Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?

В Брюксел решават да отменят ли смяната на времето
Обновена: 4 фев 2018 07:33 | 4 фев 2018 07:30, Камелия Цветанова
82
Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?
Снимка: Булфото, архив

Тази седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Очаква се в четвъртък евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно.

Европарламентът ще дебатира по темата сутринта, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне.

За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Европа да се откаже от лятното часово време, предложи аргументирано експертът доц. Радослав Кючуков, преподавател в Русенския университет, в текст, който “24 часа” публикува. Ученият получи подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, а Соломон и Гергана Паси предложиха аргументите да се дискутират по време на европредседателството на България.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.

Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да изберем между московското време и вашингтонското време. Салман може да живее по вашингтонско време, за да е готов за заповедите на началниците. Останалата държава ще живее по московско време, което е 1 час напред.
39
0
 
16
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Чети какво пишат "пенциите"! Има какво да научиш от тях!
38
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отмяната на кое да е от часовите времена трябва да стане единствено след референдум!!!За какви ли не глупости правят референдуми, ако по толкова важен за народа въпрос, вземат решение без референдум, като нищо могат да си докарат бунтове и протести до дупка!Мнението на дебелите брюкселски чиновници, които не излизат от кабинетите си така или иначе, няма никакво значение! Чуйте мнението на хората!
37
6
 
50
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
И друг път съм коментирал, че не трябва да се променя часовото време а да се въведе лятно и зимно работно време. Професии, за които е важно да използват светлата част на деня, да си променят работното време според нуждите си, но училища, болници-защо? Селскостопански труженици, военизирани и други, които работят на ненормиран работен ден-защо? Животновъди, които отглеждат селскостопанските животни-защо?
36
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пък Соломон и Гергана Паси какво ни ги навират в носа евреите?
35
5
 
23
 
! Отговори
СН преди 6 години
Времето е нито наше, нито ваше! Времето е ориентира, жалона, репера. Затова според мен, няма по-голяма глупост от лятно и зимно часово време! Дано най-после дупутатите гласуват нещо в полза на хората!!!
34
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С пенции дето не могат да спят и висят на интернет няма защо да се съобразяваме. Махайте лятното и това е.
33
15
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Неееее, само не зимното да остава вечно, това е ужасно!! Хич не ми пука кое било астрономическо - и двете са измислени от хората. Природата няма часовник, има слънце и въртяща се планета. На кой момент от въртенето ние ще кажем 3 часа или 5 часа, природата хич не се интересува. Така че за нас е важно да го направим по начин, който да е най-удобен за всички. Колко хора са будни по изгрев и по залез слънце на 22 декември и 22 юни. Това трябва да е критерият. Зимното е по-неудобно.
32
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятното часово време е като всенароден празник! Нека разни третополови политици да не го пипат, че ще им запали под гъ-зовете!
31
2
 
12
 
! Отговори
друг РАБОТОДАТЕЛ преди 6 години
До РАБОТОДАТЕЛЕеее колега велик си!Сто плюса щях да ти сложа, ако можех.
30
14
 
18
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
ако толкова ви е трудно да се пренастроите от лятно към зимно,оставете го на лятно и толкова. За България лятното е подходящо, сутрин се наспиваш и вечерта когато си най активен от 17 до 21 си е светло. Какво подскачате толкова, знаете ли че астрономически във Варна а и изцяло по морето, изгрева и залеза са с половон час по рано от Видин, Перник и Кюстендил, надали тур операторите ще искат да си приспиват рано рано туристите.
29
8
 
8
 
! Отговори
jsusj преди 6 години
Половин час напред - и проблема е решен отвсякъде
28
9
 
34
 
! Отговори
РАБОТОДАТЕЛ преди 6 години
Нека сутрин да е с час напред ,а следобяд преди да си тръгнат робите от работа да го връщаме с час назад.
27
23
 
19
 
! Отговори
Норд преди 6 години
През Март да си минем на лятно часово време и да си остане вече така.
26
9
 
42
 
! Отговори
бръм преди 6 години
Астрономическото време е зимното .
25
18
 
28
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Супер. Трябва да го оставят на зимното време, което е и астраномическото време. Просто не го пипайте повече и да си е както в момента. Циркадният ми ритъм работи перфектно.
24
16
 
31
 
! Отговори
Морски преди 6 години
В цивилизованите държави - Русия,Китай,отдавна смяната на времето е отпаднала.
23
6
 
15
 
! Отговори
гого преди 6 години
отново стадния принцип проговори, един от вас няма доказан аргумент да е против смяната но приказвате да се правите на актуални, всичко е може би, вероятно, считат но нямат изследване и т.н бла бла.Такава манипулация, зашумя се много по конвенцията и веднага вкараха нова дъвка за дъвкане, разсейване на обществото.
22
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямам против местенето,не ми пречи,ако обаче го спрат, съм за лятното ,или компромис-да врътнат еднократно с половин час и да го оставят така,само да не е зимното,не искам светлото да приключва в 8 вечерта и да съмва в 3,5 сутринта през лятото,така ще ни прецакат и малкото лично свободно време по светло,което имаме
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще реши с един замах всичките проблеми на страната.