От 112 за счупен крак: Няма линейка, вземете си такси!

Таксиметровите коли често изпълнявали такива функции
2 фев 2018 11:10,
30
От 112 за счупен крак: Няма линейка, вземете си такси!
Кадър: bTV

От Спешна помощ посъветвали мъж със счупен крак да си вземе такси до болницата, защото няма свободни линейки.

Историята е от вторник вечерта. Тогава Йордан Стоянов пада и чупи крака си тежко докато играе футбол с приятели. Помагат му веднага, обездвижват крака му и звънят на спешния тел. 112 , за да повикат линейка.

"Имаше известни спорове дали да го закараме до "Пирогов" сами или да изчакаме линейката", спомня си Димитър Лазаров, един от приятелите, оказал му спешно помощ.

След като състоянието на Йордан се влошава, звънят отново на Спешна помощ. Оказва се, обаче, че няма свободна линейка. Йордан пък си спомня, че кракът му почти висял и се движел самостоятелно в долната си част.

"Минаха около 30-ина минути, в които той започна да пребледнява. Да му пада кръвното от болката и от самия стрес. Казаха в крайна сметка, че няма свободни линейки и е най-добре да си хванем такси. Ние така се спогледахме. Казахме "Как така?", спомня си Димитър.

В крайна сметка повикали такси. Преди това го шинирали с летви и бинтове, които намерили, пренесли го до колата и го откарали в "Пирогов".

От Спешна помощ не отричат, че са посъветвали пострадалият да си хване такси. Причината е че същата вечер са приети 150 повиквания, а към момента на подаване на сигнала всички 13 екипа били заети.

От Спешна помощ обясниха, че счупването на крак е спешен, но не и животозастрашаващ случай.

"Ако няма пари, чака да дойде линейка. Какво, да оставим инфаркта и да тичаме за счупения крак ли?", коментират пред bTV от Спешна помощ.

В същото време таксиметровите шофьори признават, че колите им често се превръщат в линейки. Ако има спешен случай, поръчките се приемат с предимство. Някои от водачите са и обучени парамедици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Тайна преди 6 години
Спешна помощ означава ти да не можеш сам да се предвижиш до болница и в такъв случай се изпраща специална кола за теб. Ако може сам да отидеш до спешен кабинет, то няма смисъл да се изпраща кола за теб, а същата кола да отиде при някой който има нужда.И тея комплексари дет само пишат да се имигрира извън България да духат супата и не само супата....
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е така винаги от 25 години най-малко ти казват така като се обадиш.Обаче май на едни наши тъмнички избиратели се отзовават винаги
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за депутатски коли, коли за кортежи и за обесниците от Брюксел пари има тази държавица.
23
2
 
21
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Ако сте млади бягайте, бягайте от тази държава и не се обръщайте назад.Всичко в БГ е имитация.Имитация на Здравеопазване.Имитация на образование.Имитация на демокрация.Имитация на правосъдие и спазване на Закон.В България нормалният е считан за луд и ***.
22
5
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Състоянието на бързата помощ е трагично, но не виждам и причина за толкова драма. От счупен крак не се умира, за разлика примерно от инсулт или инфаркт, така че малкото ресурси по-добре да се използват там, където наистина ще са целесъобразни.
21
0
 
19
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
в България се живее прекрасно :)
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Ако няма пари, чака да дойде линейка..." - ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ НА БГ здравеопазването!Здравноосигурителна каса - "спестовна касичка" на властимащите!!!Но ако имам пари ще ги спукам със съдебни искове, а може да се съди и държавата за неспазване правата на човека и измами пред хартата на ЕС!Докато докторите не се пращат на съд това ще е положението!Но гарван гарвану око не вади!
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да си плащате здравните осигуровки...
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво очаквате от лекарите , биха ги , клаха ги , обиждаха ги и те си тръгнаха кой накъде види. Никой в нашето общество не е идеален, че да иска само лекарите да са идеални . Който е виновен да бъде съден както е в Западна Европа .
17
2
 
30
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре че не са му казали да отиде пеш.
16
3
 
10
 
! Отговори
руснака преди 6 години
За адресите на които се отзовават линейките, шофьорите им трябва да имат извънкласни занимания с научаването на адресите в районите където дежурят.Не говоря само за тезив София, защото България не е само София. В рзличните общини,когато се изпрати екип до друго населено място, от С.помощ искат да има човек, който да чака линейката пред адреса, голяма простотия ... защото не си познават районите...
15
6
 
4
 
! Отговори
дo 11 преди 6 години
по последни данни софия е над 28 млн не знам от къде си вземаш статистиките
14
0
 
27
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Да им сложат един буркан на такситата, че като приемат спешни поръчки да могат да са с предимство.
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драмата е че пича може да е сам примерно да няма кой да му помогне да няма пари за такси и още сто драми може да има.Не мислите с тия празни глави пълни само с чалга и хилаурон.
12
2
 
33
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
За пореден път се убеждавам. Българите са едни глупави ОВЦЕ! Вие не заслужавате нищо! Мързеливи сеирджии, вдигнете си дебелите *** от диваните и излезте на протест както в Румъния - 50-100 хил. души на улицата и бъдете чути. Но вие сте овце и си следвате овчаря - Бойко мутрата - мултимилардер на гърба на собствения си овчарски народ!ЧЕСТИТО!
11
1
 
26
 
! Отговори
Патка заспала преди 6 години
Драмата е, че и инфаркт да имаш докато обяснишпо тела кой с на колко си какво ти има и тн да те прехвърлят па после пак да обясниш па докато дойдат па ако не ти объркат адреса и тн вече моге да си умрял! Ако въобще дойдат.Ей тва е драмата, разбрали гъско ?? Да не ти се налага! Сами трябва да си помагаме взаимно и да дсме по добри друг начин няма. А да и да посетимпарламента също ;)
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13 екипа за 3 милионна София? Много крадене е паднало....
9
24
 
11
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Счупеният крак не е спешно състояние. След обездвижване може спокойно да си го закарат и с такси до болницата. Освен ако няма стърчащи кости и кръвотечение. Не виждам каква е драмата.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А извънбюджетните милиони се дават на други...Българският народ е подложен на геноцид от управляващите.
7
1
 
40
 
! Отговори
Педро ел негро преди 6 години
Съчувствие на пострадалия за преживения стрес. За съжаление тези от 112 са си за себе си прави - животоопасните сигнали са с предимство. Ясно е, че с 13 екипа не можеш да обслужваш 1.5 млн. души качествено. Нещо трябва да се направи и то от другарите и другарките от горе - не ме поправяйте - всички са комунистически отрочета.