За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата

Двамата ще обсъдят напрежението около Ерусалим
54
За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск. То ще бъде първото на турски президент от 60 години, съобщи БТА.

На пресконференция преди визитата Ердоган обясни, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.

Турският президент е разговарял по телефона с папата веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел.

Още по темата

Ердоган обясни, че решението на Тръмп е в нарушение на международното право и че с папата са на едно и също мнение.

"Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция. Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света", каза Ердоган.

Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец.

Ердоган ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера на Италия Паоло Джентилони. Турският президент ще бъде придружаван от съпругата си Емине Ердоган и от министри.

Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.
 


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
туркоидните *** са нацвъкали навсякъде с минуси коментарите. Но от това истината не изглежда по-малко жестока. туркоидите са сиви вълци в бяла овча кожа.
43
11
 
6
 
! Отговори
теке преди 11 месеца
Ердоган не е фактор и в скоро време кюрдските патриоти ще му ударят балтията за радост на всички честни турци.
Отива да се поклони на папата и да му целуне пръстена, белким владичеството му се удължи, а краят отложи, защото дервиш му е казал, че времето му свършва.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма народ минал под ятагана на Османската империя да понася нейните наследници турците,независимо от религията която изповядват.
41
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нали боко щеше да посредничи?
Ама го отсвириха май, Ердоганси ходи сам и във Франция, и в иТАЛИЯ, И ПРИ ПАПАТА.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много важно.Ще си разменят протоколни любезности и ...всичко постарому.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скъпи турци, да сте живи и здрави толкова, колкото ви обичат вашите съседи гърци, българи, арменци, иранци, иракци, сирийци, ливанци и кюрди!
38
12
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Този го пазят 3500 души охрана във Ватикана. Навремето Гарибалди с 1000 човека обедини цяла Италия!
Господ да накаже Путин, че спаси този мракобесен ислямист от справедливия гняв на собствения му народ. Господ да накаже Бензиноколонката, че се меша там дето не и ври гърнето! Долни и прости москали, пфу!
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да се скъсате да пишете минуси от истината не можете да избягате.
36
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не при папата при аллах да иде пак ще си остане ни.щожесъво.
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами как да ги заобичаш като им четеш коментарите? Най-голяма радост изпитват като заговорят за избити хора. И колкото повече- толкова по-радостни. Как да ги харесаш такива? Отделно българския геноцид, който никога няма да забравим.
Има ли народ, който не ви мрази и където не сте избивали със стотици хиляди? В историята на всичките ви съседи има такъв раздел - зверствата на турците по време на "присъствието по земите ни". Свиквайте ако още не сте. Повод да ви хареса няма никой.
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки трябвало да спазва международното право?! Брей!
Ми чий го дириш в Сирия, бе плу.жек? Големите фукни, че избили 400 мирни жители. А колко се признават за геноцид? Това Турция ли го определя? Сигурно трябва да са милион и половина като арменците. И пак не било геноцид. Цял свят го призна, а те ангелите не. Натъпка по затворите стотици хиляди.
33
3
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 11 месеца
Защо турците мразят толкова много българите?
-
До 29
По-точния въпрос е, защо българите мразят толкова много турците?

Под всяка новина свързана с Турция и турците се лее омраза!
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 29

Може би защото са били подложени на безпрецедентна в човешката история диващина, наречена "възродителен процес"!?

Тежка е кармата на балканския дивак, много тежка! Затова много се кефя като гледам какво правят мангалоидните арийци на булгароидните си арийски братя! Както е казал един древен китайски философ "Кривият тзсигански тчеп е за кривата бългейрска дюпка!"
31
4
 
15
 
! Отговори
Покръстрването преди 11 месеца
Чудя се защо не е написано в Учебниците по История за насилственото Християнизиране по Византия по тези Земи , ясно нещо много срамно има
30
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 27
Какъв геноцид бе малойумният бюлгарак?! Ти знаеш ли какво е "геноцид", или само повтаряш като папагал нещо, което си чул от батковците си?!

Ако се вярва на българите (все едно да вярваш на паталогичен лъжец!) то и в българия е имало геноцид, всички българи били или потурчени (баати и измислиците!), или изклани! (уинк-уинк!) Та по тази логика българска ("българин" е вид диагноза) не би трябвало да има жив българин, но ... за съжаление тази паплач е навсякъде, шари да краде!
29
3
 
14
 
! Отговори
ударени в главата преди 11 месеца
Абе вие или не искате да знаете или се правите на ударени в главата , Османците са живяли 485 години в Европа чак до сегашна Австрия ама нали сте Комунистическо-съветцки Хипнотизирани , аре ходете да прчетете за Покръстването при Борис I в Уикипедия та да стане ясно какъв си
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо турците мразят толкова много българите?
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво общо има Мюсюлманин с Християнин? Папата да не би да обърна резбата че ще приема османлията? Егати и папата егати и попарата!
26
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искам да имам нищо общо със страна, която отрича арменския геноцид, избива хиляди кюрди всяка година и е против светското. Аз съм турчин, но съм и българин и моята страна е България!
25
9
 
5
 
! Отговори
Анал Джемилев преди 11 месеца
Реджееееееееп Тайииииииииииип ЕрдоГаньоооооооооо!