В битка за правда и свобода: Мъжът, прокопал тунел под Берлинската стена

Карл-Волфганг Холцапфел близо 30 г. се бори да види Германия обединена
5 фев 2018 20:00,
47
В битка за правда и свобода: Мъжът, прокопал тунел под Берлинската стена
Волфганг Холцапфел Снимка: DW

На 13 август 1961 е завършен строежът на Берлинската стена. От този ден нататък тя окончателно разделя Източен от Западен Берлин. Всички, които са искали да избягат на Запад, вече са били наясно, че ще им трябват много смелост, фантазия и късмет, за да се прехвърлят отвъд нея. Защото стената с всички заграждения и т.нар ивица на смъртта, в която граничарите на ГДР са стреляли без предупреждение, е била замислена като непреодолимо препятствие. Нужни са били изключително находчиви методи, за да се заблудят граничарите и охранителната техника.

Част от бегълците са ползвали приятели или професионални помощници от Запада, за да преодолеят стената. Други са предприемали опити да я прехвърлят с помощта на летателни устройства, трети – да прокопаят тунели под нея.

Предполага се, че под Берлинската стена са съществували общо 75 тунела. Не всички от тях са известни. Съвсем наскоро един археолог откри входа на един подобен тунел. Това откритие хвърли светлина върху историята на един човек, чиято ангажирана съпротива срещу режима в ГДР и стената започнала с прокопаването на въпросния тунел, водещ на изток, пише "Дойче веле".

Тунел към свободата

"Тъй като почвата беше много глинеста, бяха необходими големи усилия, за да се копае надълбоко. Понякога се чувствах доста потиснат, защото имах чувството, че изобщо не напредвам", спомня си Карл-Волфганг Холцапфел.

През 1963 г. Холцапфел е едва 19-годишен. С група свои приятели той решава да прокопае тунел от един изоставен склад в квартал Вединг на Западен Берлин към източната част на града. Целта е била да стигнат до едно мазе, намирало се на 80 метра източно от стената. През този тунел е трябвало да избяга приятелят на Холцапфел Герхард Вайнщайн, чиято дъщеричка по онова време живеела в Западен Берлин.

След като в продължение на четири месеца групата приятели неуморно дълбаела земята под Берлинската стена, работата им била разкрита от ЩАЗИ. Вайнщайн и други 20 души, които имали намерение да избягат с него на Запад, били задържани. Холцапфел така и никога не узнал каква е била по-нататъшната съдба на тези хора. Все пак усилията не отишли съвсем напразно.

"Все пак показахме, че винаги ще има хора, които се изправят срещу неправдата и търсят начини да я преодолеят", казва 73-годишният мъж днес.

Битка, продължила близо 30 години

Неуспешната акция за прокопаване на тунел не го обезсърчила. Битката му срещу стената продължава близо три десетилетия. "По онова време се заклех, че ще продължавам да се боря срещу тази неправда, докато съм жив и докато не я видя да падне", спомня си берлинчанинът.

През 1965 Холцапфел е задържан заради участието си в мирна протестна демонстрация край граничния пункт "Чекпойнт Чарли". В продължение на девет месеца той се намира в прословутия затвор на ЩАЗИ в Берлин-Хоеншьонхузен. Но и това не го накарало да се откаже от битката. След като излязъл на свобода продължил да протестира – убеден, че някой ден все пак ще дочака да види Германия обединена.

По повод 28-мата годишнина от издигането на стената Холцапфел предприема акция на символичен протест, с която искал да покаже, че не приема безумното разделение на един град: обвил тялото си с германския национален флаг, а през кръста си преметнал широка бяла лента, символизираща стената. На граничния пункт "Чекпойнт Чарли" легнал на земята: половината му тяло се намирало в Източен Берлин, другата половина – в Западен. С това искал да покаже, че Берлин е едно неделимо цяло, също както тялото на един човек.

Част от историята

Само три месеца по-късно - на 9 ноември 1989 – Берлинската стена пада. Почти целият следващ ден Холцапфел прекарал на площад "Потсдамер плац", където хората от Изток и от Запад празнували заедно. "Сълзи на радост се стичаха по лицето ми без да мога да ги спра. Не бях преживявал нищо по-хубаво. Този миг бе просто уникален", спомня си мъжът.

Тунелът за бягство, прокопан едно време от Холцапфел, ще бъде запазен и превърнат в официален музей, посветен на историята на Берлинската стена. "Този тунел не е само част от моята собствена история, той е част от историята на Берлин изобщо", казва Холцапфел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
До Да добавяА на стената, която дели Иерусалим на две, как гледате, умнико? Пак ли комунистите са я вдигнали?
39
0
 
0
 
! Отговори
M8 преди 6 години
Тъпчовци, вие можете ли да четете с разбиране изобщо? Учи се в началното училище! Човекът е копаел от западен към източен Берлин! На него му е било добре, той е бил от благоприятната страна, искал е да помогне, нещо което ние ориенталците никога няма да разберем. Били ли сте в Берлин изобщо, виждали ли сте историята на живо?Идете и вижте! Само еврейският музей изглежда супер гнусна пропаганда, там за спасените от България евреи няма и копче.
38
1
 
5
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
Самата идея да се раздели град на две със стена е лудост, коята само комунист може да направи.
37
4
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
НЕ МОЖЕ ДА ТЪРСИШ СВОБОДА В ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ , СЛУГИ И РОБИ !!!!!!!
36
17
 
5
 
! Отговори
ОПА преди 6 години
ГРАНИЦАТА ВЕЧЕ Е В ЛУГАНСК ДОНБАС ПУТИН АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЛУЖИ НА *** СЛЕДВАЩАТА СТЕНА ЩЕ Е В МОСКВА МНОГО ТЕРИТОРИИ ПРОДАДЕ ЖИДЪТ ГОРБАЧЕВ САМО ФАКТИ ....СЛЕДВАЩАТА ПРОДАДЕНА СТРАНА СЛЕД ПАДАНЕТО НА БАТЬКО ЩЕ Е БЕЛАРУС...ЗНАМ ВИ ИГРИТЕ ДО ЕДНА ...29 ГОДИШНИЯТ ПЛАН В БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗВИВА ПО МЕД И МАСЛО ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ НЯМА НАРОД В БГ ЖИВЕ ЕДНО СТАДО ПОРОБЕНО...НАЛИ ВЕЧЕ НЕ Е НАРОДНА ЗАТОВА МАХНАХТЕ ОТ ИМЕТО НАРОДНА А ТЕ ГОРКИТЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ СЪБУДЯТ....СЛЕД 20 ГОДИНИ ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО...
35
14
 
8
 
! Отговори
МИШКАТА преди 6 години
ДОБРЕ ,ЧЕ БЕШЕ ПРЕДАТЕЛЯ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК ОТ КРЕМЪЛ. ИНАЧЕ , ОЩЕ ЩЕШЕ ДА КОПАЕТЕ ПОД БЕРЛИНСКАТА И ДРУГИ НОВОИЗГРАДЕНИ СТЕНИ. ПО ДОБРЕ СИ ТРАЙТЕ И НЕ СЕ УДРЯЙТЕ В ГЪРДИТЕ ,КАТО РОДНИТЕ НИ "ДЕМОКРАТИ" ,ЛИКВИДИРАЛИ ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 Г.
34
26
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
След 10-ти Ноември избягалите на Запад цъфнаха и вързаха. Станаха миячи на чинии и ***. Излиза, че Берлинската стена ни е пазила от поробване, от *** идеологията на третополовите, от цiганизация и ислямизация ...А, че преди се живееше по-сигурно и спокойно от сега няма никакъв спор.
33
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента насилствено ми налагат *** идеологията. Това ли е правдата и свободата? Отнеха проекти за милярди от България, за да ги дадат на Турция и германия. Това ли е свободата?
32
15
 
11
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Битката на хората не е била за правда и свобода, а за банани наистина. Или по-точно казано за висока консумация.Социализма е анти-консумация.Другари, държавите не се делят на социалистически и капиталистически, а на индустриално развити и неразвити.Бедни капиталистически държави в Африка има колкото искате.Така че калпавия ни соц беше в пъти по-добре от разпадането на държавата в момента, което някой наричат "демокрация".
31
10
 
28
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
А на мрънкачите и мързелите ще кажа следното. Предпочитам живота да си го организирам сам без намесата на татко ленин или чичо димитров.В крайна сметка от мен си зависят нещата дали ще карам лада или порше :)А пък за минусарите да си живеят със мечтите за твърди дъвки идеал :) Хахаха Соц простотията няма край все още. Бедняшка работа. Нямаше едни калпави гвоздей по магазините. Трябваше сам да си ги изправяш...... Жалка история
30
7
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До БерлинИскал е да отиде на друго място. Дали ще яде банани или друго в никакъв случай не пречи на теб. А в крайна сметка ако беше тук през соца толкова красиво и чудесно защо не ни пускаха навън :) Можеш сам да си отговориш ако искаш.....Мога и аз да ти дам жокер със Северна Корея. Там е много хубаво всичко, но ако отворят границата и не се стреля на месо от Северна Корея половината население ще избяга от красивия и спокоен живот :)
29
12
 
27
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Копаел е човека към бананите и дънките.Това е свободата за него . Банани и дънки.--------------Свободата е да не те стрелят на границата. Има деца убити. Тинейджъри. Ходил съм и в затвора на ЩАЗИ, който сега е музей. Зловещо. Не мога да разбера правите ли се на *** или наистина сте такива?!
28
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да изпадам във възторг от падането на стената, то точно след падането и започнаха да ни таковат майката, та до днес,
27
9
 
8
 
! Отговори
холцапфел преди 6 години
ГОЛЯМ ЧЕРВЕЙ
26
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Копаел е човека към бананите и дънките.Това е свободата за него . Банани и дънки.
25
5
 
11
 
! Отговори
До Попа 21 преди 6 години
Защо ти е да копаеш тунел, като можеш да отидеш където поискаш. Свобода няма да видиш, защото преградите са в съзнанието ти и за всеки неуспех имаш оправдание.
24
6
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
До Поп ГруюКъм Русия,попе. Посоката на копане е към Русия. Поставете и табели,та комунистите да намерят верния път.
23
9
 
5
 
! Отговори
Граничар преди 6 години
Това е съратникът на Елена Йончева - тя е прокопавала тунели под телената ограда на границата с Турция. Те ще се срещнат в Хасково,за да обменят опит в копаенето.
22
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AUFERSTANDEN AUS RUINEN DDR ДРУГАРИ ПАК ЩЕ ВЪРНЕМ ЩАЗИ И ТАКИВА КОПАЕЩИ ПЛЪХОВЕ ЩЕ ГИ ОКАЧВАМЕ НА ТЕЛЕНИТЕ МРЕЖИ ЗА АТРАКЦИЯ.
21
5
 
21
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
До То6--3;Като бяха галеници и живееха добре защо им строяха СТЕНИ за да ги задържат в комунистическия рай.