Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?

В Брюксел решават да отменят ли смяната на времето
Обновена: 4 фев 2018 07:33 | 4 фев 2018 07:30, Камелия Цветанова
82
Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?
Снимка: Булфото, архив

Тази седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Очаква се в четвъртък евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно.

Европарламентът ще дебатира по темата сутринта, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне.

За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Европа да се откаже от лятното часово време, предложи аргументирано експертът доц. Радослав Кючуков, преподавател в Русенския университет, в текст, който “24 часа” публикува. Ученият получи подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, а Соломон и Гергана Паси предложиха аргументите да се дискутират по време на европредседателството на България.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.

Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
12
 
! Отговори
и кое му е тежкото преди 6 години
Процедурата за отмята на двойното часово време е доста ТЕЖКА. Ако Европарламентът се ОБЕДИНИ зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да НАПРАВИ предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те ОДОБРЯТ предложението. Най-големият спор е кое точно време да се ИЗБЕРЕ - лятното или зимното.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така - Премахнете Часовника . България не е зона за експерименти . Люшкането от крайност в крайност е най - грубата грешка даже и според древногръцките философи .
58
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременните фирми предлагат плаващо работно време и не е необходимо от часовници, които са само за справка.
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия в главите им е само как да го местят.
56
24
 
29
 
! Отговори
апел преди 6 години
да остане лятното часово време при зимното време - лятото ще съмва в 4 сутринта , а ще мръква в 19/ 20 часа , зимата - в 17:00 мрак
55
30
 
50
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Не ме интересува кой учен какво мисли. По голямата част от хората искат да остане за постоянно лятното часово време и не ни интересува кой учен какво мисли и какви се опитва да ни ги наложи. Капиш ***?!!!
54
7
 
15
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Тия нямат кво да се занимават и само с глупости . Да ви сер* в устите депутатски. Айде трии нашия
53
22
 
37
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 6 години
АЗ ИСКАМ САМО ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ.....
52
13
 
42
 
! Отговори
Прасето преди 6 години
Да бе как пък организма на животинките се е настроил на време без часовник. Няма никакво основание да се счита че астрономическото време е зимното. Просто така е решено и как пък веселената се е нстрила точно пък по гринуичкия меридиан. Истината е че за източна европа където сме ние най-добрият вариант е да си остане целогодишно лятното часово време.
51
3
 
14
 
! Отговори
Лятно време преди 6 години
- Другарю Живков, времето е наше!- Времето може да е ваше, но всичко останало е наше!
50
19
 
40
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
За всички неразбрали: астрономическото време е зимното и организмът на всеки един от нас е настроен към него. За тези дето викат да останело лятното; от това зимният ден няма да стане нито по-дълъг, нито по-слънчев, колкото и да го наричате "лятно време". Напротив. Единствената причина за въвеждане на лятното е да се ползва повече от светлата част на деня, която през лятото започва към 5 часа астрономическо (4 часа лятно), но през зимата започва към 8 часа астрономическо време (7 часа лятно).
49
17
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с местенето на часа е голяма глупост. Така и не разбрах от някой за какво служи. Най-добре е да минем на лятното и да не го мърдаме. Деня ще е най дълъг там. Не като сега да ми се стъмнява в 16.30 ...
48
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.--------------------------------Ей това е най-глупавия текст в цялата публикация.Джендърите в Брюксел не знаят ли, че си има астрономично време?
47
1
 
18
 
! Отговори
до Я па ти преди 6 години
Я па ти бе...Къде прочете, че всеки ще си променя времето както си иска? Ще си променя работното време, но не и транспорта.Като иска шефа ти да отиваш 1ч по-рано на работа ще си отиваш, но аз ще си отида нормално.Четеш без да разбираш и се заяждаш с хората.Човека правилно ти го е написал.
46
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***.ац.ите от брюксел се взеха толкова на сериозно, че вече си мислят, че командват Вселената! Тази простотия със смяната на времето е за отменяне ,защото е излишна,всеки \фирма ,завод, променя времето си през лятото независимо от брюксил
45
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, развлечение е да четеш коментарите тук. Едни искат зимно, други лятно и всички признават, че няма да е удобно през цялата година. Лятното време е въведено с няква цел, ама не да си чешете езиците.
44
9
 
11
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Сократис 41 Абе Сократис , то ако всеки промени часа според разбиранията си , представяш ли си каква анархия ще настане.Пък ти си направи часовника както искаш , ама да не се сърдиш ,че си изпуснал влака.
43
32
 
14
 
! Отговори
М26 преди 6 години
Аве дреме ми за *** часове време. С един един час разлика по-малко или повече никой не е умрял..... Дано по-скоро да идва топлото време, че ми омръзна тая *** зима.....
42
9
 
32
 
! Отговори
ДонДон преди 6 години
Нямам проблем с адаптацията с лятното и зимно време, тази глупава практика ме обижда.Два пъти в годината се чуствам, като кокошка от вицовете за габровци. Дето им включвали лампите през ноща за да снасят два пъти повече.Мисля, че в 21 век сме достатъчно развити интелектуално, като индивиди и общество, за да си адаптираме работното време както намерим за добре през различните сезони.
41
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безплатни рекламки, на чуж гръп! Кфо ги бутате тия паси?