Тръмп иска да нападне КНДР? Трябва да се поучи от Израел

За светкавичния удар и колко сложно е да се задържи конфликтът
2 фев 2018 20:27, Елка Василева
34
Тръмп иска да нападне КНДР? Трябва да се поучи от Израел
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Ако правителството на Тръмп наистина мисли да нанесе превантивен удар по Северна Корея под формата на ограничено военно нападение, трябва внимателно да проучи опита на Израел - който показва възможните положителни страни на светкавичния удар, но също колко е сложно след това да се задържи конфликтът под контрол, пише Дейвид Игнейшъс, "Вашингтон пост".

В Тел Авив се състоя конференция, на която беше откроена важността на възпирането, но бяха представени и някои основни поуки от миналото: ако смяташ да нанесеш бърз удар, не говори публично за това; не предприемай удар, ако нямаш много добри разузнавателни сведения за мишените; и не разчитай, че противникът няма да те въвлече в продължителна и кървава война.

Всички тези три негативни фактори усложняват всякакви планове за удар по Северна Корея. Тръмп продължава да рекламира своята решимост да нападне "Малкия човек ракета", както нарича Ким Чен Ун. Ако трябва да се изразим меко, американските разузнавателни сведения за Северна Корея са непълни. И е напълно възможно (а според някои вероятно) КНДР да даде твърд отговор, а не просто да поеме американския удар.

Има и още един съществен момент: за разлика от всички противници, които Израел е атакувал, Северна Корея има ядрени оръжия.

В сряда в коментарна статия за "Вашингтон пост" Виктор Ча - чиято номинация за посланик на САЩ в Южна Корея беше оттеглена заради изказани от него в частни разговори съмнения в успеха на "стратегията на разкървавения нос" - нанасяне на силен и прецизен ограничен удар, без разпалване на война на Корейския полуостров. Ча описа разсъжденията на правителството за подобна ограничена операция. Статията му беше доста дискутирана в Тел Авив на годишния форум на Института за изследвания на националната сигурност.

Амос Ядлин, бивш шеф на израелското военно разузнаване, който сега ръководи института, заяви, че ако ЦРУ разполага с качествени разузнавателни данни за избраната мишена, американските военновъздушни сили могат да унищожат всичко, което поискат. Но в същия панел на дискусиите г-жа Мишел Флорной, бивш заместник-министър на отбраната, предупреди, че Северна Корея е разпръснала на различни места ядрения си арсенал и е скрила част от него дълбоко под земята. Това означава, че при евентуален "хирургически" удар на САЩ, КНДР ще запази достатъчна част от арсенала, за да предприеме контраатака.

Израел може би е по-наясно с възпирането от всяка друга страна. В продължение на 70 години оцеляването на Израел е зависело от надеждността му да използва сила и ако е необходимо, да нанася изпреварващи удари по противниците. Често този решителен подход е успявал да предотвратява войни или да ги ограничава. Но понякога е водил и до продължителни, скъпоструващи конфликти, в които Израел се е изтощавал, а противниците му са планирали следващи удари.

Ядлин е въплъщение на доктрината за изпреварващия удар. Като пилот изтребител той командва операцията от 1981 г. по разрушаването на иракския ядрен реактор в Озирак. Ударът е нанесен точно преди реакторът да заработи и блокира пътя на Ирак към ядрените оръжия. Но след като е понесъл "удара в носа", Багдад започва да разработва нелегална програма за ядрено оръжие.

Израелските акции в Сирия показват колко е важно да си мълчиш, ако искаш да избегнеш ответен удар. Когато през 2007 г. бомбардира сирийски ядрен реактор, Израел не си приписа заслугата за това - с надеждата така да се избегне публично унижение за президента Башар Асад, което би увеличило вероятността той да предприеме ответни действия. За жалост гръмките хули на Тръмп срещу Ким направиха този дискретен подход почти невъзможен.

Войните на Израел в Газа и Ливан показват, че възпирането не действа постоянно, както и че надеждите за кратковременни наказателни военни действия могат да се окажат илюзорни. Откакто на власт дойде терористичната организация Хамас, Израел води три скъпоструващи войни в Газа, в периода 2008-2009 г., през 2012 и 2014 г. Заплахата от Хамас беше овладяна, но не и ликвидирана.

За да удари Организацията за освобождение на Палестина, Израел нахлу в Ливан през 1978 и още веднъж през 1982 г. В резултат на операцията от 1982 г. ООП в крайна сметка беше изтласкана от Ливан. Но с помощта на Иран в пепелищата от войната се роди групировката Хизбула, по-дисциплиниран и потенциално по-опасен противник. Израел нападна Хизбула през 1993, 1996 и 2006 г. Последната военна кампания нанесе такива разрушения в Ливан, че сякаш целта й да осигури възпиране беше постигната. Но и досега хиляди ракети на Хизбула остават насочени срещу Израел.

През 1982 г. наблюдавах как израелската армия настъпва мълниеносно към Бейрут, но след това затъна в обсада, продължила цяло лято. Година по-късно, когато войната се разрази, посетих Ерусалим за интервю с израелския премиер Менахем Бегин. Но Йехиел Кадишай, най-близкият му сътрудник, ми каза, че разговорът няма да се състои. Поради изключително големия брой жертви в Ливан, каза той, "(премиерът) е дълбоко опечален в сърцето си".

За този образ на войната трябва да мисли всеки главнокомандващ: не за надеждата, че тя ще е славен успех, а за риска цената й да се окаже ужасяваща.

Тръмп основателно иска да възпре Северна Корея, но трябва да внимава, ако реши да заложи на бърза, мълниеносна атака. Както каза на конференцията висш израелски военен: "Бойното поле е царство на несигурността".
 

/БТА/
 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 9 месеца
Пушекьт от корейската война още дими в американските задни части.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ZA RAZLIKA OT ARABITE, KOREICITE MOGAT DA VOUVAT.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На САЩ им липсват глупавите партньори от НАТО, които да поемат отговорността. САЩ е медиен тигър и пълна 0 във военно отношение. САЩ няма армия, а джендермерия.
24
3
 
0
 
! Отговори
'' преди 9 месеца
Каква е тази антисемитска статия. Израел кога е нападала сьседи , то само се брани от лошите си братя измаилтяните , никакво история нямат кои са те света ни е даден от Бог и всичко сьотворено си е наше.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чичо Дончо ще изпече дебелото кюфте като малка наденичка. Само ще цвръкне и ще се изпари.
22
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
ако нападнат сев корея ще си имат работа с китаи което не е в техен интерес
21
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гост+

Тъй, тъй журналистите са много умни и учат Тръмп. Ха-ха
Случая с Корея и Израел няма нищо общо.
Тръмп не иска да ползва ядрено оръжие и НЯМА НУЖДА. САЩ може да набие канчето на Кимчо за 10 минути само с конвенционална атака. Освен това Тръмп не иска да разбива СКорея. Дори ще остави Кимчо да си гради комунизЪма след това(ако оживее). Ама СКорея без ядрено оръжие. Тъй че няма претиснения от хаос в СКорея.
20
3
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 9 месеца
Учат Тръмп какво трябва да направи. Без много шум и никакво предупреждение.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не смее, не му стиска, страх го е от Китай и Русия. Много го е страх. Ще напълни памперса дъртака.
18
11
 
2
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Докато съществува Израел-мир по света няма да има!Което пък въобще не значи,че трябва да толерираме мюс*литата!Всъщност Израел ни ги праща за да ни унищожат.Найс,а?
17
2
 
16
 
! Отговори
PD преди 9 месеца
Тръм продаде на ЮК противоракетни системи, все пак е бизнесмен. За него, вече не е интересно да раздува конфликта. За това, ще го раздуват основно по медиите, и тези, дето не са се примирили, че загубиха изборите, А на олимпиадата СК и ЮК, ще дефилират заедно. ЮК генерали бяха поканени на СК военен парад.
Както е казал мъдрия народ Български: Кесарьовото Кесарю, Божието Богу.
16
6
 
31
 
! Отговори
**** преди 9 месеца
Искаше ми се Израел да граничеше със С.К.и тогава да ги видя дали щяха да приказват така,те воюват с хора които са въоръжени с автомати и малокалибрени оръжия,а С.К.има около10 000 далекобойни оръдия,ядрени ракети,и армия от 10 000 000 войници.
15
5
 
21
 
! Отговори
M преди 9 месеца
Да, бе, стиска ли му на тоя дъртак??? Времената за нападение над Северна Корея минаха много отдавна. Всичко останало в момента е равносилно на самоубийство.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОРЕЙСКИ КОЛ В З.....А НА ТРЪМП И ЩЕ СЕ СТАБИЛИЗИРА ТРОМПЕТА
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Василев
Васильов, само това ли измисли? Зле си момченце/момиченце или какъвто се мислиш!
12
5
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,ха, преди 9 месеца
До Анонимен8
Тръмп е пич, та дрънка! Обичам го!

Па дай му едно ду.. или поне го цуни по неговото!
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Съвет
Тръмп, не ги слушай шубелиите, ами праскай Прасчо по носа!

А ти ще си останеш съветник и ще даваш акъл тръцкайки от дивана ли? ѝко Баце те мобилизира и прати там като умиротворител, какво ще приказваш? Аман от наивници!!!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
9 Никой не е луд да подпалва ядрена война и никой няма да използва ядрено оръжие . то е единствено за възпиране.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами защо израелският специалист не коментира и китайската позиция по въпроса? А тя е много ясна - ако КНДР, започне атака срещу САЩ, Япония, или Южна Корея, Китай няма да да ги защити срещу ответен удар. Но ако САЩ реши да удари КНДР, Китай ще се намеси. А Русия също няма да чака. Така, че Тръмп ще си трае, ако не иска да подпали ядрена война. А той не иска, все пак е шеф на САЩ и милиардер.
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тръмп е пич, та дрънка! Обичам го!