Отговорите на най-важните въпроси в сезона на грипа

Лекарите апелират: Изобщо не се самолекувайте!
3 фев 2018 10:30,
3
Отговорите на най-важните въпроси в сезона на грипа
Източник: Reuters

Грипните вируси са само част от причинителите на сезонни заболявания. Повече от 300 са вирусите, които традиционно ни атакуват в зимния период. Най-непредвидим, изменчив и опасен обаче е грипният вирус, като в годините се променят активните за сезона щамове. По данни на Националната референтна лаборатория към Центъра за заразни и паразитни болести, най-често разпространеният в момента грипен щам е от група Б.  

Педиатрите съветват да се обръща сериозно внимание на всеки симптом, тъй като при децата усложненията настъпват бързо – в рамките на 2-3 дни. Какво трябва да знаем за грипа в пика на разпространението му? Можем ли да предпазим децата си и как да реагираме, ако се разболеят?
 
Пет бързи отговора на най-често задаваните въпроси от вирусолога проф. Д-р Радка Аргирова, дмн, и д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
 
Кои са в риск от заболяване?
 
Малките деца до 2-годишна възаст са една от групите с повишен риск по време на грипна епидемия, заедно с бременните жени и възрастните хора. Факторите, които ни правят по-лесно податливи на вирусни инфекции са простудата, общият намален имунитет, неправилно хранене, контакт с вече заболели. 
 
Как да предпазим децата от грип?
 
За да намалим риска от заболяване, трябва да се грижим детето да е адекватно облечено за условията. Това означава както да не е твърде тънко облечено в най-студените дни, така и да не е прекалено облечено в по-топли зимни дни навън, както и в затворени, отоплени помещения. Възрастните трябва да следят помещенията да се проветряват редовно, децата да спазват добра хигиена с често миене на ръцете, и по възможност винаги да си слагат маски на публични места – в градския транспорт например. Важно е също в детските заведения да се спазва условието да не се допускат деца със симптоми на вирусна инфекция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: гриплечение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то е ясно, че освен тази, друга причина, от полза за самите пациенти, няма...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1"Защо да не се самолекуваме?"Щото ако се самолекуваш не могат да ти вземат парите.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да не се самолекуваме? Грипът е вирусно заболяване, което не се лекува с антибиотици, нито с други лекарства. При всяко вирусно заболяване първо се установява, дали имунната система може да се справи сама. Затова е добре човек да легне на топло, да почива, да пие течности /чай/ и витамини. Затова лекари не са нужни. Могат да станат само при усложнения. Но тогава лечението пак не е от грип, а се лекуват те.