Гледаме ли имотния пазар през розови очила?

Икономистът Илиян Койчев пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 7 фев 2018 07:16 | 6 фев 2018 22:35, Екип на Bloomberg
28
Гледаме ли имотния пазар през розови очила?
Снимка: Pixabay

Мненията по отношение на наличието на балон, който може да се спука, в областта на недвижимите имоти, са поляризирани. Това каза Илиян Койчев, анализатор и икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира състоянието и перспективите пред имотния пазар в България и обясни, че част от участниците на пазара смятат, че можем да очакваме срив на пазара, но друга част са убедени, че "пазарът е стабилен, че балон не се очертава и нищо лошо не предстои".

"Моите опасения са, че се доближаваме до нивата от 2007-2008 година, кредитите се покачват непрекъснато и като обеми достигат нивата от 2008 - близо 3 млрд. с тенденция тази година да се покачат, а лихвените проценти бих определил като пързалка. Ако погледнете кривата на развитието им ще видите, че те вървят право надолу и през 2018 те са достигнали нива от 3,6%, като с настоящия тренд те биха достигнали 3%, което е притеснително".

Хората, които поддържат тезата, че няма балон казват, че доходите растат в момента, заедно с цените на имотите, с което съм напълно съгласен, заяви гостът. "Ако можем да определим състоянието на пазарите в момента - пазарът не е балон, но се балонизира. Има признаци на балон".

Възможен ли е варианта да се избегне балонизирането и да се постигне по-мек вариант? Трябва ли да се сложи спирачка на кредитирането? Възможно ли е това да се случи при положение, че т.нар. "света троица - банки, брокери и строители" не желае това да се случи? Какъв би бил по-твърдия вариант на развитие на настоящите тенденции?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: имотиимотен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'вото и да стане винаги някой печели на гърба на обикновения човек.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкоикономиката се крепи на леене на бетон и асвалт! Спрат ли кредитирането и парето от европа баце заминава, усеща го и затова ще драпа за президент!
2
0
 
25
 
! Отговори
БумБърк преди 6 години
Всичко зависи от щатите. Ако там се спука нещо, ще отекне и в Европа. Тук само търсенето нарастна спрямо предлагането, но някои брокери и търговци много си повярваха и предложиха цени коиъо намалиха търсенето. Дали ще има спад на цените - по скоро не или ще е малък, но и покачване също не виждам как ще се получи повече от това.
1
7
 
27
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Бе яко балон. Имам поне 3-*** познати, които копуват 2,3 апаратмент малък в покрайнините, опрваят го малко и чакат 20-30% да се вдигнат цените и после като се спукал балона си купели мезонет.