Страхът от внос на работници в България – необоснован

Бившият министър Лидия Шулева пред Bloomberg TV Bulgariа
1 фев 2018 19:05, Екип на Bloomberg
37
Страхът от внос на работници в България – необоснован
Снимка: Bloomberg TV Bulgaraia

Гладът за квалифицирани кадри в България продължава. Взимат се различни мерки. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Едно от нещата, които беше обсъждано от Тристранен съвет, е увеличаването на квотата за работници от страни, които не са членки на Европейския съюз. Тя е ограничена до 10% стандартно. Работодателите искат да бъде увеличена, защото за по-малки компании не работи".

Предложението, по думите на Шулева, е когато има доказана липса на работна ръка в определена област, да може да се водят преговори със социалното министерство и да се получи разрешение за по-голяма квота при определени обстоятелства. "Синдикатите са против, но това е важно да може да се случва, защото има случаи, при които се застрашават договори на България, по-скоро на български компании за изпълнение на техните ангажименти и трябва да се подхожда специфично и индивидуално".

"По темата за липсата на кадри напоследък непрекъснато се говори, провокирана от липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. За съжаление през последните години има сериозен недостиг при някои професии и икономиката изпитва значителни трудности. Това е, и спирачка, и ограничение пред растежа на икономиката".

Така нареченият "списък", който всяка година до края на януари се актуализира, включва професии, които би следвало да попадат в кръга на търсените професии, каза Шулева. "Първоначално бяха включени професии, свързани с IT индустрията, а тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва".

Внасянето на кадри от чужбина - защо процесът реално не работи и бюрократичните спънки ли са причина за това или некоординираната политика на страната ни като цяло? Бърза ли е бързата писта за получаване на Синя карта? Защо т.нар. "трудов резерв" не може да стане пригоден за пазара на труда?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да увеличат заплатите които са до 10 пъти по-малки от европейските ,те ще внасят хора. Браво антибългарски "бизнесмени" не ви е срам!!!! Вижте какво стана с шарлопов и разберте колкото и приживе да искате д се нахраните и награбите накрая всички отиваме под земята
33
1
 
5
 
! Отговори
АМАН от НАГЛЕЦИ преди 6 години
НАд 2 000 000 Българи са с блокирани изцяло доходи заради отказ д а подкрепят наглите престъпнци на власт и техните подставени групировки..Ползват холограми в3градени в лични карти.Шулева лично нанесе вреди за милиарди живи левове като продаде ЕНЕРГОТО>>Вдигнаха цената на тока и ГРАБЯТ МИЛИОНИ ДНЕВНО ОТ НАРОДА
32
1
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Заради НАГЛИ ПРеСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В СОФУЯ менкащи доказано престъпни групировки маскирани като партии БЪлгарския народ е НАЙ ЗЛе В ЕВРОПА>НАд 5600 000 Български граждани НЯМАМЕ ДОХОДИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ В БЪлгария. НАгли престъпници крадат десетки хиляди милиони годишно както ги перат през КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнесът на Западна Европа причини непоправими щети на западните общества чрез внос на евтина работна ръка. Днес тарикатският работонаемател ще наеме хора от Третия свят и ще причини същите непоправими вреди на България. Ако не се спре и не се протестира категорично.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има значителен недостиг на работна ръка във всички сфери, където се търсят усилено хора да работят за без пари
29
1
 
6
 
! Отговори
глупости на шулева преди 6 години
Изпълнява поръчка. Не, че има нужда от някакви кадри, а има необходимост да се вкарат население от икономическ имигранти и се дестабилизира държавното управление за да може големите корпорации да изземат властта и правата от държавата, а за нея да останат само задълженията. За какво ли ви го пиша. Нали си го знаете.
28
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Първоначално бяха включени професии, свързани с IT индустрията, а тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва" . -- да, ама е пълно с психолози, политолози, философи, бизнес мениджъри, адвоканти, икономисти и подобни чикибрикии..
27
0
 
6
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Да попитате шефа на ТЕЦ 2 как се справят с кадрите им Хиляди молби за постъпване на работа
26
0
 
22
 
! Отговори
12 преди 6 години
Вземат се различни мерки. Едниствено една мярка не се взема- достойно заплащане на труда. Докато не вземете тази мярка, дори сюнетчиите, миячите на тоалетни и просяците ще емигрират. Какво остава за търсените професии. Господата това го знаят но все им се ще да е лош сън. Да плаща на някакъв си там работник.....той великия.... Но пробвайте всякакви мерки. Можете да вземете даже и следната мерка- премерете ми дедовия. Току виж помогнало.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като дойдат ще настане такъв живот, че само си викам дано! Дано ама надали! Преди четири месеца замина мъжът ми, след медец заминамам при него с най-малкото дете, юни като завършат училище прибираме и големите две. При заплати от по 350-400 евро и смени по 10 часа, чат-пат и събота, няма кой с малко повече акъл в главата да търпи далго. Айде останете със здраве!
24
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
с други думи - като не щете да работите за 400лв ще си внесем бимбиици, вие ходете на запад да слугувате
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви дадат и купониЩе ви стигнат за хляб и дори за имитиращ продукт и маргарин. за някоя голяма верига.Рай е трудовия пазар у нас за вас.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се плашитеСирийски и ганайски нобелисти ще ви работят без пари .
21
0
 
23
 
! Отговори
Рали1 преди 6 години
"тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва".Преди години имаше такива кадри! Къде са те сега? Когато ги унижавахте и прогонихте първо от работните им места,закривайки завод след завод...Когато ги прокудихте и от родните места,мислили ли сте за последствията?Сега ще внасяме и каквито и карти да дават,няма ли пари никой няма да се задържи!
20
1
 
5
 
! Отговори
вампири преди 6 години
за затвора си таласъм такъв с другите тетки
19
2
 
11
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 15Свещена простота!Ще дойдат духовно извисени и чисти като светини украинци и молдовци!Или ядрени физици и инженер- химици с научни степени.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най са съвестни работниците от нигерРаботят сувестно за има няма 1000долара.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо т.нар. "трудов резерв" не може да стане пригоден за пазара на труда?"Защото сте концентрирали всичко в София и сезонно тук-там по морето.Трябва да има опростен,актуален сайт за информация за работа и бюрократите да не си клатят краката,а да се свързват с другите институции,като социалните,работодателите,наемодателите или общински жилища,бюрата по труда и всичко свързано с намиране на работа.Да се опрости и писането на СВ-та или да не се пишат такива,а само молби за работа
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е начин за легализиране на миграцията, няма такива дето за 300 евро да работят. Ни виетнамци, ни таджикистанци. В Африка даже на повечето места живеят по-богато и охолно.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви внуши,че някой се страхува?Особено от хора,които са ни роднини,като украинци и молдовци.Я виж Чехия,драго е човек да чува всякакви славянски езици там!Проблема е,че ще използвате тези хора за мизерни заплати,дано не позная!И дано поне да им предоставят добри условия в квартирите и на работното място!