"Мъртвецът" от кутиите с цигари: Да виждаш лика си навсякъде!?

Том Фрейн е "мъртвецът", който предупреждава пушачите за опасностите
1 фев 2018 19:45,
26
"Мъртвецът" от кутиите с цигари: Да виждаш лика си навсякъде!?
Снимка: Twitter

Как "мъртвото" ми тяло се озова на милиони кутии цигари. Така започва разказът на Том Фрейн, мъжът, чиято снимка предупреждава пушачите за опасността от тютюна.

За преживяването си мъжът разказва пред Guardian. През 2012 г. решил да си вземе една година почивка и да пътува в Европа. В крайна сметка решил да се установи за кратко в Берлин.

"Аз съм доста подреден, кариерно ориентиран човек и исках да видя какво е да се преместиш някъде без план, приятели и пари", разказва мъжът.

Видял реклама, търсеща модели за предупреждения за цигарени кутии. Била платена, затова кандидатствал и се класирал. Когато попитал какво да носи за фотосесията му пратили мейл и снимка с гол мъж, който е свит на кълбо. Казали му, че ще получи €100.

Другите хора на фотосесията били от агенцията на фотографа. Всички имали роли - тъжна жена в инвалидна количка, мъж, който издиша дим в лицето на бебе, мъртъв мъж в моргата.

Том отишъл в студиото, където го накарали да се съблече и да влезе в студиото. Легнал на легло, а двама мъже се качили на стълби, за да го снимат. 

"Те ме режисираха, казваха ми да изглеждам по-отчаян, или ядосан, или да се преместя, защото тестисите ми са в кадър", казва Том. Но в крайна сметка успели.

Едва когато предупрежденията върху цигарите излезли разбрал, че идеята е той да представлява мъж, страдащ от импотентност.

"Мъртвецът" от кутиите с цигари: Да виждаш лика си навсякъде!?
Снимка: Twitter

Следващата фотосесия била още по-странна. Този път му предложили €200, за да се снима в неработеща болница в покрайнините на Берлин. Боядисали лицето му в сиво, сложили го в торба за тяло на мъртвец и го откарали към моргата.

"Да бъда в тази торба ме подлуди, особено когато фотографът закопча торбата до горе и прошепна: "Това е за Дрезден", преди да ме откопчаят. Имаше черно чувство за хумор", разказва Том. Това била снимката, на която той изобразява мъртвеца.

Това било и всичко от "кариерата" му на фотомодел. В крайна сметка намерил няколко роли като актьор и след време се върнал в Лондон.

Докато през есента на 2016 г. не получил мейл от свой приятел в Берлин с текст: "Това ти ли си" със снимка на "мъртвото" тяло на Том върху пакет цигари. Той отишъл до близкия магазин и видял лицето си върху цялата стена отзад.

"Бях навсякъде - във всички 27 страни на ЕС. Имаше милиони и милиони кутии с моето лице върху тях. Това не е първото нещо, което казвам на хората и никой не ме е разпознавал на улицата, но постоянно виждах лицето си в барове, на улицата, в магазини. Беше странно", казва Том.

Приятелите му започнали да му пращат неща, които са открили онлайн: Тъжни поеми във Facebook за мъртвия мъж на кутията с цигари, видял и платнена торба по време на седмицата на модата в Лондон със своя лик.

Миналата година не успял да отиде на фестивала в Гластънбъри, но приятелите му казали, че е бил навсякъде... в калта.

"Пазя някои от кутиите като сувенери. "Смятам, че тези "реклами" отминават, но все още се появявам тук-таме. Наскоро майка ми е била на почивна в Испания и е говорила за децата си. Някой я е попитал за най-голямото й - което съм аз - и тя посочила празна опаковка цигари на паважа и казала: "Това е моят син", казва Том.

В крайна сметка €300 за две снимки, възпроизведени милиони пъти не е била точно най-добрата сделка за Том. Но той се надява, че предупрежденията работят и че е отказал някои хора от пушенето. Или дори е спасил нечий живот.

"О, и аз не пуша. Вероятно трябва да отбележа това", казва Том.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тях поне няма Е-та и незнам си какви други химикали....Пълни са с тях. Аромати, консерванти, има даже вещества, които успокояват гърлото и потискат кашлицата за кратко. На пазара отдавна има цигари без добавки за реклама.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давате примери за дядовци пушили и живели по 100 години!Е нека ви кажа и аз за моя свяко, който пушеше като комин и умря в страшни мъки от рак на белите дробове на 45.
21
0
 
3
 
! Отговори
Харалампиев преди 6 години
Статистиката е псевдо наука, тя би била валидна ако се направи на базата всички бройки, не на 1000 или дори 100 хил. Това е все едно да кажем, че шофьорите на Ауди получават по-често инфаркт от тези на БМВ. Демек притежаването на Ауди може да доведе до инфаркт. То може, ама може и утре да ви блъсне автобус, всичко е възможно.
20
0
 
1
 
! Отговори
Харалампиев преди 6 години
Истината се крие в думата може да причини смърт, рак и др. Не е задължително, а може. Това не са научни твърдения, статистически са. Аз съм непушач, намирам цигарите за миризливи и безсмислени, особено икономически. Но да се твърди, че причиняват всички тези болести и водят до смърт е нелепо. Ако беше така трябва поне половината пушачи да имат рак или да мрът директно, както при едрата шарка примерно.
19
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Простата истина както казваше дядо ми: и да пуша и да не пуша, като изляза и ми падне тухла на главата каква разлика има? С други думи: Дали цигарите вредят не съм сигурен, обаче със сигурност спасяват животи като те запазват да не превъртиш и да избиеш дразнещите те елементи. Освен това напоследък имам чувството, че цигарите които пуша са по еко от колкото храната която ядем. В тях поне няма Е-та и незнам си какви други химикали. Пък и познавам доста хора непушачи пък с рак. Как става това?
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Абсолютно си прав! Най-големия убиец е стреса. Колкото до цигарите, аз лично не пуша, но дядо ми също пушеше листа тютюн, собствено производство, пийваше си домашно производство алкохол и хапваше свинско. И почина на 98 години. Спокойния живот е в основата на всичко.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пушиш или нетуй е въпросът!
16
1
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
300 кила? Ами тя съдбата ти е прочетена още при раждането в такъв случай. Никой не казва да си 300 кила, ако си такъв не трябва да пиеш, да пушиш, може би и сeкc не трябва да правиш щото може да получиш инфаркт.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво момче. Събужда мисли за некрофилия.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета каквото ти е писано и как всеки можело да е здрав, се сещам за американското предаване My 600 lbc life". Това е за хора, тежащи над 300 килограма, направили се сами инвалиди, с възпалени рани, страшни болки, неспособни да отидат сами и до тоалетната. Хубаво каквото ти е писано, ама ти се грижи за здравето си.
13
1
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
До Анонимен 11И аз си ги събирах! Някои бяха много редки. Но така и не ги подредих в класьор...
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
измама. дотук знаем за един, който е починал от шарка (българин, непушач), този англичанин, който все още е жив (професионален актьор) и един друг, на когото са му ампутирали крака след влакова катастрофа. нула, починали от цигари и абсолютни измами по тези кутии.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картинките по цигарите са готини. Започнах да ги колекционирам, ама няма никъде някаква систематизирана информация. Коя на коя марка, какъв тираж и т.н.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха и кво излиза? Всичко е режисирана пропаганда. На тия снимки ни един болен човек няма. Значи продължаваме да си пушим спокойно.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми пушеше по 3 кутии на ден арда без филтър. Пиеше само домашна гроздова по 700 грама на ден. Работи в Кремиковци пещар 25 години. Ядеше само свинско и черен хляб. Ако живееше днес и беше млад докторите щяха да го отпишат но по онаво време доживя до 92 години. Как ви се струва здравословен живот ли е живял? Всичко е до ген и организъм. Здрав корен е имал. Прадядо ми е доживял до 103 години А е живял същият живот пил пушил работил! Така че много е важно да не се стресирате и чиста храна!
8
2
 
16
 
! Отговори
маке преди 6 години
казват че алкохола и цигарите намаляват живота на човек наполовина ся съм на72 ако не пушех и не пиех щях да съм над 140
7
0
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Всеки си има определен живот , ЦЪКА .Пушач , Непушач , Пияница , Дебел , Слаб .Майка ми беше Непучаш и Пълен Трезвеник , не близваше даже и вино . Хранеше се само с храни от Билла и Кауфланд - почина от Рак на Панкреаса на 76 години - болест запазена за Алкохолицици и Пушачи и то МЪЖЕ .
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не ми платят да ме снимат. Грозен съм .пия и ям ментета .Гледам лошо ,като говоря заеквам и плюя.Чакам оферти.
5
2
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Какви врачки и черни котки те гонят пич? Става въпрос за ген. Имаше една семейна сника на Анджелина Джоли като дете, бяха около 20 човека на нея. Половината са починали от рак, не знам дали са били всичките пушачи или не.
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ти било писано!?!?!??!!? Ало, бабо, кога ти пуснаха интернет пък на тебе. Все още не мога да проумея как във 21 век все още има хора да вярват, че нещо било писано, вярват на врачки, черни котки и прочее.