Статистиката: Мигрантите към Европа наполовина

700 000 поискали закрила в ЕС, 421 - в България
1 фев 2018 18:25, Екип на Dnes.bg
11
Статистиката: Мигрантите към Европа наполовина
Снимка: архив, Reuters

Кандидатите за получаване на бежански статут в Европа са намалели почти наполовина, съобщи Европейският офис за бежанците.

706 913 души са подали молби за убежище миналата година, 43 на сто по-малко от 2016 г., но все още е по-висок от бройката за 2014-а, годината преди началото на миграционната криза.

Около 55 000 от кандидатите подават повторни молби, а около 20 000 са непълнолетни, непридружени от възрастни хора, съобщава европейската агенция.

За пета поредна година най-много кандидат-бежанци идват от Сирия - над 98 000 от всички подадени молби, следвани от граждани на Ирак, Афганистан и Нигерия. Всяка трета молба идва от притежатели на паспорти от тези четири държави.

В топ 10 влизат още пакистанци, еритрейци, бангладешци, гвинейци и иранци. Сред най-активните търсачи на убежище в ЕС има и граждани на една европейска държава - Албания. 25 500 молби за убежище са подадени от албанци.

При всички тях се отчита намаляване на броя на молбите спрямо 2016 г., с изключение на тези от граждани на Бангладеш и Гвинея, където числата вървят нагоре.

Властите са взели решения по 981 615 случая на кандидати за закрила, като 40% от решенията на първа инстанция за положителни. Според европейската агенция одобрените молби за предоставяне на бежански статут са със 17 на сто по-малко през миналата година. Това се дължи главно на факта, че са гледани повече молби на афганистаци, нигерийци и пакистанци, където признаването на статут е по-ниско и на намаляването на броя на кандидати от Сирия и Еритрея, където повече искания се уважават като основателни.

По данни на Агенцията за бежанците през миналата година закрила у нас са потърсили 421 души. 34-ма са получили бежански статут, 29 хуманитарна закрила, а 243 молби са отхвърлени.

Първоинстанционните съдилища имат да гледат още 462 532 искания за убежище, което е наполовина от молбите, очакващи решение преди година.

Според еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос спадащите бройки на бежанците са резултат от общото “значително намаляване на пристигащите в ЕС мигранти” през миналата година. Те са резултат от общите усилия за по-добро управление на миграцията и защита на границите, коментира еврокомисарят.

Междувременно от днес ЕС започва нова морска операция в Средиземно море, която ще има за задача да спасява мигранти. "Темис" ще има много по-широка зона за опериране, която се простира от алжирските брегове до Турция и Албания. Освен да спасява мигрантите, новата морска операция ще събира и разузнавателна информация за терористични дейности по външните граници на ЕС, съобщи европейската брегова охрана. За разлика от предишната мисия "Тритон", която караше всички спасени в международни води до италианските пристанища, новата операция ще ги стоварва до най-близкото европейско пристанище, до мястото на намирането им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: бежанциесмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ne ni lyjete idvat i to po mnogo v ziala evropa. pisna mi veche ot myrzelivi hrantutnizi.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мигрантите трябва да са на - 2 милиона всяка година. Да се връщат веднага - няма вече Идил и войни. Да ходят да оправят Сирия, а не да се мотаят в Европа.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цели 421 човека останали в БГ, мали и какво ще правят сега ?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат си предостатъчно богари мюсюлмански страни в Персийския Залив, или те ги знаят много добре какво представляват и никой ги не иска. Само в Европа има достатъчно "умници" които да си мислят, че могат да научат ман.гала на нещо, камо ли на работа.
4
4
 
3
 
! Отговори
Zoo преди 6 години
Bogatite bezdetni stari europeici sa chudiat kak da napalniat s dvukraki bozainici palatite si...ide red za umirane...palatite prazni...ikoni boll, ama ne mardat...nema koi edna voda da im sipe v rosenthalerskia porcellan...predi da umrat...
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е имала никога колонии.Всички идващи "мигранти" тук да вървят при бившите си колониалисти.Българите не сме им длъжни с нищо.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тритон" трябва да си стоварва на най-близкото африканско пристанище.Да се връщат от където са тръгнали.Европейският данъкоплатец му писна да ги хрантути.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво е намаляло, но София яко се пълни с ***! Днес видях по ж.к. Младост и центъра повече от 10-15 ! Кой ги пуска и какво правят тук, не знам! Май дъблинското споразумение тихо мълком се изпълнява от България!