Москва предупреди: САЩ преследват руснаците по цял свят!

Русия препоръча гражданите й да премислят, преди да заминат в чужбина
Обновена: 2 фев 2018 21:18 | 2 фев 2018 21:15, Елка Василева
92
Москва предупреди: САЩ преследват руснаците по цял свят!
Снимка: архив, Reuters

Русия издаде предупреждение за пътуванията на своите граждани и им препоръча да мислят внимателно, преди да заминават в чужбина, защото САЩ преследвали руснаците по целия свят, за да ги арестуват, предаде Ройтерс.

В съобщението на руското министерство на външните работи се отправя предупреждение към руските граждани, че когато пътуват зад граница, съществува сериозна заплаха да бъдат арестувани от други страни по искане на Вашингтон, след което да бъдат екстрадирани в САЩ.

"Въпреки призивите ни да се подобри сътрудничеството между компетентните органи в САЩ и Русия американските специални служби на практика продължават да "преследват" руснаците по целия свят", се казва в предупреждението за пътуванията.

"При това положение категорично настояваме руските граждани внимателно да обмислят всички рискове, когато възнамеряват да пътуват зад граница", заяви министерството.

Ведомството посочва, че от началото на 2017 г. в чужбина са били задържани над десет руснаци с американско участие.

Като пример се посочва задържането в Испания, Латвия и Гърция на най-малко четирима руски граждани по обвинения от властите в САЩ в киберпрестъпления.

Миналата година действията на САЩ срещу заподозрени в киберпрестъпления руснаци са достигнали рекордни равнища.

През 2017 г. седем руснаци са били арестувани или изправени на съд в САЩ и други страни по такива обвинения при средно двама годишно в предишните шест години.

Министерството цитира и случая на Станислав Лисов, обвинен, че е създал компютърен вирус, който атакувал клиентите на финансови институции и причинил щети за милиони долари. Миналата година той бил екстрадиран в САЩ от Испания.

Споменават се и случаи преди този, като задържането на Малдивите през 2014 г. за киберпрестъпления на руския гражданин Роман Селезньов, което министерството определя като отвличане от американски агенти.

В съобщението, което беше публикувано вчера, към руските граждани се отправя и предупреждение, че след като бъдат екстрадирани и са в ръцете на американската съдебна система, към тях ще бъде проявено пристрастно отношение.

Държавният департамент на САЩ отказа коментар.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
17
 
21
 
! Отговори
Моите съболезнования преди 6 години
То на онези зад голямата вода когато не е по тяхната гайда всичко и всеки им пречи. Но няма как, искат- не искат, харесват- не харесват, ще се съобразяват с Русия. А който не иска, ш'е има и сопа.
13
13
 
15
 
! Отговори
Само СССР! преди 6 години
Добре, че ни освободиха от хитлеро-фашистко робство, сега сме една хубава и развита държава като останалите в социалистическия блок.
12
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юдео-болшевиките да не се обаждат
11
14
 
17
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Щеше да е хубаво и романтично ако е вярно. С нетърпение чакам откриване на ловния сезон.
10
19
 
38
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Срещу Русия се води тотална война по всички направления от САЩ - като се почне от спорта и се стигне до конфискация на финансови активи. САЩ за 30 години доминиране в света, поставиха под свой контрол всички международни организации, особено финансовите и Русия няма никаква възможност за симетрични действия. Но Русия ще нанесе голям асиметричен удар по САЩ! Ако щетите които търпи застрашат националната й сигурност, Русия дори може да нанесе ядрен удар по САЩ. Путин няма да му трепне пръста
9
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да се преследват престъпници. Обикновените руснаци няма от какво да се притесняват. Явно в Кремъл по дифолт приемат гражданите си за престъпници, което всъщност не е съвсем далеч от истината.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3 4 5 , който е един и същиГОООЛ *** СИ!
7
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците са неблагодарни! Забравиха ли кой ги освободи от монархо-фашистко робство, а?
6
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа, и при нас Цвъки подписа тайно споразумение и може дъ предава/продава български граждани на Щатите без санкция от съда!
5
34
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, пореден опит на Кремъл да спре руснаците да бягат от коччинката
4
35
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами дано да е така!Ако е така, браво на американците!
3
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че престъпниците ще бъдат преследвани
2
20
 
11
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
ОГОН ВЛАД ОГОН! США ДЕЛАЕТ КАК ГИТРЕРА .
1
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гузен , негонен бяга .