Знамена, викове... В Атина без компромис – "Македония е Гърция"

Стотици хиляди на протест в гръцката столица за името на Македония
Обновена: 4 фев 2018 17:50 | 4 фев 2018 17:40, Василия Пейчева
340

Снимка: БТА

Стотици хиляди гърци излязоха на протест в Атина за името на Македония. Предварителните очаквания бяха да се съберат около 1 млн. души на площад "Синтагма" пред парламента.

Демонстрацията е под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надяват правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на северната им съседка, пише Bulgaria ON AIR.

19 хил. полицаи охраняват събитието, което представлява почти целият състав на полицията в района на Атина. Разположени са множество заграждения, а централните улици в Атина са отцепени.

"Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка", заявиха организаторите на протеста във видеопризив, публикуван в социалните мрежи.

Протестиращите скандират националистически лозунги и заявяват, че няма да има компромис в спора за името на Македония.

Световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис пък призова стотиците хиляди гърци "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци", предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr, цитирано от "Фокус".

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", заявява Теодоракис.

В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век.

"Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална навигационна линия, според която в името на бившата югорепублика няма да се съдържа думата Македония по никакъв начин, с географски или други определения като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония".

"Защо трябва да се изтрива историята? Нали всяко отстъпление от тази линия ще има опустошителни последици за Гърция, тъй като ако отстъпим това означава да отворим широко границите си за тези, които ни заплашват открито и безсрамно", продължи той.

Според него "Македония е само една и тя е и винаги ще бъде гръцка".

18374 гледания   |  Още видео


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македонците да правят референдум за да се присъединят към България, както Молдова ще направят с Румъния.Тъкмо ще се върнат там, откъдето ги отделиха насилствено.
268
5
 
2
 
! Отговори
Мите Пръдлевски преди 11 месеца
Това лято македонците на море у Гръцко... смех голям. Е нема такава држава!
267
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ГОСПОД Е СЪДИЯТА!
И учителя Дънов е казал:Средиземно море ще се приближи до Родопите и затова няма смисъл България да се бори за излаз на Бяло море. То само ще дойде".
266
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се пишат Република Скопска и да се приключва!
265
0
 
8
 
! Отговори
Миле преди 11 месеца
Сменя се името на Югозападна България и всичко е ОК. Някои пак ще са недоволни, ама всичко ще е исторически коректно!
264
0
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Най - смешен беше някъв поп, който по новините настояваше, че македонската църква била част от гръцката!
263
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Милена

Или Охридска България.
262
1
 
12
 
! Отговори
Милена преди 11 месеца
Българи и македонци са един народ!!! Ако трябва да бъдем откровени, името на новата държава Македония, трябва да бъде Югоэападна България!!! Виэантийците съвсем се оляха!!!
261
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Тези протести са последните издихания на КГБ /Газпром-Путин/ влиянието. Биха им шута в Черна гора, сега и в Македония, за Албания да не говорим. Ще си прекарват газа през луната! Както казва бай Тошо - "Кой си ти да решаваш, като нямаш пари"
260
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 262

Искаха да вземат Босфора в 1922 г. но турците ги спукаха от бой, а за Македония е ясно че им прегражда сухоземно пътя към ЕС и затова ще я блокират днес за името утре за нещо друго. Опитаха се да убият Киро Глигоров, защото в 1999 г. не се съгласи да вкара Скопие в Гърция като федерална република както беше БЮРМ.
259
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
До мдаа
Мислиш ли, че банките са им ги отпуснали ей така тези пари? Да не стане на края така, че да плащат наем, за това че живеят в собствената си държава!
Все едно, да изтегля кредит от банка и после да протестирам, че трябва да го връщам и дали банките или банката ще ми го опростят?
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Наредете се на опашката, византийци! А и много много не ми говорят на гръцки като отида там?!?!
Гърчоля, да вземем да направим ревизия на Беломорието, която Чърчил Ви подари, за да нямаме излаз на още едно море?
257
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще ядат як бой от турците както през 1923 г.
256
0
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 11 месеца
Гърците взеха назаем от европейски банки 280-ДВЕСТА И ОСЕМДЕСЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА и протестират ДА НЕ ГИ ВР ЪЩАТ та за една Македония ли няма да протестират. Въпросът е че не е луд който изяжда баницата , а който му я дава ! Гима очаквате светът да се върже на из пе р калите и платени пенсионерски гръцки митинги.Теодоракис трябва да е вече към стотака -той ли ще воюва с Македония ,ако не си сминят името.
255
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
"никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци". Въпросният Теодоракис, много ни улеснява, щом така поставя проблема. Значи, трябва да избием всички гърци и да си вземем Гърция, цялата. Не просто Македония.
254
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Терес
Верно си е, разединени са още от по-рано - от Каин и Авел, които са били тракийски кутригури от североюжен Афганистан.
253
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
Гърците ги е страх от териториални претенции към "техните" земи. Явно много добре осъзнават, че истината рано или късно излиза наяве и историята не може да се изопачава вечно.
252
5
 
10
 
! Отговори
Терес преди 11 месеца
Внуците на безкрайно разединените и многобройни траки са все още тук. Само че те отдавна говорят на различни езици - български, сръбски, гръцки, румънски, албански. Така е на балканите...
251
7
 
8
 
! Отговори
Тц-Тц-тц преди 11 месеца
Много историческа чалга във форумчето, брей. Македонците само могат да завиждат. Това, тракийци, полинезийци, оногондури, башкири, рушняци ......, всичкото БайГаньо.
250
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А защо в Русия и Македония говорят на някакъв развален Български?