За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата

Двамата ще обсъдят напрежението около Ерусалим
5 фев 2018 07:40,
54
За първи път от 60 г.: Турският президент на среща с папата
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение във Ватикана по покана на папа Франциск. То ще бъде първото на турски президент от 60 години, съобщи БТА.

На пресконференция преди визитата Ердоган обясни, че един от основните въпроси, които ще обсъди със Светия отец, е проблемът за Ерусалим, който нагнети отношенията между мюсюлманския и християнския свят.

Турският президент е разговарял по телефона с папата веднага след решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел.

Още по темата

Ердоган обясни, че решението на Тръмп е в нарушение на международното право и че с папата са на едно и също мнение.

"Аз искам да благодаря на папа Франциск за изразената позиция. Той направи изключително важно послание към християнския свят, защото Ерусалим не е проблем само на мюсюлманите. И двамата сме застъпници за статута на Ерусалим и изразяваме волята да го запазим. Никоя нация няма право да предприема стъпка в едностранна посока и няма право да нарушава международното право по проблем, който интересува милиони хора по света", каза Ердоган.

Отношенията между Турция и Ватикана, а също и актуални регионални въпроси, между които мигрантската криза и тероризмът, се предвижда да бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени на срещата на Ердоган със Светия отец.

Ердоган ще се срещне с италианския президент Серджо Матарела и премиера на Италия Паоло Джентилони. Турският президент ще бъде придружаван от съпругата си Емине Ердоган и от министри.

Изключителни мерки на най-високо ниво ще бъдат взети за сигурността на Ердоган и турската делегация. 3500 служители от сигурността са мобилизирани за охраната на височайшия гост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдистан ше има.Ще има, ще има. И тази вечер ще има, ти само си пий хапченцата редовно и си лягай рано. Курдистан всяка вечер ще го има заедно с просото.
16
16
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
какво стана с голямата турска война в Сирия:-):-)Ерджолан нещо много тих..сигурно кюрдите вече са победени за хилядолетия и не съществуват:-):-):-):-):-):-)
15
0
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Ще го гали ли по главата ? Защото Бодигарда три папи са го галили по чутурата ...
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще приема християнството.:)
13
4
 
14
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
РЕДЖЕЕЕП ТАЙЙЙЙП ЕРДОГААААААННН!!!
12
24
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
Кюрдистан ше имаТурция никой не я пита
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо пак разлая кьопеците в ***
10
8
 
6
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 6 години
..SULTAN ERDOGAN...THE TURKUSH PRODIGY...MAY ALLAH SAVE THE SULTAN.
9
25
 
11
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Този ненормалник трябва не с Папата ами с Аллаха да се срещне ! Горко им на турците , всичко градено от Ататюрк насам ще бъде сринато за няколко години !
8
8
 
4
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 6 години
..IN ISLAM...WE TRUST! TURKEY IS BACK...
7
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, по-добре марксист-ленинист отколкото ислямист. Поне комунистите отричат исляма и религията като цяло. Няма по-лошо от исляма, НЯМА.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новини за животни...
5
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КюрдХади джанъм, ти сам вярваш ли си на тези глупости?! Чувал ли си за кюрдската поговорка "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло!" Последната бройка от Африн е около 1000 изтърбушени и натръшкани марскискто-ленинистки кюрдски лешове, на които по устните им все още има останки от американските ляйна, останали от дълбокото *** на хамриканските затници! Бой и ехпане на тази *** куманазка!
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам е за Православна държава, папата да се нарича ,,Светия отец"!!! Православното учение по-въпроса с католиците е,че те дори не са Църква след отпадането им през 1054г.,те са най-голямата еретическа общност в света! БГ медии не използват обръщението ,,Светия отец" към никой наш владика,но виж щом е западняк ,ганьовски се мазнят!
3
26
 
12
 
! Отговори
Кюрд преди 6 години
Всеки който е против Ердо е обявен за гюленист, пребиван и обезглавяван. Стотици хиляди журналисти, учени, лекари, просветители, кемалисти, кюрди гният по турските лагери и затвори, бити и унижавани. Запада си затваря очите за ужасите и изключителната жестокост на Ердо. Папата и той ли ще си замълчи? Ако наистина е божии служител ще изрази безпокойството си за десетките хиляди мъже, жени и деца, изклани от Ердо. Иначе не е никакъв папа, а аржентински мошенник.
2
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердо религиозния фанатик, след като отвори религиозни училища и забули кадъните, следващата стъпка е да раздели мъжете и жените. После да върне ислямските наказания, удари с камшик и ампутации. Забрана на жените да ходят без забрадки.Сега ще ходи при Папата за благословия. Ердо мечтае да превърне Турция в Саудитска Арабия. Ердо иска да стане крал като саудитския си брат'чед. Исляма е средство за контрол. Военните се опитаха да предотвратят ислямизацията, но Ердо нареди да ги изколят..
1
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужким никой го не е еня за Туркия, но Ердуханчо е по новините - от ескимосите на Аляска до австралийските аборигени, от цивилизованите градове по света до диваците в балканския кенйефистан булгейристан всеки говори за Ердуханчо! Само за последните 2 седмици половината световни лидери се изредиха да обсъждат с него важни държавни дела от международно значение.