Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?

В Брюксел решават да отменят ли смяната на времето
Обновена: 4 фев 2018 07:33 | 4 фев 2018 07:30, Камелия Цветанова
82
Лятно, зимно часово време … а дали пък да не местим стрелките?
Снимка: Булфото, архив

Тази седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Очаква се в четвъртък евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно.

Европарламентът ще дебатира по темата сутринта, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне.

За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Европа да се откаже от лятното часово време, предложи аргументирано експертът доц. Радослав Кючуков, преподавател в Русенския университет, в текст, който “24 часа” публикува. Ученият получи подкрепа от Атлантическата дигитална мрежа, а Соломон и Гергана Паси предложиха аргументите да се дискутират по време на европредседателството на България.

Процедурата за отмята на двойното часово време е доста тежка. Ако Европарламентът се обедини зад резолюция в този смисъл, тогава Еврокомисята трябва да направи предложение до страните членки. До отпадане ще се стигне, ако всички те одобрят предложението. Най-големият спор е кое точно време да се избере - лятното или зимното.

Финландия, Полша и Естония са сред еврочленките, които силно лобират да се прекрати местенето на часовника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
4
 
! Отговори
Друг анонимен преди 6 години
Забелязах, че никой не прави разлика между часови пояс и астрономично време. Астрономичното време е когато слънцето е на най-високата си точка, т.е. сянката е най-малка. В България през лятото това е около 14.30ч., а през зимата 13.30. Така или иначе ние сме винаги 1.30ч пред астрономичното време, защото сме най-западната държава в часовия пояс. Следователно това лятно часово време е ненужно. Русия и още други държави го премахнаха преди няколко години.
79
0
 
1
 
! Отговори
Друг анонимен преди 6 години
До АнонименТези дето работят навън пък изобщо не ги интересува часа, а слънцето.
78
4
 
1
 
! Отговори
Азмсф преди 6 години
Защо пък си мислите, че ако няма да се сменя времето ще остане на лятното? Астрономическото време е зимното часово време, за това не бързайте да се радвате и да ревете че искате да си остсне лятното, защото в случей, че не сменяме времето,ще си остане зимното и ще се мръква рано.И моля ви, помислете разумно дали да не отидете на някакъв лечител да ви оправи менталното състояние, защото ако смятате че смяната на времето от 60 минути на толкова много време ви стредирсл организма, вие сте ***
77
9
 
0
 
! Отговори
Анон преди 6 години
Абе вие нормални ли сте изобщо бе?Какво всеки се е забучал и заревал като мамут.. може ли да сте толкова ***.. Кскво всеки е тръгнал да пищи за това как смяната на времето.. С 1 ЧАС на сумати време ви стресирало децата, стресирало ви организмите не знам си какво. Направо имам чувството, че сте почнали да мръкате и оплаквате за какъвто и повод има. Стресирало им организмите.. болни ***.. думи нямам.
76
1
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
До Анонимен,"вервайте ми"! за хората, които работят навън им е все тая за твоето време дали е с 1 час напред или назад.
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лобиращите за отпадане на лятното часово време според мен са предимно офисни плъхове, на които им е все едно кога съмва и кога мръква - те са си на изкуствена светлина целодневно и целонощно, което е и една от причините да са депресирани и без друго, та смяната на времето им се явява допълнителен и непоносим стрес. Обаче за хората, които работят навън, градинарите, земеделците, строителиете и други, които създават реални блага, нещата изобщо не стоят така, "вервайте ми"!
74
11
 
41
 
! Отговори
един българин преди 6 години
Никаква смяна на часовника. Това е тормоз за организма. Имаме си астрономическо време, каквото е такова. Години наред не сме сменяли часовника, а сме живяли с астрономическото ни време. Оставаме на него и приклюваме! Стига повече глупости.
73
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе нормалното астрономическо време. Ако ще оставят целогодишно лятното, предпочитам сегашния вариант със смяната, тъй като при втория вариант зимата ще се се съмва прекалено късно сутрин. Все пак има хора, които започват рано работа и деца, които трябва да се водят рано на градина.
72
14
 
22
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Точно така! И аз съм на това мнение. Най-добре за здравословното състояние на организма е да си минем на лятното часово време и така ще свикнем по-бързо!
71
17
 
14
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Аз съм да останем само с лятното часово време!!! Много повече предимства има от зимното. Друго си е по-късно да се стъмнява, а не ако останем със зимното часово време, сутрин още през нощите ще ни пече, а вечер не можем да се насладим на дългите летни хубави дни! За организма е стресиращо нощта да е кратка и светла докато спим най-дълбокия си сън! Така че, ако мислят за здравето ни управляващите е необходимо най-доброто решение сега края на Март да си преместим стрелките на часовниците.
70
6
 
13
 
! Отговори
Ками преди 6 години
Нека не забравят,че има хора със зрителни проблеми,за които дългият летен ден е щастие!
69
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кога ще се дъвче тази тема? Трябва да остане АСТРОНОМИЧЕСКОТО време! Другите варианти са ненужни!
68
8
 
7
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
И аз, но за съжаление шансът за това е най-малък. Дано поне оставят сегашната ситуация, че целогодишно зимнио не звучи добре.
67
9
 
17
 
! Отговори
до З. А. СТАНЮ СЪБЕВ преди 6 години
Я помисли пак в колко ще се стъпва около нова година по лятното часово време??? Че май още в 16:00 ще е "църнА темнина", както се изразяваше баба ми. А иначе, астрономическото време за България си е зимното, и то не се определя гледайки "у таванО", а според разположението на слънцето спрямо хоризонта. Защо при ориентиране по слънцето трябва да се отчита зимно/лятно часово време? Ама тук може да си плямпаме, кой каквото се сети.
66
13
 
43
 
! Отговори
питащ? преди 6 години
Защо трябва да се избира между лятно и " зимно" Никъде няма понятие зимно , то си е астрономическо.Премахва се лятното и готово, няма да има DST ( Daylight saving time).
65
19
 
34
 
! Отговори
Гошо общия преди 6 години
Аз пък съм на мнение, че единственото официално време трябва да е сегашното зимно. Не е нормално да се стъмва в 22 часа лятото, според мен, както е сега - противоестествено е. По-добре е сутрин да се развиделява леко към 4:30, а да се стъмва напълно в 21. Току-виж някой мързеливец се вдъхновил да стане рано и да свърши нещо полезно.Който не го кефи - има Скандинавия, където лично бях изумен как си лягаш 24 часа на залязващо слънце и да ставаш 3:30 на изгряващо.
64
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятното трябва да остане за постоянно! Зимното е било удобно, когато е нямало ток. Сега вече не е най-подходящото! Толкова.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Анонимен 61, кои са тези съвременни фирми с плаващо работно време? В тази, в която аз работя, дори за минута закъснение пишеш обяснения, дорде се изЯсни. И обикновено се приключва с наказание.
62
26
 
20
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Зимното е астрономическо, аз пък си искам смяната, не ща да ми се стъмва в 8 лятото.
61
20
 
38
 
! Отговори
petko преди 6 години
аз съм за зимното,всеки който е работил на смени е проклинал лятното часово време , за 1-ва смяна през лятото ставаш посред нощ - в 3 часа по зимното време .