Критични възли в еврозоната и време ли е за България?

София Касидова с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
1 фев 2018 13:10, Екип на Bloomberg
10
Критични възли в еврозоната и време ли е за България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих поставила въпроса с влизането на България в еврозоната под надслов: "Сега или никога". Това каза София Касидова, бивш зам. министър на икономиката, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"България трябва да влезе в еврозоната и колкото по-скоро стане това, толкова по-добре, все пак страната е пълноправен член на Европейския съюз. Дилемата тук е друга и тя е в самата същност на еврозоната, като такава, а именно, че еврозоната е създадена, като съюз на страни, които имат една и съща валута".

Еврозоната като такава се намира в процес на много дълбоко преструктуриране, което започна да звучи с голяма актуалност по време на финансовата криза и проблемите с Гърция, каза тя.

Когато се говори за реформа на Европейския съюз, то в основата стои реформата на еврозоната, обясни Касидова.

"Проблемът е следния - еврозоната, за да продължи да съществува, като съюз на страни, които имат обща валута и съответно обща монетарна политика, означава, че трябва да се стигне до в голяма степен икономически синхрон. Тоест, тези държави да се намират в състояние, в което ако има външни икономически шокове, то те ще бъдат повлияни еднакво. Означава също и че трябва да имат много висока степен на синхронизация и връзки между икономиките си".

С какво тази теоретична установка се различава от практиката? Какви са критичните възли в еврозоната? Какви са предложенията на ЕС за бъдещето на еврозоната? Какви са основните дебати, които текат в момента, по пътя към реформата на еврозоната?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да видя тия БГ гюпци, които се подигравате на християнска Македония, каква песен ще за пеят когато Банкянската срклецарка на Ердоганя му подари Южна България.Дали тогава като налунзят фе-со-вете пак ще са така ехидни.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврозоната се командва от САЩ и Германия, а България няма да може да печати евро.
5
1
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Цяла страница празни приказки. А някой ще разясни ли какъв е проблема ?
4
6
 
11
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
"България е пълноправен член на Европейския съюз."-Точно тъй ,та затова американците ни дискриминират с визите си ,щото сме "пълноправен член" на ЕС,затова не ни приемат в Шенген цяло деситилетие ,щото сме "пълноправен член", затова ни командват от Брюксел и Берлин щото сме "пълноправен член" , затова нашите използват в Брюксел тактиката "Да не ни забележат ,щото не ни е мястото тук " и не смеят едно предложение в интерес на България да предложат ,щото сме "пълноправен член" на ЕС .)
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Шенген никаква "евро зона"!Иначе си оставаме "последната дупка на кавала" в ЕС!На гърците им наляха 247 милиарда, а за нас един гол х..! Референдум!!!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nikakvo vlisane v evrosonata tova schte e oschte po goljama bednost kakto stana v brd garzia tn goranov e tarikat komunisti4eski roditeli vaspitanie nagada4 mnogo nepriaten
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много основателно! Само че упрвляващите нямат навика да мислят и анализират преди, а след свършения под натиск факт! Никой не пита гражданите, експертите, а и финансистите нямат еднозначен отговор за последиците. За борба с диктатурата да влезе прокуратурата!