Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим

Политолог: Заминаващият "човешки материал" е по-качествен - млад и образован
1 фев 2018 22:15, Елка Василева
218
Владимир Путин и изтичането на мозъци от Русия след Крим
Снимка: архив, Reuters

Измерени в човешки капитал, в близките години щетите от агресивната външна политика на Кремъл ще надхвърлят условната печалба от анексията на Крим, смята политологът Иван Преображенски.

Споровете доколко активно "изтичат мозъци" от Русия се водят отдавна, от началото на 90-те. През първото десетилетие на века положението се стабилизира, но в края на 2011 и началото на 2012 г. броят на емигрантите взе да расте. И рязко се увеличи от 2014 г. нататък.

Провластовите пропагандисти в Русия твърдят, че в статистически план напусналите страната са нищожна част от населението. Така е, ако говорим за абсолютни цифри и сравняваме броя заминали с броя пристигнали. Но според експерти губим най-квалифицираните кадри. И загуби в такъв мащаб може да сложат кръст на всички бъдещи проекти за модернизация на руската икономика, пише Дойче веле.

Откровенията на Герман Греф

Русия стремително губи привлекателност като пазар на труда - и за съседите, и за собствените си граждани. За пръв път от 90-те емиграцията от страната остава стабилно висока. Повечето заминават за т. нар. близка чужбина - просто нямат средства да емигрират на Запад.

По официални данни през периода 2014-2016 г. (цифри за 2017 все още няма) почти един милион души са напуснали Русия. При това емигрират тъкмо хора, каквито катастрофално не достигат в страната, разказа на неотдавнашния Гайдарски форум в Москва шефът на Сбербанк Герман Греф. Буквално няма кой да разработва изкуствен интелект, оплака се той. Съвсем логично, ще посоча, щом властите вече имат проблеми с обикновения.

За тези неща впрочем говори не само Греф. Експерти казват, че оптимистичната програма за създаване на 25 милиона високотехнологични работни места неслучайно е била забравена след 2013 - годината преди Крим. Дори да са били създадени тези места към 2025 г., най-вероятно би станало ясно, че няма кой да работи на тях. Не достига квалифицирана работна сила.

Половината Крим

Освен Греф за проблема с изтичането на мозъци споменават експерти от Руската академия за народно стопанство и държавна служба (РАНСИДС) в януарския брой на своя "Мониторинг" (бюлетин за социално-икономическото положение и самочувствието на руското население, б. пр.). По техни данни не бива да се осланяме на официалните цифри. Дори заминаващите на Запад всяка година са едва ли не осем пъти повече - около 100 000, а не 15 500. И в по-голямата си част са хора с висше образование, при това нищо не ги влече обратно в родината. РАНСИДС нарича това интелектуална емиграция и сочи сред главните причини събитията от 2014 г., а като цяло промените в Русия след 2012 г.

Каква картина се очертава? Нека приемем за мерна единица населението на Крим, анексиран през 2014 г. По данни от официалното руско преброяване то е достигало близо 2,3 милиона души. Това са, условно казано, придобивките.

Сега да видим загубите, понесени заради влошаването на икономическата ситуация, свързано до голяма степен с анексията на Крим, а и заради самия политически ефект от присъединяването де факто на полуострова към Русия. Напусналите страната от 2014 г. насам са най-малко 40 на сто от тази "кримска единица". С това темпо до 2020 г. политическите и икономическите последици от анексията ще накарат да замине в чужбина цял един Крим. Слабо утешение може да са очакванията за същия брой пристигащи.

Без да обиждам кримчани, ще кажа с езика на руските бюрократи: заминаващият "човешки материал" е видимо по-качествен - млад и образован. Да бе впрегнала, както е думата, този материал, страната щеше само да спечели. А всичкият този емигриращ народ би могъл да пооправи и демографската ситуация, тръгнала на зле по естествени причини - защото в репродуктивна възраст са навлезли родените през 90-те, години с крайно ниска раждаемост.

Никому ненужни

Чудесна аналогия виждаме в случая със Северен Крим. До 2014 г. там имаше развито селско стопанство, регионът един вид изхранваше полуострова. След анексията обаче спряха доставките на вода от Днепър, пускана по канал от украинска територия.

Подземните сладки води стремително се изчерпват и ги заместват други - от соленото море. В резултат на което до десет години само севернокримските градини и ниви може пак да станат, каквито бяха, преди да се прокара днепърският канал: засолени и полупустинни земи.

Този пример показва много добре как една страна може полека-лека да се превръща в безжизнена пустиня, ако ръководството й избира грешни ориентири, нехае за същинските интереси на хората и не се вслушва в експертните мнения.

Каквото и да предлага Греф, естествено никой няма да се допита до емигриращите от Русия, за да научи какво им липсва у нас. Всеки лесно се досеща и сам. Липсват им - а липсват и на страната - позитивни перспективи, усещане за отворени възможности. Отдавна са го посочили всички необходими проучвания. Това е причината специалистите постепенно да напускат Русия, оставяйки държавните власти сами с присъединените територии.

Щом приоритет са земите, но не и хората, по подобие на 19-и век, ситуацията няма как да се развива другояче. А ще се повтаря и занапред, отново и отново - който и да управлява Русия. Докато властта не започне вместо за имперското си величие да се грижи за собствените си граждани.

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
4
 
! Отговори
НСК преди 6 години
Трябваше да поясните източника на тази статия още в самото начало, че да не я четем до края! Като знаем колко е правдива информацията за нашата страна и кой я пише за българската редакция на "Дойче зеле", то със сигурност и информацията, поднесена от руската редакция е със същата степен на достоверност и обективност. Общо взето, не съвсем вярна и обективна, а доста тенденциозна и в синхрон с антируската истерия, върлуваща из "свободните", "демократични" и "либерални" СМИ по целия свят...
177
1
 
6
 
! Отговори
хахахахаааааааа..... преди 6 години
До Дядо Соци "Русия не може да ни бъде пример в живота."....да да пример в живота... БГ живота нали ?
176
5
 
9
 
! Отговори
sdds преди 6 години
"през периода 2014-2016 г. (цифри за 2017 все още няма) почти един милион души са напуснали Русия"е какво му е страшното на фона 140-150 милиона руско население.И тоя преображенски е либерален тъпан някакъв, a днес.bg си ни облъчва с мнението на такива ттъпанари as usual.
175
6
 
14
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
Преображенски е част от екипа на "Ехо Москва" на г-н Бенедиктов ,частна компания финансирана от американския комитет по пропагандата и "Отворено общество" на Д.Сорос. Да вярвате на този "експерт" е като искрено да вярвате на Йозеф Гьобелс . Не само че няма никакви изтичане на мозъци, а напротив, в страната масово се връщат хора работили в САЩ или западна Европа.Да не говорим че след заплахите на американците за санкции по отношение на руските олигарси те масово си връщат парите в Русия.
174
5
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Стртегия имат ли големите пари! Отговорът е даИ това е печалбата в дългосрочен план! Разбира се има общества , които имат организация да живеят от труда си! И всичките се конкурират .Ние българите не влизаме в това число! Трудът не е в основата на организацията ни!!!! За това България ще се ***. А Русия има ресурсите да се бори.За това няма да има съдбата на Южна Африка,Либия,Ирак,Сирия ,Сърбия или нашата! Так ,че реформирана България няма да има! Ще има ислямска протурска държава!!!
173
6
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Защо ли статията е озаглавена Владимир Путин и изтичането на мозъци, а не Герман Греф и съшот?! Повечето руснаци ненавиждат това лице, само че западните медии му дават гласност! Защо Путин досега не го е уволнил този? След това ми говорете пак за комунистическа Русия, за "диктатора" Путин и незнам какви други глупости! Грудинин каза че едно от първите неща които ще направи като президент е да уволни това лице Герман Греф Представа си нямате сега какви огромни суми харчи Греф за да олюе Грудинин
172
7
 
5
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До et.galen1Всичко е елементарно! Развитите икономически държави не допускат други да достигнат тяхното ниво! Русия има суровините, и ако я истърват като Китай , какво ще продават ЕС и САЩ!?!?! Турция е минала определено ниво! И си мисли ,че ще може да прескочи бариерата!
171
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтичали им мозъците на руснаците? Да не се притесняват, ще им дадем. Какво ли не сме им дали- език, писменост, християнство, държавност, какво, за едни мозъци ли ще се стискаме? Дянков им го дадохме, Бокова им я даваме, остава Станишев, Борисов и Доган да им дадем и там ще ври от мозък! А пък ние ще си отдъхнем.
170
4
 
13
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Как може да разберете кой плаща за този сайт!!!ХА ХА ХА Русия и Китай са нещастниците и простаците на света! А Турция , ЕС , арабите са светците! Малко объркано-Турците наравно с европейците и арабите!
169
12
 
13
 
! Отговори
et.galen1 преди 6 години
Статията е некоректна,изтъква проблем за който има вина не само Русия.Защо бе присъединен Крим?Власта в Украйна бе променена незаконно,с лъжи и убийства и преди всичко външно давление и предварителна подготовка.Промените които предстояха и се лансираха бяха неприемливи за доста народ в Украйна.Крим се е подготвяло да стане америка.база с това руското население се поставя в опасност ,както започва с заканите в Донбас,което по същото време се потвърждава а и както е сега.Референдума реши.
168
7
 
16
 
! Отговори
Медвед преди 6 години
Денги нет - но вие се дръжте ! Приятен ден !
167
21
 
24
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ВЪВ " ВЕЛИКАЯ РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ " !КЪМ РУСКАТА ЕМИГРАЦИЯ КАТО ПРИБАВИМ И НЕОБРАЗОВАНИТЕ РУСНАЦИ ,КАТО ЦЯЛО ЦИФРАТА ДОСТИГА НАД 750 000 ЕМИГРАНТИ ГОДИШНО !А ИЗКУФЕЛИТЕ БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛИ СИ КЪСАТ ЗАД.НИЦИТЕ ДА ХВАЛЯТ РУСИЯ ,АМА НЕ ИМ СТИСКА ДА ОТИДАТ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ !
166
22
 
26
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Всичко що е с мозък бяга от режима Путин
165
30
 
21
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
Що е то пропаганда? 1 мил. Заминали. Основно пенсионери към топлите страни. А 11млн. Гастербайтери от бившия ссср 3-4 от които украинци. Къде тука и Крим при мозъците. За сравнение населението там нараства за разлика от всички биши соц.страни начело с нас.Присмял се хърбел............
164
6
 
8
 
! Отговори
SJ преди 6 години
Статия писана от *** за ***.
163
20
 
30
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
Русия не може да ни бъде пример в живота.
162
7
 
12
 
! Отговори
руснака преди 6 години
До Анонимен 164 а.к.а. ТОТО Айде стига вече с тоя комунизъм/социализъм, спрете се най-накрая вече : )) Понеже защото мисля самостоятлено и успявам качествено да пресея изфабрикуваните мисли, породени от финикийски знаци такива с цел убеждаване на четящите в еднакво мислие по темата, с цел да се промени мисленето им в друга посока/манипулация. Благодаря все пак за пояснението, но на мен ми беше ясно още преди да се доизясниш на къде бие изказването.Хубав ден.
161
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтичат защото имат, от фащ как може да изтича нещо което го няма?
160
16
 
25
 
! Отговори
график за слуховете преди 6 години
Цру е пуснало график за слуховете: всеки понеделник: Путин сутрин закусва с бебета; всеки вторник: Путин лично е застрелял Джон Кенеди; всяка сряда: Путин има две извънбрачни деца от три майки; всеки четвъртък: Путин е изпрал в пералнята си, заедно с чорапите си, 20 милиарда и ги е проснал за сушене на балкона си в Панама; всеки петък: на Путин му изтичат мозъците; всяка събота: Путин и Тръмп са полубратя-полублизнаци; всяка неделя: Путин е прелъстил Хитлъри.
159
4
 
0
 
! Отговори
бългалин преди 6 години
до 163 вече го направихме цялото семейство