Нов филм: Мусолини "се е върнал" – а тръгвал ли си е изобщо?

Наследството на режима му все още е видимо в Италия
1 фев 2018 21:30, Елка Василева
16
Нов филм: Мусолини "се е върнал" – а тръгвал ли си е изобщо?
Снимка: архив, Reuters

Мъж с гола глава и издадена напред брадичка, с ботуши и униформа буквално пада от небето в съвременен Рим: фашисткият диктатор Бенито Мусолини се е завърнал, такъв е сюжетът на нов италиански филм, който излиза тази седмица.

Той се казва "Соно торнато" (на италиански "Върнах се") и тръгва по кината в разгара на кампанията за парламентарните избори на 4 март и на фона на национални дебати за изглежда продължаващата равносметка с тоталитарното минало на Италия, пише ДПА.

"За разлика от германците, италианците така и не са си изработили ясна позиция за своя диктатор. Сякаш са забравили колко опасен е бил, все едно са забравили уроците на историята", каза в понеделник на обяд с журналисти режисьорът на филма Лука Миниеро.

Филмът му е римейк на германската кинопродукция от 2015 г. "Той пак е тук", създадена по роман бестселър, в който нацисткият лидер Адолф Хитлер възкръсва в Берлин през 21 век и се радва на изненадваща популярност.

Германският оригинал е издържан по-скоро в стилистиката на т.нар. псевдодокументална комедия, а "Върнах се" е по-класическа комедия, на моменти с елементи на фарс.

Още по темата

В творбата има няколко епизода, заснети със "скрита камера", в които хора приветстват бившия си лидер с фашисткия поздрав. Филмът завършва как Мусолини става звезда на телевизионно токшоу.

"В германския филм, когато Хитлер се появява, германците са почти ужасени; в Италия хората искат да си направят селфита (с Мусолини)", каза пред репортери Масимо Пополицио, актьорът, който играе Дучето.

"Докато правехме интервюта (за филма), забелязах дълбока носталгия по времена, които хората не са преживели лично", каза Франк Матано, актьор, изпълняващ поддържаща роля.

"Дядо ми държеше у дома статуетки на Мусолини, той обичаше Мусолини - много хора, включително дядо ми, са забравили какво е правил Мусолини", отбеляза Матано, 28-годишна бивша звезда от YouTube.

Мусолини управлява от 1922 до 1943 г. Праща в затвора политическите си опоненти, през 1938 г. въвежда антиеврейско законодателство и по време на Втората световна война вкарва Италия в катастрофална кампания на страната на Хитлерова нацистка Германия.

Между 1943 и 1945 г. е начело на нацистка марионетна държава в Северна Италия, а в края на войната е убит от партизани при опит да избяга в Швейцария с любовницата си. Тялото му е провесено с главата надолу на един от площадите в Милано.
Днес обаче наследството на режима му все още е видимо в Италия.

В повечето градове сградите от времето на Мусолини, често пъти изписани с фашистки лозунги, стоят непокътнати; в магазинчета и на пазари се продават сувенири с тази тематика; а маргинални крайнодесни групировки свободно декларират фашистките си възгледи.

Миналата година депутатът от управляващата лявоцентристка Демократическа партия Емануеле Фиано внесе законопроект, криминилизиращ показването на обществени места на нацистки и фашистки символи.

Той беше приет в долната камара на парламента, но не и в Сената. Много коментатори - повечето, но не само от десния спектър - го окачествиха като посегателство срещу свободата на словото.

Според Марко Тарки, преподавател в Университета във Флоренция, който е експерт по крайната десница,, трябва да се подхожда спокойно към миналото на Италия.

"Много италианци гледат на фашизма като на исторически въпрос, а не политически, което оправдава събирането на предмети от онова време. Да се криминализира това ще бъде тиранично, глупаво и контрапродуктивно", каза той пред ДПА.

Историците са показали, че управлението на Мусолини е "многолико" и се е радвало на истинска популярност, затова би било по-добре нещата да се разглеждат именно от този ъгъл, а не просто да се осъжда всичко, заяви Тарки.

Преподавателят косвено критикува италианския президент Серджо Матарела, който миналата седмица каза, че "е доста погрешно и неприемливо" да се твърди, че "фашизмът има и добри страни".

Макар в Италия неофашистските партии досега да са били маргинално явление, с резултати на изборите от по около процент, крайнодесни партии, противопоставящи се на имиграцията, като Северна лига, са над десет пъти по-популярни.

На 26 януари лидерът на Северната лига Матео Салвини осъди преследването на евреите, но добави, че при фашизма "са станали и много (добри) неща", като например пенсионните реформи и програмите за развитие на инфраструктурата.

Авторите на "Върнах се" заявиха, че не са имали намерение да правят идеологизиран филм: по думите им те са използвали призрака на Мусолини, за да изобличат отрицателни черти на италианското общество с ендемични прояви.

"Неговите пороци, неговият цинизъм са отражение на нашите собствени отрицателни страни, на нашата пороци", каза авторът на сценария Никола Гуалианоне.

Филмът излиза днес по кината (ще бъде показан в 400 киносалона) и предварителните очаквания бяха за голям брой зрители. Той има вече и доста знаков почитател.

"Наистина ми хареса", каза пред информационната агенция АдН-Кронос внучката на Мусолини Алесандра, европейски депутат от партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред, Италия". "Това е филм, който не слага в устата на дядо ми думи, които никога не е изричал, просто показва как биха реагирали хората, ако го видят на живо", добави тя. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: италияМусолини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Фашизмът по своята същност е лява революционна идеология много близка до комунистическата. В Германия след 1933г фашистите излизат в нелегалност като обявяват Хитлер за предател и враг номер едно.Правят и няколко опита да го убият.Ръководители на германските фашисти по това време са братята Щрасер.Единият е убит от гестапо,другият бяга в Испания и доживява края на войната.
11
3
 
0
 
! Отговори
Време е преди 6 години
Раните от втората световна война да бъдат заличени. Твърде дълго победените бяха наказвани в ъгъла. В България се завърна цар Борис 3, дори сина му беше министър председател и възстанови правата си. Защо в Италия да не се завърне Мусулини. Само Германците все още са подтиснати и само тайно могат да отдават почит на своите герои. Наследниците още не могат да възстановят имоти и слава, заграбените от тях богатства им биват несправедливо отнемани...
10
1
 
1
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 6 години
да,така е,подобно нещо става и с Испания,където и до днес Франко има много привърженици,но те са същите кто почитателите на Мусолини в Италия или пък на Т.Живков в България,диктаторските режими навсякъде си приличат много
9
0
 
1
 
! Отговори
до7 преди 6 години
До Анонимен 7,кой ноември викаш?
8
1
 
0
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Във фалшификата на номер 7 за "командващ" е обявен Троцки. През 1922, когато Ленин е жив и здрав г.?Само невеж американски "сътрудник" може да напише това.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само напълно слаб*умни екземпляри могат да се кефят на диктаторчетата, вкарали ги в серия от непрекъснати войни.
6
1
 
2
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Стихотворението на номер 7 е американски фалшификат. Знамето на италианските фашисти не е червено.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Товарищи фашисты, милости просим. Вместе власть буржуев сбросим.Фашисты и большевики пролетарии-братья.Крепите над миром красные объятья.Пролетарии, стройтесь в единую линиюСегодня командуют Троцкий и Муссолини.Красное знамя борьбы пролетариев.Сегодня развернуто от России до Италии. Владимир Маяковский в. "Известия", 31 ноември 1922 г.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мусолини е смазал мафията, конфискувал е фантастическите богатства, които църквата е трупала 15 века и ги е върнал на бедния италиански народ,"Факт. Неоспорим факт е, че САЩ са работили в тясно сътрудничество с италианската мафия за "освобождаването" на Италия, целта естествено е била подривна дейност спрямо действаща власт в Италия. Това, което получава италианската мафия в замяна на сътрудничеството си е имунитет и бонуси като безконтролна продажба на ценно изкуство на черния пазар.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За разлика от германците, италианците така и не са си изработили ясна позиция за своя диктатор."Защото за разлика от немците, италианците не са толкова прости, че да съдят за миналото си според спуснатите им актуални опорки.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лошото, случвало се по времето на Мусолини в Италия, е да изливат сироп в гърлото на по-шумните опозиционери. Нищо общо нито с хитлерова Германия, нито със Сталинова Русия. Един факт: България не е спасила най-много евреи по време на войната. Направила го е именно фашистка Италия, в своята окупационна зона във Франция. Близо 300 000 евреи от немската зона бягат в италианската, където имат негласната закрила на фашистките власти. Ето това е исторически неудобната за Съюзниците истина.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ела и ни спаси. Затънали сме в блато от многознайковци и антиБорисивци.Много е зле.Ела