Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим

Политолог: Заминаващият "човешки материал" е по-качествен - млад и образован
1 фев 2018 22:15, Елка Василева
218
Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим
Снимка: архив, Reuters

Измерени в човешки капитал, в близките години щетите от агресивната външна политика на Кремъл ще надхвърлят условната печалба от анексията на Крим, смята политологът Иван Преображенски.

Споровете доколко активно "изтичат мозъци" от Русия се водят отдавна, от началото на 90-те. През първото десетилетие на века положението се стабилизира, но в края на 2011 и началото на 2012 г. броят на емигрантите взе да расте. И рязко се увеличи от 2014 г. нататък.

Провластовите пропагандисти в Русия твърдят, че в статистически план напусналите страната са нищожна част от населението. Така е, ако говорим за абсолютни цифри и сравняваме броя заминали с броя пристигнали. Но според експерти губим най-квалифицираните кадри. И загуби в такъв мащаб може да сложат кръст на всички бъдещи проекти за модернизация на руската икономика, пише Дойче веле.

Откровенията на Герман Греф

Русия стремително губи привлекателност като пазар на труда - и за съседите, и за собствените си граждани. За пръв път от 90-те емиграцията от страната остава стабилно висока. Повечето заминават за т. нар. близка чужбина - просто нямат средства да емигрират на Запад.

По официални данни през периода 2014-2016 г. (цифри за 2017 все още няма) почти един милион души са напуснали Русия. При това емигрират тъкмо хора, каквито катастрофално не достигат в страната, разказа на неотдавнашния Гайдарски форум в Москва шефът на Сбербанк Герман Греф. Буквално няма кой да разработва изкуствен интелект, оплака се той. Съвсем логично, ще посоча, щом властите вече имат проблеми с обикновения.

За тези неща впрочем говори не само Греф. Експерти казват, че оптимистичната програма за създаване на 25 милиона високотехнологични работни места неслучайно е била забравена след 2013 - годината преди Крим. Дори да са били създадени тези места към 2025 г., най-вероятно би станало ясно, че няма кой да работи на тях. Не достига квалифицирана работна сила.

Половината Крим

Освен Греф за проблема с изтичането на мозъци споменават експерти от Руската академия за народно стопанство и държавна служба (РАНСИДС) в януарския брой на своя "Мониторинг" (бюлетин за социално-икономическото положение и самочувствието на руското население, б. пр.). По техни данни не бива да се осланяме на официалните цифри. Дори заминаващите на Запад всяка година са едва ли не осем пъти повече - около 100 000, а не 15 500. И в по-голямата си част са хора с висше образование, при това нищо не ги влече обратно в родината. РАНСИДС нарича това интелектуална емиграция и сочи сред главните причини събитията от 2014 г., а като цяло промените в Русия след 2012 г.

Каква картина се очертава? Нека приемем за мерна единица населението на Крим, анексиран през 2014 г. По данни от официалното руско преброяване то е достигало близо 2,3 милиона души. Това са, условно казано, придобивките.

Сега да видим загубите, понесени заради влошаването на икономическата ситуация, свързано до голяма степен с анексията на Крим, а и заради самия политически ефект от присъединяването де факто на полуострова към Русия. Напусналите страната от 2014 г. насам са най-малко 40 на сто от тази "кримска единица". С това темпо до 2020 г. политическите и икономическите последици от анексията ще накарат да замине в чужбина цял един Крим. Слабо утешение може да са очакванията за същия брой пристигащи.

Без да обиждам кримчани, ще кажа с езика на руските бюрократи: заминаващият "човешки материал" е видимо по-качествен - млад и образован. Да бе впрегнала, както е думата, този материал, страната щеше само да спечели. А всичкият този емигриращ народ би могъл да пооправи и демографската ситуация, тръгнала на зле по естествени причини - защото в репродуктивна възраст са навлезли родените през 90-те, години с крайно ниска раждаемост.

Никому ненужни

Чудесна аналогия виждаме в случая със Северен Крим. До 2014 г. там имаше развито селско стопанство, регионът един вид изхранваше полуострова. След анексията обаче спряха доставките на вода от Днепър, пускана по канал от украинска територия.

Подземните сладки води стремително се изчерпват и ги заместват други - от соленото море. В резултат на което до десет години само севернокримските градини и ниви може пак да станат, каквито бяха, преди да се прокара днепърският канал: засолени и полупустинни земи.

Този пример показва много добре как една страна може полека-лека да се превръща в безжизнена пустиня, ако ръководството й избира грешни ориентири, нехае за същинските интереси на хората и не се вслушва в експертните мнения.

Каквото и да предлага Греф, естествено никой няма да се допита до емигриращите от Русия, за да научи какво им липсва у нас. Всеки лесно се досеща и сам. Липсват им - а липсват и на страната - позитивни перспективи, усещане за отворени възможности. Отдавна са го посочили всички необходими проучвания. Това е причината специалистите постепенно да напускат Русия, оставяйки държавните власти сами с присъединените територии.

Щом приоритет са земите, но не и хората, по подобие на 19-и век, ситуацията няма как да се развива другояче. А ще се повтаря и занапред, отново и отново - който и да управлява Русия. Докато властта не започне вместо за имперското си величие да се грижи за собствените си граждани.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си стоите в Русия, да се радвате на охолния живот и да не мърсите с присъствието си цивилизования свят.
137
3
 
15
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
163 По официални данни на Дестат съотношението мъже / жени мигранти руснаци в Германия е в полза на жените . Ти си избирай къде работят те , като санитарки или медсестри в болниците , като гледачки на немски баби или като професионалистки по друмищата. За сравнение нашите българи повечето са мъжете и знаем прекрасно защо , защото заминават много строители.
136
12
 
17
 
! Отговори
3M-54Э преди 6 години
Поредната глуповата статия, нямаща нищо общо с действителността ..."нерде Ямбол, нерде Станбул" би казал народа ... изтичането на мозъци и присъединяването на Крим! България не е под санкции, сега дори сме "шефа" на ЕС, пък миграцията тече с пълна сила, това за съжаление е естествен процес поради разликата в стандарта на живот, много българи заминават на запад, така е и с младите руснаци ...ако беше СССР-а дали щеше да пътуват на запад?
135
6
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Русия е на второ място в света (след САЩ) по притока на мигранти. 14 млн.-16 млн всяка година-----------------------------------------------Нещо пак си се разминал в превода . Има 10 млн мигранти въобще от Средна Азия които ползват Русия за предмостие към Европа . Нали ако бяха 14-16 млн ГОДИШНО щяха за 10 години да направят Русия мюсюлманска страна
134
13
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
глупости .аз съм в москва средният ми син е в мюнхен тои ми каза че гъмжи от руснаци мюнхен казах му че това е невъзможн това са руско езични.руснака купува апартаменти в чужбина а не робува.руснака е турист следвашият ден той подвърди това са молдовани украинци азери грузинци най много са украйнци .пропагандата ви е голяма.какво ще печелите от това
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички ***!
132
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По официални данни през периода 2014-2016 г. (цифри за 2017 все още няма) почти един милион души са напуснали Русия...Русия е на второ място в света (след САЩ) по притока на мигранти. 14 млн.-16 млн всяка годинаМилиони мозъци от Казахстан, Украйна, Молдова, Грузия и др. Идват в Русия да живеят и работят.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
закривай
130
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накрая ще останат само пиячите на лосион бояршик.
129
17
 
12
 
! Отговори
Kr преди 6 години
изтичането на мозъци от Русия след Крим - fake newsЗападна пропаганда срещу Русия е пълна лъжаи спорта, хакерите и изборите, и марсианците...лъжа лъжа лъажа
128
3
 
14
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
156 Все пак разликата е огромна , нали сме членове на ЕС можем свободно да пътуваме , да се учим , да работим в общото европейско пространство. Забравихме за опашките пред посолствата. В бизнеса свободно се търгува без митнически формалности с 500 млн Европа . Днес товариш камион в София и придружен само с едно ЧМР без да е минавал нито една митница след два дни е в Мюнхен
127
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Някой да вижда разлика м/у " братска" Русия и България? Ама нали сме си дружки.
126
2
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
153 Баща му на Башар Асад , Хафез Асад беше съветско/руска марионетка и Сирия от 1970 дори и преди това си е запазена руска територия. Това че флиртуваше през 90-те с американците беше единствено заради факта че те бяха срещу врагът му Садам . Макар и сестрински партии социалистическите партии в Ирак и Сирия БААС бяха върли врагове .
125
4
 
11
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
152 Аз ги съжалявам горките , не е лесно да си руснак , дори само заради студа който преживяват.
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща му на диктатора беше дружка и с Олбрайт и Клинтън.
123
2
 
3
 
! Отговори
до 150 преди 6 години
Напълно си прав, но бъди снизходителен към руснаците както нормалните страни са снизходителни към нас.....
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да говориш за нещо трябва да си го видял, информиран от първа ръка.Предполагам специалиста по Русия е бил наскоро там и се е запознал с обстановката.Какво пише в интернет не е меродавно. За простия човек ще пуснат нещо да вярва
121
3
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
146 Винаги населението е виновно , народът е този който излъчва своите диктатори и ги търпи да го управляват . Руският народ е нещастен народ , не познава изобщо демокрацията , той на практика не е управляван никога от демократични правителства . Дори при Елцин преходът им беше възможно най-криминалния .
120
4
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
147 Украйна и Сирия , това малко ли е . Нападнаха най-близкия си съюзник, изворът на православието си и на писмеността , страна която е хем славянска , хем и правослвна . А в Сирия подкрепиха един диктатор управляващ върху планина от трупове , наследник пак на диктатор подкрепян на времето от СССР
119
5
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 6 години
Отговорът батюшка е Интернет. Когато гледаш света е друго! Именно затова всички диктатори, вкл и наш глупав Боако се тормозят от Интернет и искат да го ограничат.