява, че Русия и Китай хвърлят предизвикателство на американската мощ, влияние и интереси, напомня "Взгляд".

Според генерал Селва Руската федерация и КНР са твърде напреднали в развитието на военни технологии, изпреварвайки САЩ. Затова Вашингтон трябва да разработва маневрени хиперзвукови летателни апарати, способни да преодоляват ПВО на противника, посочва сп. "Експерт".

Какво търси в Черно море британски кораб шпионин, пита "Независимая газета" и отговаря: "НАТО напипва слаби места в отбраната на Крим", анексиран от Русия през 2014 г.

Румънското военно командване и медии съобщиха по-рано, че две военноморски групировки на НАТО изпълняват в момента мисии в национални и международни води на Черно море. В тях участва британският кораб за мултифункционални хидрографски проучвания "Ентърпрайз".

Вестникът акцентира върху "нарасналата активност на въздушното разузнаване на САЩ". Американски самолети и кораби започват според него "прекомерно често" да минават край границите на Русия.

"Напрежението в региона се засилва. Това напрежение се разглежда като фактор за евентуален натиск върху Русия, затова се водят провокационни действия", коментира военният експерт Александър Жилин.

"Разбираме, че изявленията на Киев по повод Крим, Донбас и Русия са подготовка за голяма провокация. Значи може да направим извода, че Великобритания и САЩ стоят зад подготовката на тази провокация и са нейни инициатори. А (президентът на Украйна) Петро Порошенко е само изпълнител", добавя руският наблюдател.

Американските разузнавателни самолети край границите на Русия "засичат времето за реагиране на нашата ПВО, времето за полет на противоракетите, мъчат се да напипат (радарните) станции за далечно откриване, да засекат честотите им. Всичко това е от интерес само на един възложител - официален Киев", цитира изданието Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума.

"Независимая газета" припомня "стремежа на Киев да върне Крим под своя юрисдикция" и "напъните на украинското ръководство в тази посока", препоръчвайки "да се вземе под внимание украинската ракетна програма".

Напълно е възможно според всекидневника Киев да предприеме "активни действия с военен характер срещу кримската групировка руски войски" - "ако украинското ръководство успее да получи (съответното) указание от Вашингтон. А всичко върви натам. Знае се, че през 2018 г. Киев се готви да приеме на своя територия близо 3000 военни от НАТО (при 2000 миналата година). Петро Порошенко вече подписа закон за това", допълва "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времето работи против краваристан, британците по стара традиция ще им забият нож в гърба. Гледайте сеира.
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно и генералите им са отчайващо зле, да говориш за сухопътна операция в Русия, ха ха ха..
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CELIA SVIAT E SRECHU KRAVARITE.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната ще е Студена война. Никоя от страните не може да окупира другата. Може да си разменят няколко ядрени удара и да спрат, за да се погрижат за жертвите си.
47
1
 
25
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Да като цяло анализа напписан в статията е верен Китай ще усвоява Тайван и Южно Китайско море и за това строи самолетоносачи с такива темпове че всички им завиждатИ ако ще има Сухопътна битка то тя ще е с Русия - Защо защото реално морските сили на НАТО не могат да се доближат до бреговете на Русия заради наземните противокорабни комплекси снабдени със свръхзвукови ракети и ядрени бойни частиКъде ще е тази битка - Украйна и/или ПрибалтикаСАЩ ще воюват с Русия до посления жив Украинец
46
1
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
До Димитър.Митко чувал ли си нещо за (ръката на мъртвеца)
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия янки са много залупени ,докато се дзверат на Русия,заради некакво полуостровче,Китайците тихомълком се въоражават с качествени оръжия и войници/40%висшисти/, и скоро време ще са Първа военна сила,а ако докопат и богатствата на Сибир ,САЩ ги чака китайско нахлуване ,а не война в океана и на китайска територия,теории развивани от USA генерали!
44
10
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
До Ф.С.В.Небързай с заключенията. Администрацията в САЩ знае какво прави, ние незнам обаче и само спекулираме по въпроса.Отслабването на долара, размахването на пръст на Иран и Кирай,признаването на Йероселим не е плод на нещо непремислено и прибързано.Тяхната главна цел през първия мандат е да оправят вътрешните проблеми там защото те са грандиозни след 8 години либералстване.Втория мандат ще бъде насочен към решаване на проблемите на света засега America First
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието си е цяла гатанка
42
2
 
26
 
! Отговори
... преди 6 години
Хахаха айде да ги видя сухопътните войски как ще минат през Сибир че ми е много интересно
41
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка кога ли ще стане нормална държава,това чудовищно образование потискащ анексираш свободни държави и въоръжават терористи пресен пример 5 хиляди тира и над 2 хиляди самолета оръжия на ПКК-ПЙД
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме атомната бомба над Хирошима и Нагазаки, че там още има последствия, ами Ирак...изобщо военолюбци командват САЩ, а после някои получават и Нобелови награди за мир
39
29
 
2
 
! Отговори
БългаринЪ преди 6 години
Ф.С.В. Нищо ново под слънцето. Държавите които изброи винаги са били врагове на САЩ. С изключение на Китай, който е пряко зависим (икономически) от САЩ и Запада
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен до Димитър преди 6 години
Мите размърдай си едната мозъчна гънка, и си вземи хапчетата.
37
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това им е работата на американските генерали - да не воюват, а да прогнозират войни с други държави. Още не могат да преглътнат загубата във Виетнам. И къде спечелиха...освен, че избиха милиони индианци и невинни жители на Югославия, Сърбия, Либия и др....за реална победа в реална война не се сещам.
36
6
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
САЩ вече имат много враговв- Иран Китай Русия Северна Корея Сирия - Не виждам какви шансове имат - Дори Израел ще бъде смачкан - главният виновник който дърпа юздите на американският Сенат и Президент- Реално погледнато САЩ няма никакъв шанс- Дори Турция не е с тях - Везните са наклонени в полза на всички мирни държави виждащи американоеврейското агресие по цял Свят- САЩ са изолирани и дори Европа няма желание да е в съюз с Американските воини докарали милиони бежанци в Европа. САЩ е бита карта!
35
11
 
6
 
! Отговори
БългаринЪ преди 6 години
Всичко зависи от това колко е капацитета от гърла (хора) които може да изхранва Земята. Човечеството нараства с много бързи темпове и в един момент няма да има достатъчно за всички. Войните са неизбежни. Където има хора има и войни. То си е заложено в природата на човека
34
8
 
3
 
! Отговори
вергил преди 6 години
До 27 Къде го видя това военно сътрудничество между Русия и Китай? Те не са в общ военен съюз, нито пък имат договор за общи военни действия при нападение над едната от двете държави.
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Димитъриди на психиатър -това имали сащ ,онова имали ...само те имат , а другите спят -за това като им засекат разузнавателните самолети ,почват да реват като девици за ....
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изключим глобалните и съвсем неприятни за целия живот на Земята последици от една такава евентуална война, главното преимущество на САЩ - географското положение, сега би било сериозен недостатък. Заобиколени от два големи океана, земетръсна зона с огромен действащ вулкан в средата, те са лесна мишена за оръжия от планетарен мащаб. Господ да ни пази от такива неща, и американците и китайците и руснаците и всички разумни народи по света.