Може ли бюрокрацията в България да се реформира?

Снежана Димитрова пред Bloomberg TV Bulgaria
1 фев 2018 17:45, Екип на Bloomberg
14
Може ли бюрокрацията в България да се реформира?
Снимка: Pixabay

Мотивацията е основен проблем на българската администрация в момента. Друг основен проблем е липсата на лидерство. Възнаграждението, което е продиктувано от определени места, където избухват недоволства и търсене на начини просто да се потуши то. Това каза Снежана Димитрова, зам. председател на Професионално обединение на държавните служители, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Събеседничката коментира бюрокрацията в българската държавна администрация и какви са добрите практики, които могат да бъдат въведени.

"Администрацията се нуждае от цялостен преглед на това до къде са стигнали всички реформи. Те са заложени още през 2001 година. Първата стратегия е от 1997 година. Това е може би единствената стратегия, която е на 100% изпълнена".

От 2000 година до днес държавната бюрокрация на България премина през различни промени, които бяха правени не толкова съобразно обща визия за развитие на държавната администрация, а чрез единични промени в Закона за държавния служител, които, ако погледнем общата картина, едва ли са довели до нещо по-добро.

"През 2000 година държавните служители стартираха с много по-добър статут, сигурност и възможности за кариерно разрастване. Към момента, независимо от различните инструменти, които са въведено в България, заето от опита на другите държави от ЕС, те не се развиват или трудно се прилагат, като например т.нар. инструмент за подобряване на ефективността, базиран на "пърформънс мениджмънта", тоест начинът, по който резултатите на една организация и хората в нея са видими за обществото. Това, и като терминология, и като "заклинание" - "повишаване на ефективността" преминава през цифри, данни, факти и съответно - обратна връзка за това доколко е удовлетворяващо за хората, за които работим".

Какъв е профилът на системата за атестиране? Как се прилага тя и какви са резултатите от нея? Отхлабва ли вече действието на системата за атестиране?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria


14
Още от Общество
Проф. Румен Нейков: Да гледаш мачовете от "Съветската армия"!
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
HE
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе булсат неска да не сте се напили цялата ви поддръка каква е тая тв мм аиде сем да ви отреже ушите
12
0
 
2
 
! Отговори
Бивш учител преди 2 седмици
Когато приеха наредбата за Държавния служител, все още не бях бивш. Държавния служител получаваше по 710 лева, и бе бетониран до пенсия на мястото си, с тази наредба.Обикновения учител получаваше малко над 220 лева. Борбата на връзки и партийна принадлежност, за да станат държавни служители, бе огромна, навсякъде...А сега-ревете, при всичките бонуси и облегчения?????В града ни една администрация буквално работи от 8 до 14 часа, седят вътре две момиченца с 3 см маникюр, и имитират работа....
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може и да може, но не иска и не и изнася!
10
0
 
5
 
! Отговори
ДЕНЧО преди 2 седмици
До Грудю : БЕЗ АДМИНИСТРАЦИЯТА , БОРИСОВ НЯМА ДА ГО ИМА-ТОВА Е ИСТИНАТА.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както се очертава-невъзможно !
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че не може да се реформира е ясно, но пък може да се уволни. До крак.
7
0
 
9
 
! Отговори
Проблем преди 2 седмици
Основният проблем наистина е липсата на мотивация. Принципът е - който работи, греши, затова не се работи, за да не се греши. Оцеляването е главната цел, администрацията знае, че е вечна, ще мине и този мандат, ще дойдат други, дай по-кротко и т.н.
6
1
 
7
 
! Отговори
annybody преди 2 седмици
Нямало яснота в критериите за ефективност, в длъжностните характеристики, в (не)провеждането и (не)проведените реформи...Горкият "държавен служител"! С всичките ви комисии, профсъюзи, вопли и многострадалност - измитайте се! Бива ви само в едно - да се множите и да искате, да лапате и да пиете кръвчица! Двеста хиляди тунеядци - от вас се иска само едно - да се стопите и да ви няма с цялата ви "ефективност".
5
1
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 2 седмици
Нищо невършещата администрация ни струва не по-малко от мpъсномyргавите хъхреци, а може би дори и повече. Защо не кажете в статията КОЛКО са на брой тия хрантyтници, които живеят на наш гръб, не плащат дори осигуровки, мачкат и се гаврят както си искат с нас - техните работодатели? На бас, че от "лошия комунизъм" поне двойно са набъбнали !!!
Не виждам как ще се отървем от тая напаст, освен с революция, брутален линч и натирване на чиновнишките паpaзити да полагат придудителен труд.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да! Винаги може да стане още по-тромава.
3
1
 
6
 
! Отговори
Грудю преди 2 седмици
Това е създадено през комунизма - стояща, мищо не разбираща лелка , готова за скандали.
Трудно ще се отървем при условие, че за това се получава твърда заплата
2
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 2 седмици
Държавните служители ползват привилегии,те не плащат осигуровки и данъци техните разходи се заплащат от нормалния работещ народ,токова чудо няма никъде в ЕС.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След реформите ,бюрокрацията в България се удвои за последните 28 години!!За сметка на прогресивно намаляващите работещи Българи!!Скоро балона ще избухне,по лошо и от Гърция...