Знаете ли какво е Е123 от опаковките на храните?

Забранена хранителна добавка в САЩ, но не и у нас
3 фев 2018 12:45,
29
Знаете ли какво е Е123 от опаковките на храните?
Източник: Reuters

Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим хранителен продукт в супермаркетите, който да не съдържа в описанието на съставките поне едно от т.нар. Е-та. Законодателните мерки днес изискват максимално подробно описание на състава на процесираните храни и производителите за задължени да посочват всички изкуствени съставки в предлаганите от тях продукти.

Затова Е-тата вече имат неизменно присъствие върху етикета със съдържанието на всеки хранителен продукт.

И въпреки че сред съставките, означавани с Е и номер, има и доказано безопасни такива, ефектът на повечето от тях все още не е напълно изяснен. На този етап някои от тях дори се считат за опасни за здравето на потребителите.

Веществото, обозначавано върху етикетите като Е123, е боя, известна с наименованието амарант поради близостта си с цветовете на растението, носещо същото име. Е123 придава тъмночервено до лилаво оцветяване на продуктите, в които се добавя и не променя вкуса им. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Топчо до 17 преди 6 години
Досега не съм продал и един стрък.Произвеждам само за себе си и ми е достатъчно.
20
2
 
3
 
! Отговори
от село преди 6 години
Който произвежда зеленчук за пазара винаги си сява и за себе си отделно и той не се пръска и тори толкова колкото другия.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение на джурналисткята, на амаранта у нас му викат щир. Името на боята е кръстена на растението, заради същия нюанс на баграта на листата.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък ние си имаме агенция по храните,ама само наужким.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ям само ПРОЦЕСИРАНИ ХРАНИ! Ламби, къде се намираш, на какъв език говориш? Като взема една парадигма и ти покажа един дискурс, ще видиш какво предизвикателство те чака! Ще станеш VS чуждиците завинаги!
16
0
 
7
 
! Отговори
Тончо преди 6 години
Че аз да не ям опаковките!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До топчо до 14И колко от продукцията си ходиш да продаваш?
14
0
 
13
 
! Отговори
топчо до 14 преди 6 години
Много хора влагат в почвата торове и пръскат с препарати, но аз съм на принципа - каквото излезне -дребно , едро ,важно да е чисто.Нищо не в насам към растението.
13
0
 
12
 
! Отговори
Агрфитнес му е майка преди 6 години
Мохикан и усърдие на двора и ето ви без Ета плодове и зеленчуци.
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си мислите че по селата не ползват изкуствени торове и пестициди жестоко се лъжете. Ако си мислите, че неугледните продукти по кварталните пазарчета действително идват от селски райони - жестоко се лъжете. Дори и в супер скъпите магазини, ужким сертифицирани да продават органични храни няма никаква гаранция и никакъв контрол.
11
1
 
22
 
! Отговори
топчо преди 6 години
През зимата зеленчуци НЕ купувам.Оранжериите са закрито място и всички препарати и торове се поемат от почвата и растението.Есента си обирам това, което си сея / засадя / в наследственото ми дворче.Вярно , не летя от щастие по неравната борба със земята , но консумирам и консервирам от лично производство без пестициди.Що се отнася до Е-тата -всичко е отрова.Няма полезна ХИМ. отрова.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единствената гаранция е да си го произведеш самразни наивници ходят по пазарите и купуват неугледни продукти, защото вярват, че щом е неугледно значи няма ползвана химияа тарикатчетата ходят по борсите, купуват последно качество продукти за стотинки и после ги продават по пазарите като домашна продукция на цени, по-високи от тези на първокачествените продуктискоро един така ме черпи с "домашна луканка" от пазара - в действителност беше от възможно най-евтините купешки ***
9
1
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 7,"и къде ги намираш ?"Намират се в градините на село или по малките градове. Но и това не е гаранция. Водата въздуха и почвата са толкова замърсени.. Но въпреки това има съществена разлика между домашно произведено и купешкото. И в плодовете, и в зеленчуците и в животните.
8
2
 
19
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Кое ни гарантира че БИО храните са такива?!!
7
2
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Трябва да забранят Е-тата и да изписват названията на добавките.Този опит за информация се провали.Не сме дръжни да ходим по магазините с преводач
6
0
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
и къде ги намираш ?
5
4
 
7
 
! Отговори
Манол преди 6 години
Няква магистрала цялата на дупки май беше...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то у нас какво е забранено
3
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
После - що сме били червени и отвътре...
2
2
 
12
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 6 години
Думкай на поразия Е123 и всичко е на 6.