Новият шеф на ФБР Рей готов за конфликт с Тръмп

"Не бива да виждат в сдържаното ми поведение липса на решимост"
2 фев 2018 14:45, Елка Василева
5
Новият шеф на ФБР Рей готов за конфликт с Тръмп
Кристофър Рей. Снимка: архив, Reuters

Кристофър Рей признава, че е сдържан човек. Полезна черта за шеф на ФБР, зорко следен от Доналд Тръмп. Но същевременно е решен да не се огъва пред политически натиск. И както знае, това може да му струва поста, пише Франс прес.

Новият директор на американската федерална полиция бе избран едва преди шест месеца от самия президент републиканец, току-що уволнил безцеремонно неговия предшественик Джеймс Коми, обвинен в пристрастност при разследването на руската афера.

Залог за стабилност? Съвсем не: реши ли президентът Тръмп, както според някои възнамерява, да бъде разкрито съдържанието на твърде оспорвана поверителна бележка, директорът на ФБР може да подаде оставка, заяви в четвъртък Си Ен Ен.

Ябълката на раздора между Рей и Тръмп се крие именно в този текст от четири страници, написан от председателя на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, републиканеца Девин Нунес. В него се отправят нападки срещу ФБР и правосъдното министерство във връзка с подслушване на предизборния екип на милиардера в предизборната кампания от 2016 г.

Кристофър Рей се противопоставя на обнародването му, за да не бъдат разгласени секретни данни, докато Доналд Тръмп вижда в него доказателство на своето твърдение, че институциите имат задни политически мисли.

Дори сдружението на агентите от ФБР заяви: "Оценяваме факта, че директорът Крис Рей застава до мъжете и жените от Бюрото".

Преди този неприятен случай 50-годишният шеф на ФБР по навик се държеше резервирано, за да не губи ориентири в бурните води на агенция, редовно навличаща си президентския гняв.

През август м. г. той бе утвърден на поста от Сената с огромно мнозинство едва три месеца след шумното уволнение на Коми, оглавявал разследването за евентуален сговор на екипа на Тръмп с Москва на изборите през 2016 г.

Тогава днешният първи полицай в САЩ успя да се хареса и на двата лагера, твърдейки, че по-скоро ще хвърли оставка, отколкото да изпълнява политически нареждания.

"Независимост"

"Има само един начин добре да вършиш тази работа - абсолютно независимо", увери той пред комисията по правосъдието в Сената.

"Човек не може да се занимава с такава работа, без да е готов да подаде оставка или да го напъдят, веднага щом поискат да направи нещо или щом подкрепи нещо незаконно, противоконституционно или дори нещо морално отблъскващо", каза Рей.

Завършил твърде престижния Йейлски университет, в който се дипломира като юрист през 1992 г., нюйоркчанинът работи от 1998 г. в министерството на правосъдието, под чийто контрол е ФБР.

През 2003 г. той става помощник-министър и отговаря за криминалния отдел, където негов началник е човек на име Джеймс Коми.

След година там се развива и първата му истинска битка срещу политическия натиск - Джеймс Коми току-що е назначен за изпълняващ длъжността министър на правосъдието поради заболяване на министъра Джон Ашкрофт.

Щом съветници на тогавашния президент Джордж Уокър Буш правят опит да се възползват от започналите протакания, за да разширят една твърде оспорвана програма за подслушвания, Джеймс Коми, Кристофър Рей и Робърт Мълър, навремето директор на ФБР, а днес оглавяващ "руското" разследване като независим прокурор, заплашват с оставки в знак на протест.

В крайна сметка Рей напуска министерството през 2005 г. и постъпва в частната кантора "Кинг енд Сполдинг". Там дава правни съвети, включително на един от приближените на Доналд Тръмп, губернатора на Ню Джърси Крис Кристи, по време на политическия скандал, известен като Бриджгейт.

Отново на държавна работа, скоро директорът на ФБР ще бъде изправен пред тежко изпитание. Предстои да бъде проверена решимостта му да устоява на политически натиск. Той вече заяви, че е готов.

"Чух мнозина да ме описват като сдържан човек. Никой не бива да вижда в сдържаното ми поведение липса на решимост", предупреди Кристофър Рей на изслушването в Сената.

"Който си мисли, че няма да удрям с пълна сила като директор на ФБР, със сигурност не ме познава много добре", заяви той. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВИЯТ КАТО СТАРИЯ -КРАВАРСКА ВОНЯ
2
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Прав е бил Тръмп да уволни стария шеф вижте му Фамилията КОМИ чист руснак от Руската република КОМИ там нашите някога сечеха гора един работил там каза (докато си пиивахме)че го познава.
1
10
 
4
 
! Отговори
BeCkO преди 6 години
А шефът на ФСБ , не може да се изкашля без благословията на тавариш Вова...