Гледаме ли имотния пазар през розови очила?

Икономистът Илиян Койчев пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 7 фев 2018 07:16 | 6 фев 2018 22:35, Екип на Bloomberg
28
Гледаме ли имотния пазар през розови очила?
Снимка: Pixabay

Мненията по отношение на наличието на балон, който може да се спука, в областта на недвижимите имоти, са поляризирани. Това каза Илиян Койчев, анализатор и икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира състоянието и перспективите пред имотния пазар в България и обясни, че част от участниците на пазара смятат, че можем да очакваме срив на пазара, но друга част са убедени, че "пазарът е стабилен, че балон не се очертава и нищо лошо не предстои".

"Моите опасения са, че се доближаваме до нивата от 2007-2008 година, кредитите се покачват непрекъснато и като обеми достигат нивата от 2008 - близо 3 млрд. с тенденция тази година да се покачат, а лихвените проценти бих определил като пързалка. Ако погледнете кривата на развитието им ще видите, че те вървят право надолу и през 2018 те са достигнали нива от 3,6%, като с настоящия тренд те биха достигнали 3%, което е притеснително".

Хората, които поддържат тезата, че няма балон казват, че доходите растат в момента, заедно с цените на имотите, с което съм напълно съгласен, заяви гостът. "Ако можем да определим състоянието на пазарите в момента - пазарът не е балон, но се балонизира. Има признаци на балон".

Възможен ли е варианта да се избегне балонизирането и да се постигне по-мек вариант? Трябва ли да се сложи спирачка на кредитирането? Възможно ли е това да се случи при положение, че т.нар. "света троица - банки, брокери и строители" не желае това да се случи? Какъв би бил по-твърдия вариант на развитие на настоящите тенденции?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: имотиимотен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
0
 
! Отговори
111 преди 6 години
Хората имат пари и купуват. 30% е сивия сектор и средната нетна заплата там е много по-висока от 1000лв. Много хора имат достатъчно кеш, но купуват с кредит за сигурност,защото в БГ няма защита и гаранции с/у измами.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Не се издържа вече 2Това става с така наречените общински жилища, така че такъв механизъм е направен.Естествено тука въз вложителите на строителните проекти са общината, и позлателите също, просто не е разпространен много този модел, но механизъм има.А общините си решават доколко да инвестират в това.Наемите на такива жилища е символичен, и за това гражданите имат интерес, но общините не проявяват особен инвеститорски интерес.В Лондон примерно има много големи инвестиции в това отношение.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Малта на млади семейства за закупуване на първо жилище се отпуста безлихвен заем до 100 000 ?. Цените не са много по различни от тук.
21
7
 
5
 
! Отговори
Не се издържа вече 2 преди 6 години
Държавата трябва да регулира пазара и да се прави разлика между купуване на първо и единствено жилище за едно семейство, и закупуване на жилище за инвестиция. Според мен трябва да се сложи таван на цената по-райони в първия случай, а за втория строителите да продават ако искат и на 10000 евро кв/м.
20
0
 
15
 
! Отговори
Не се издържа вече ! преди 6 години
Значи във великия софийски квартал Люлин има един куп празни блокове и продължават да строят. Качеството на новото строителство в деветдесет процента от случаите е под всякаква критика, а цените растат главоломно. Строителният надзор спокойно си взима рушветите и въобще не им пука, че после там ще живеят хора, които вероятно ще отглеждат деца там. Цените се надуват от хората, които инвестират спестяванията си в жилища, вместо в банките.
19
0
 
22
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Имотен БАЛОН има !!!БНБ предупреди банките да не се увличат в жилищното кредитиране и да не очакват още поскъпване на жилищата,Европейската комисия дори официален доклад публикува за България ,че жилищата са НАДЦЕНЕНИ и се формира ИМОТЕН БАЛОН НА ПАЗАРА !!!.Цените са спекулативни,нереално завишени,несъответстващи нито на ръста на заплати,нито на жизнения стандарт на българите.Какво още искате за.да разберете че имотните агенции,банките и строителите ви източват парите и заробват с ДВОЙНИ цени
18
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Като си платиш данъка продажба, останалите пари до петдесет хиляди лева от къде ще ги вземеш?Нали трябва да внасяш в банката петдесет хиляди лева.
17
0
 
9
 
! Отговори
до 14 фалш преди 6 години
Така е зелените имоти са единствено, че в фирмата строител си вложил някакви пари, ако фирмата строител фалира ,трудно можеш да си върнеш парите.Въпреки че те ти остават длъжници.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземаш нисколихвен заем 50000 е-купуваш двустаен-след два месеца цената му е 60000е и шапка на тояга-пък който иска да работи с лопата
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В село на 60 км от София, къща с 3 декара двор се продава в момента за 40 хил. лв. при плащане кеш, цената се договоря. Ако пътят до там беше поддържан, не говоря за магистрала, а просто да няма дупки много хора ще отидат от София да живея на подобно място. Има усещането, че нарочно не се поддържат пътищата и не се развива производство извън трите големи града.
14
3
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Ами затова има жилища под наем.Защо всички говорите само за покупки, извинявай но днеска мога да работя в София утре в Лондон после в Варна ,навсякъде ли трябва да си купя апартаменти,че то къде ще му излезе сметката.А при 700 лева заплата по вероятно апартамента които имаш един ден да остане необитаем просто защото нямаш финансовите възможности да живееш там и просто ще си наел апартамент някъде другаде където работиш, значи си купуваш нещо което дори нямаш намерение да го ползваш задълго.
13
0
 
29
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Вчера отивам в една имотна агенция ,известна и ги питам за жилище.Отговарят ми само на зелено и ги питам за гаранции,законови за дадените ми пари на строителя.Момичето свива рамене и казва,ами гаранциите са.че в момента всички строители били съвестни и си завършвали сградите.Имотната агенция ,само подписвас вас един предварителен договор с уж поръчка за жилище ,дето още не е завършено и ви зарязва със съроителя после да се оправяте до акт 16.Не купувайте нищо в момента.Пазара е БАЛОН !!!
12
0
 
24
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Имотен балон в София има,и то ОГРОМЕН ! Първо банките нарочно държат почти нулеви лихви по парите,спестени от хората и така наливат масло в огъня,после идват имотните агенции-пишат платени статии за поскъпване,публикуват фалшиви обяви,обяви със неразумно завишени и спекулативни цени на жилища и по този начин изкривяват пазара и общественото мнение за цените на имотите,след това са алчните строители ,които надуват цените още на дупка без реална икономическа обосновка.Алчност и страх е на пазара.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Варна - средна заплата 700 лв. (на много работодатели още и 600 им се струва много), цените на всичко като на курорт целогодишно. Спал с дневна ( реални 50 квадрата), в широк център - почват от 50 000 евро. В тази кутия дете няма къде да гледаш (кво остава двеѝ. Ако искаш нормален апаррамент с още една спалня или трябва да си продадеш бъбреците, или да теглиш 40годишен кредит, с вноска по-голяма от заплата ти. С какво ще преживявате? С мисълта, че имате собствено жилище.. тя хем топло, хем храни
10
3
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Така е тука се коментира единствено софийския имотен пазар,Варна има по добра пропорция между цена и наем, т.е. изплащат се по бързо.А останалия пазар(без Пловдив) се е сринал отдавна и него въобще не го коментираме.Там вече имаме руини и като на такива се гледа вече.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бг няма истински имотен пазар - няма достатъчно движение , защото всичко е концентрирано в София/Варна/, ако се оправят пътищата към малките села в радиус от 50 км много хора ще потърсят нови решения, а сега в 2 млн София се продават 10 000 апартамента и е мноооого малко,
8
0
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Никъде и никой не третира имотите като инвестиция, имотите са пасивна инвестиция да ,обаче не и инвестиция.Има голяма разлика между двете.И не е добре да изпуска първата дума пасивна.Т.е инвестицията зависи от начина по които го ползваш, а не от това че имаш имот.А за да можеш да ползваш като обект на своята инвестиция,трябва да си направил пасивната инвестиция имот вече.Също както качествената работна ръка , тя е най голямата пасивна инвестиция, имаш ли я имаш голям инвеститорки потенциал.
7
1
 
32
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Цялата работа май опира до това,че няма в какво друго да се инвестира.Лихвите по депозитите са нулеви,а инфлацията-доста голяма.Да се инвестира в българския бизнес е опасно за неосведомените поради тъмната му природа и начини за развитие.Изобщо за хората средна ръка и надолу няма много възможности....
6
29
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До 5Въпросът ти е много интересен. На кой/кои се продават имотите и защо ги купуват? Ами отговори си сам, защото аз като си купувах жилище имаше само няколко свободни оферти за центъра. Всичко беше изкупено. А дали е изкупено от баби и дядовци, пак на теб оставям да го осмислиш. И да, чакайте балона да се спука и апартаментите да станат по 9000 лева, колкото беше 4-ри стаен апартамент при бай Тошо. Успех ви желая :)))))))))))))))
5
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен лично имотите винаги са ми се стрували надценени. Дори като имаше срив, пак бяха надценени. Не мога да разбера тази мания - с такива ниски доходи(средна заплата 1064 лева) да се купуват такива скъпи имоти (~1000 евро квадрата).Eдна проста сметка, показва, че ако приспаднем данъци и режийни от средната заплата, то за изплащането на апартамент от 60кв.м., ако живеете на прага на бедността ще ви трябват около 25 години?!? Без лихвите? С лихвите 33-34 години?!?Кой се набутва така злобно?