Крадат ти номера на колата – какво следва?

Често шофьорите лъжат, когато им падне една от табелите
6 фев 2018 21:29,
24
Крадат ти номера на колата – какво следва?
Снимка: архив Булфото

Кражбите на регистрационни табели у нас не са рядкост. Но оказва се, макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.
 
Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията се насочва към собственика, който - оказва се - също е потърпевш, пише "Дарик".

По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно, описват схемата от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
 
Регистрационни номера се крадат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете жалба по случая. След това ще ви бъдат издадени и нови табели.
 
Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

По желание на заявителя може да му се предостави за ползване регистрационен номер с четири еднакви цифри - 1000 лв., комбинация от цифри по желание - 50 лв.; комбинация от шест букви и/или цифри - 7000 лв.
 
И въпреки че собственикът на автомобила е потърпевш от кражба, ще трябва да плати издаването на нови номера. Услугата може да бъде заплатена на гише в административно звено за обслужване с банкова карта или по банков път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
За откраднати табели глобата е да 5 000 лв. за потърпевшия. Така държавага печели. Що не е спал в колата?
21
4
 
46
 
! Отговори
закон 2 преди 6 години
има разлика от изгубване и кражба на рег номера на МПС изгубване е поради лична вина и невнимание но кражбата е престъпление и не би трябвало жертвата да носи отговорност то така излиза че можа да изнаислят некоя жена и да кажат ем госпожа сама сте си виновна щото немате сила на отблъскване на нападателя със същата сила която ви е била приложена ...
20
2
 
34
 
! Отговори
ужаст преди 6 години
Най парадоксалното е че първо плащаш номера в кат но те не са твоя остават собственост на държавата тоест ти плащаш за услугата но не са твой реално и второ въпреки че си потърпевш без да знаеш се обраува ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО срещу неизвестен извършител а ти по закон не си опазил държавна собственост и може да бъдеш осъден да платиш глоба което се размина при нас за щастие и след това наново Приказката КАТ- оградката хангара дианабад !
19
4
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българия те бият, крадът и убиват, накрая виновника си ти и затова трябва и да си платиш. Как да не искам да живея тук.
18
0
 
24
 
! Отговори
законъ преди 6 години
До ПипиДа регистрационните номера се водат собственост на кат пътна полиция демек държавна собственост и затова като ги откраднат се водиш и виновен освен потърпевш разбира се ...
17
1
 
25
 
! Отговори
нпк преди 6 години
В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СИ ВИНОВЕН И БЕЗ ВИНА САМО ЩОТО ИМА НЕКЪВ ЗАКОН ДЕТО НИКОЙ НЕ ГО ЗНАЕ ...но го има на хартия
16
0
 
15
 
! Отговори
пежо преди 6 години
Преди няколко месеца откраднаха на един роднина номерата от пежото в лагера софия ...общо взето цял ден си губиш в полицията и накрая без да знаеш се обраува производство от ПРОКУРАТУРАТА за това че не си опазил ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (учудващо нали) за което се налага глоба по закон който разбира се не знаеш и накрая решението ...няма причина да с еповдига обвинение към собственика на автомобила(олекна ни ) и после КАТ наново регистрация и така приключи приказката !!!ХОРА ПАЗЕТЕ СИ КОЛИТЕ
15
0
 
16
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Между другото в някаква наредба пишеше, че номерата принадлежат на КАТ, а ен на собственика на колата.
14
1
 
26
 
! Отговори
СЪВЕТ до МВР и ДАНС преди 6 години
Съвет - в РПУ ще си изгубите ЦЯЛ ДЕН - Там не работят - кой си прави Вила , кой си прави Къща , КОЙ си гледа Националната Лотария . Това е в Кръга на Шегата - Европейския Съюз има единна Информационна Система за Престъпления - 112 . Не се доверявайте на МВР , ще ви излъжат . Системата 112 се Записва с глас и важи пред Съда .
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда, първата стъпка е да си загубиш половин ден в районното, а втората - още един в КАТ. Е и поне 50 лв. де.
12
2
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
нали за това имаш пълно каско,ще бъде голяма далавера да вземеш и от застрахователите и от полицията сумата но гадовете са го премислили, така че няма далавера.
11
0
 
50
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Преди години ми откраднаха портфейла с ЛК и шофьорска книжка вътре. Подадох жалба в районното. Оня ми вика: "Ела след 3 дни да ти дадем бележка, удостоверяваща кой си, докато ти станат новите документи". Аз питам, какво ще се случи ако през тия 3 дни ми поискат техни колеги документи за самоличност. Отговорът беше кратък - "Гориш по точки!". Явно трябва да се молим да не ни откраднат нищо, че ще изгорим по точки...
10
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък съм им пуснал малко напрежение и на двата номера. Който иска да ги пипа. Такива светкавици ще му излязът през очите че втори път няма и да помисли да ги пипа. Хората са измислили инвертора който от 12 волта преобразува на 220 волта. С тази технология захранвам телевизор компютър климатик и осветление в караваната. Това е спасението от айдуците полицията няма да ви спаси тя ще ви издои!
9
19
 
4
 
! Отговори
иво преди 6 години
българския манталитет - губя си ли личните документи -> откраднаха ми ги докато бяг толкова пиян и спах на тротоара пред нас и куките ги нямаше да го хванат. губя си рег. номер на колата защото бронята ми е хваната с 2 рапидки защото ония инженери дето са го измислили това нищо не разбират и т.н.
8
13
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
ами като я загубиш ще я платиш да няма аз да ти я плащам !
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер.""И въпреки че собственикът на автомобила е потърпевш от кражба, ще трябва да плати издаването на нови номера."------------Хахаххаха
6
31
 
6
 
! Отговори
сс преди 6 години
ами нормално е да плащаме когато губим нещо което струва пари. Само при комунистите нищо не се плащаше
5
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я виж ти крадът ми номерата и после ще трябва да си купувам нови? Няма ли да ви преседне? Какво съм виновен че полицията не вкарва престъпниците в затвора? Които са виновни те ще ми плащат номерата. Докаго с тази безотговорност в таз мутренска територия бе? Защо храниме 60 000 милиполицая? За да си плащаме откраднатото? Нали тази полиция е за това да ги хваща а съдиите да ги вкарват за дълго в затвора! Каква е тази държава която неможе да се справи с престъпниците?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колата трябва ли пак да минава канал/технотест?
3
0
 
19
 
! Отговори
МВР преди 6 години
Като за начало ще си платите глобата.Какво чакате, да кажем, че ще направим нещо по въпроса ли хахах