За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата

Двамата ще обсъдят напрежението около Ерусалим
5 фев 2018 07:40,
54
За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск. То ще бъде първото на турски президент от 60 години, съобщи БТА.

На пресконференция преди визитата Ердоган обясни, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.

Турският президент е разговарял по телефона с папата веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел.

Още по темата

Ердоган обясни, че решението на Тръмп е в нарушение на международното право и че с папата са на едно и също мнение.

"Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция. Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света", каза Ердоган.

Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец.

Ердоган ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера на Италия Паоло Джентилони. Турският президент ще бъде придружаван от съпругата си Емине Ердоган и от министри.

Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
туркоидните *** са нацвъкали навсякъде с минуси коментарите. Но от това истината не изглежда по-малко жестока. туркоидите са сиви вълци в бяла овча кожа.
36
11
 
6
 
! Отговори
теке преди 6 години
Ердоган не е фактор и в скоро време кюрдските патриоти ще му ударят балтията за радост на всички честни турци.Отива да се поклони на папата и да му целуне пръстена, белким владичеството му се удължи, а краят отложи, защото дервиш му е казал, че времето му свършва.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма народ минал под ятагана на Османската империя да понася нейните наследници турците,независимо от религията която изповядват.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали боко щеше да посредничи?Ама го отсвириха май, Ердоганси ходи сам и във Франция, и в иТАЛИЯ, И ПРИ ПАПАТА.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много важно.Ще си разменят протоколни любезности и ...всичко постарому.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи турци, да сте живи и здрави толкова, колкото ви обичат вашите съседи гърци, българи, арменци, иранци, иракци, сирийци, ливанци и кюрди!
31
12
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Този го пазят 3500 души охрана във Ватикана. Навремето Гарибалди с 1000 човека обедини цяла Италия!Господ да накаже Путин, че спаси този мракобесен ислямист от справедливия гняв на собствения му народ. Господ да накаже Бензиноколонката, че се меша там дето не и ври гърнето! Долни и прости москали, пфу!
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Може би защото са били подложени на безпрецедентна в човешката история диващина, наречена "възродителен процес"!? Тежка е кармата на балканския дивак, много тежка! Затова много се кефя като гледам какво правят мангалоидните арийци на булгароидните си арийски братя! Както е казал един древен китайски философ "Кривият тзсигански тчеп е за кривата бългейрска дюпка!"
29
4
 
15
 
! Отговори
Покръстрването преди 6 години
Чудя се защо не е написано в Учебниците по История за насилственото Християнизиране по Византия по тези Земи , ясно нещо много срамно има
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Какъв геноцид бе малойумният бюлгарак?! Ти знаеш ли какво е "геноцид", или само повтаряш като папагал нещо, което си чул от батковците си?!Ако се вярва на българите (все едно да вярваш на паталогичен лъжец!) то и в българия е имало геноцид, всички българи били или потурчени (баати и измислиците!), или изклани! (уинк-уинк!) Та по тази логика българска ("българин" е вид диагноза) не би трябвало да има жив българин, но ... за съжаление тази *** е навсякъде, шари да краде!
27
3
 
14
 
! Отговори
ударени в главата преди 6 години
Абе вие или не искате да знаете или се правите на ударени в главата , Османците са живяли 485 години в Европа чак до сегашна Австрия ама нали сте Комунистическо-съветцки Хипнотизирани , аре ходете да прчетете за Покръстването при Борис I в Уикипедия та да стане ясно какъв си
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо турците мразят толкова много българите?
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо има Мюсюлманин с Християнин? Папата да не би да обърна резбата че ще приема османлията? Егати и папата егати и попарата!
24
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да имам нищо общо със страна, която отрича арменския геноцид, избива хиляди кюрди всяка година и е против светското. Аз съм турчин, но съм и българин и моята страна е България!
23
9
 
5
 
! Отговори
Анал Джемилев преди 6 години
Реджееееееееп Тайииииииииииип ЕрдоГаньоооооооооо!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анал Джемилев преди 6 години
Лапам патки всякакви за Слава на Султана!
21
6
 
3
 
! Отговори
медиии???? преди 6 години
И какво ме интерисува турския президент ли е, премиер ли е? От неговите действия ли ще зависят съдбините на българите? Или продажните ни медии, заради неясни зависимости или по принуда му изграждат ореол на личност, от която нещо зависи? Жалки сте!!!
20
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато пуснах християни в Мека тогава ще заслужат рeзнят да се среща с папата. Преди това *** са недостойни за такава среща.
19
10
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Бай ЕрдоГаньо в действие! Първа част- бой на мирна кюрдска демонстация. Втора част- Папата моли ЕрдоГаньо за още мигранти.Ако съм на мястото на еврейте, тези ще ги пратя по направления- св. Петър и девиците. Те ще казват, чий е Йерушалайм, откъде накъде? Йерушалайм е само и единствено на еврейския нород и неговия Всемогъщ Господ Бог!
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даАко се съди по коментарите в този форум, турската армия е разгромена, терористите на ПКК/ЙПГ са навлезли в Анкара и Ердоан е избягал във Ватикана да се крие там! С една дума, мамата си трака! :-)))))))Булгааааааар булгааааар ... поне гюбре за дива ливада да ставаше от тебе, но ... нищо не става от това колосално разхищение на органичен материал!