Половината руснаци искат децата им да са... чекисти

"Ведомости": Престижът на тайните служби расте!
6 фев 2018 22:07, Елка Василева
241
Половината руснаци искат децата им да са... чекисти
Снимка: архив, Reuters

В. "Ведомости" разсъждава в редакционен коментар защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският ежедневник.

В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали тази година почти двойно - до 66 процента, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто.

Според 69 процента от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност.

Четирийсет и пет на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти, срещу само 29 процента през 2001 г.

Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.

"Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността да се намесват те във всекидневния частен живот минава на заден план в очите на масите."

Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветско време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който наред с мнозина свои съратници идва от тайните служби. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".

"Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структури, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.

Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители, са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: РусиядецачекистиФСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шестима ученика са убити, а 11 са ранени при стрелба в гимназия в американския щат Кентъки
62
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 6 години
Не знам какви миячи сме българите, ама в Германия има 8 милиона фecoвe които само това правят - черна работа, чистачи, миячи, прислужници, рoби, слyги!
61
1
 
5
 
! Отговори
?? а тука преди 6 години
сигурно 3/4 искат да са премиери или в най-лошия случай кметове от Герб!глей ги руснаците - пак наопаки!
60
5
 
8
 
! Отговори
Трак до трак преди 6 години
Безсилието ти е много жалко , точно като руснаците , които от трийсет години живеят в България , но така и не успяват да научат български.
59
3
 
5
 
! Отговори
Не ставайте смешни! преди 6 години
С тия нито сайанс нито фикшън как ще я борите руската пропаганда?Даже руснаците в защита няма нужда да пишат нищо - глупостта сама по себе си е достатъчно красноречива!
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните изпитания на противоракетната система на САЩ Aegis завършиха неуспешно.
57
5
 
11
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Защото в Русия сега тайните служби колят, бесят и отнемат имоти (руснаците го наричат "рейдерство") и шефовете им са милиардери в долари, а по-низшите офицери - "само милионери". същевременно на ОМОН-вците се плаща около половин заплата, и другата половина идва под формата на премии - за арестувани и т.н. Между другото по времето ан великия Съветски съюз мечтата на руските ученички беше да станат "валутни ***". Но малко от тях ставаха, защото валутата никаква я нямаше.
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Членката на ЕС и НАТО България е първа по смъртност на населението в света. В ЕС Българите мрът повече от която и да е бедстваща африканска страна.
55
3
 
7
 
! Отговори
Трак до 97 преди 6 години
Тези лъжи ги разправяй в Москва.
54
6
 
9
 
! Отговори
Трак преди 6 години
И с какво ви е помогнала Русия за последните сто години , че така се превъзнасяте по нея.И престанете с това освобождение в Европа всеки е освободил някого за последните два три века.
53
5
 
4
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Какво да очакваш от народ без корени и измислено минало.
52
2
 
5
 
! Отговори
Социална инженерия преди 6 години
"Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители, са истинските господари на положението в страната."На това ли да вярваме?В БГ случая - Искате да кажете че е лошо да се бориш със алчните новокапиталисти - "бизнесмени" които последните 30 години безжалостно съсипаха трупаното 45 ?
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците кацнаха на Маркс!
50
2
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
"80% от пpocтитутките в Германия са българки."Няма да са туркинни я, кой иска да си легне с кpoкозъбел?!?
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от пpocтитутките в Германия са българки.
48
4
 
8
 
! Отговори
лоша работа преди 6 години
Хора претърпели насилие в детството си мечтаят един ден да имат силата да наложат справедливостта. Проучването показва че расте броя на хората които се чувстват безпомощни пред живота и мечтаят да имат лостовете да въведат ред и справедливост.Проучването ясно показва че нещата в Русия вървят на зле.
47
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки божи ден в този сайт има поне няколко негативни статии за рашките което е ясно доказателсво КОЙ храни търтеите наоколо.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вервам на такива изследвания. Това е поръчков резултат.В страна в която всеки човек има роднина пострадал в концлагер няма как да има такова одобрение на режима.И там ги чака цветна революция. Няма как да е другояче. И тогава Кутев, Гея и всички *** ще изчезнат, защото няма да имат финансиране.
45
5
 
5
 
! Отговори
Al Pacino Scarface преди 6 години
Оставете ги Русия, САЩ, Зимбабве, Конго и всички останали. Мен ме интересува кой направи така че ние да намразим нашата ВЕЛИКА държава !!! Кой ни накара да намразим БЪЛГАРИЯ най-великата нация някога появявала се на тая планета, българския войник е най-силния в света, българските жени са най-красивите в света, българската храна е най-вкусната в света, кой изгони милиони българи от БЪЛГАРИЯ, кой ни накара да мразим светинята ?!?!?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези нещастници и Щази може да им завиди. Ама то простотията по хората ходи