Храните се бързо? Ето как вредите на тялото си

Поглъщаме храната без да се наслаждаваме пълноценно
2
Храните се бързо? Ето как вредите на тялото си
Снимка: pexels

Какво консумирахте днес и в какво количество? А как изядохте вашата закуска, обяд, следобедна закуска? Живеем динамично и това е най-честото оправдание, което слагаме пред нашите навици на хранене и здравословното състояние, което е следствие от тях.

Хапваме бързо, дори и да имаме дълга обедна почивка. Поглъщаме храната без да се наслаждаваме пълноценно на вкуса ѝ, а това носи редица рискове за здравето ни.

Вижте защо не е добре да се храним бързо.

Увеличава се рискът от преяждане

Знаете ли, че отнема около 20 минути, докато стомахът ви „съобщи“ на мозъка, че е получил достатъчно храна? След това мозъкът ви подава сигнал да преустановите консумацията на храна. Но когато се храните бързо, този комуникационен канал се нарушава, защото сте склонни да приемете повече храна в кратък интервал от време. Според японски учени, хората, които се хранят бавно и спокойно са склонни да приемат по-малко калории от останалите.

Нарушава се храносмилането

Може би не знаете, но на всяка хапка ѝ е необходимо между 7 и 15 секунди, за да достигне до стомаха. Бързото хранене крие рискове не само от преяждане, но и от появата на храносмилателни проблеми, най-честият от които е гастроезофагиален рефлукс. В някои по-тежки случаи това може да доведе до стесняване на хранопровода, което затруднява преглъщането на храната. Други проблеми, свързани с храносмилането, които може да причини бързото хранене са хълцане и подуване на корема, газове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари