Страхът от внос на работници в България – необоснован

Бившият министър Лидия Шулева пред Bloomberg TV Bulgariа
1 фев 2018 19:05, Екип на Bloomberg
37
Страхът от внос на работници в България – необоснован
Снимка: Bloomberg TV Bulgaraia

Гладът за квалифицирани кадри в България продължава. Взимат се различни мерки. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Едно от нещата, които беше обсъждано от Тристранен съвет, е увеличаването на квотата за работници от страни, които не са членки на Европейския съюз. Тя е ограничена до 10% стандартно. Работодателите искат да бъде увеличена, защото за по-малки компании не работи".

Предложението, по думите на Шулева, е когато има доказана липса на работна ръка в определена област, да може да се водят преговори със социалното министерство и да се получи разрешение за по-голяма квота при определени обстоятелства. "Синдикатите са против, но това е важно да може да се случва, защото има случаи, при които се застрашават договори на България, по-скоро на български компании за изпълнение на техните ангажименти и трябва да се подхожда специфично и индивидуално".

"По темата за липсата на кадри напоследък непрекъснато се говори, провокирана от липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. За съжаление през последните години има сериозен недостиг при някои професии и икономиката изпитва значителни трудности. Това е, и спирачка, и ограничение пред растежа на икономиката".

Така нареченият "списък", който всяка година до края на януари се актуализира, включва професии, които би следвало да попадат в кръга на търсените професии, каза Шулева. "Първоначално бяха включени професии, свързани с IT индустрията, а тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва".

Внасянето на кадри от чужбина - защо процесът реално не работи и бюрократичните спънки ли са причина за това или некоординираната политика на страната ни като цяло? Бърза ли е бързата писта за получаване на Синя карта? Защо т.нар. "трудов резерв" не може да стане пригоден за пазара на труда?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgariа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
19
 
! Отговори
ано преди 6 години
Шулева, а бе те от воюващи държави не искат да останат в прехвалена БГ, ти цивилизация ще преливащ! След седмица още десетина момчета българчета заминават за еврозоната Кой ще ви ражда деца, кой ще наглежда старците, кой ще ви работи?! Има изход, но за вас ще е летален!
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не се притеснявй от такъв внос. Той няма как да се случи. Няма кой да дойде от чужбина да бачка без пари на сополивия бг работодател. Това го знаят всички. Тези, които трябва да се пригесняват, са същите тези работодатели, защото няма достатъчно роби вече тук.
12
1
 
26
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Нали и овчари за 600 лв щяхме да вкарваме ,дали ще се нбавие някой ?
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не се страхува от внос на украинци и молдовци. Вкарвайте колкото искате.Синдикатите няма да се възпротивят. Те не се интересуват от обикновените хора. Ако се вълнуваха от случващото се в частния сектор, досега щяха да направят МРЗ 700-800лв.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази другарка трябва да е в затвора, а не да лобира по медиите с глупости.
9
0
 
41
 
! Отговори
На ти преди 6 години
Айде стига глупости бе нямало специалисти. Проблема е, че така наречения "бизнес" иска роби, а не работници. Иска печалби по 50-80%. Но не и да плаща заплати и осигуровки. Това е истината. И сега и правителството е решило да им позволи. Затова децата ще бягат от БГ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Qaw преди 6 години
Nema nikav strah, ma...oni si odat navred iz drjavata, prodavat bulki v stara nagora, rabotni race v dimitrovgrad, harmanli, svilengrad, plovdiv okolomrasnoto, sofia okolobrasnoto, varna okolokrasnoto...pasi naroda v eu ot jaguarite na shengen...
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не го е страх от това, не се величайте. На всички ни е ясно че никой на тази планета колкото и да е зле няма да дойде да робува на убийците от българския бизнес. Никоооой
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой ще дойде да работи в държава , която с всички сили се бори да заеме място като " новобранец" в третия свят!
5
0
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
ми да внасят кой им пречи на другарите бизнесмени що мисят ке се бачка без паре изгония 2 милиона млади кадърни ся немаааааааа ами не ке и да има
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жалки дупедати нищо хубаво не ви очаква с подобни изказвания създаите работа и вдигнете заплатите
3
1
 
21
 
! Отговори
Преди това, промени преди 6 години
в законите така, че:1) Да не е възможно неуки хора да живеят на социални помощи с аргумента, че работата,която им предлагат в бюрата по труда не им харесва или заплатата им се вижда малка!2) Да не бъде възможно хора без доходи да създават колкото си искат деца и за изхранването им да разчитат на парите на данъкоплатците! Който няма доходи - надбавки само за едно дете! И принудителен труд за всеки безделник,който е станал родител! Щом си създал едно или повече деца, ще работиш, за да ги храниш!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде няма нужда от втори***. Първо квотите ще бъдат за специалисти и после ще се напълни с .... Помним много добре какво беше с виетнамците.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ей такива тетки дават още акъл,а не са подведени под отговорност от определените за това институции!Не очаквайте,че нещо добро ,ще се случи тук!!