Половината руснаци искат децата им да са... чекисти

"Ведомости": Престижът на тайните служби расте!
6 фев 2018 22:07, Елка Василева
241
Половината руснаци искат децата им да са... чекисти
Снимка: архив, Reuters

В. "Ведомости" разсъждава в редакционен коментар защо почти половината жители на Русия искат децата им да станат чекисти. Социолозите от фонд "Обществено мнение" (ФОМ) регистрират нарастваща популярност на тайните служби през период, практически съвпадащ с управлението на президента Владимир Путин, посочва руският ежедневник.

В сравнение с 2001 г. положителните оценки в Русия за дейността на тайните служби са нараснали тази година почти двойно - до 66 процента, а отрицателните са намалели тройно и през януари са били 12 на сто.

Според 69 процента от населението (и 76 на сто от хората под 30 години) е престижно човек да работи във Федералната служба за сигурност.

Четирийсет и пет на всеки сто души в Русия искат днес децата и внуците им да станат чекисти, срещу само 29 процента през 2001 г.

Според изданието престижът на руските тайни служби расте заради засилващата се конфронтация на Москва със Запада.

"Формираният най-вече от телевизора синдром на обсадена крепост създава в умовете необходимост да парират интригите на враждебните сили - коментира Григорий Кертман от ФОМ. - Информацията за извършени и предотвратени терористични атентати в Русия и в чужбина потвърждава за гражданите, че има смисъл да съществуват специални служби. Опасността да се намесват те във всекидневния частен живот минава на заден план в очите на масите."

Освен това героичните сериали за чекисти от последните години са отслабили негативните чувства от репресиите по съветско време, посочва "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Върху нагласите на хората в Русия е повлияла и личността на Владимир Путин, който наред с мнозина свои съратници идва от тайните служби. Така много хора виждат в тях "ефикасен социален асансьор".

"Шумните дела срещу губернатори, висши служители и силови шефове убедиха хората в Русия, че ФСС е надвила съперниците си в негласната схватка на спецслужбите и е заела върховата позиция в йерархията им. Станала е всеобщ контрольор - и на правоохранителните структури, и на държавния апарат", смята политологът Николай Петров.

Хората виждат, че именно чекистите, а не бизнесмените или държавните служители, са истинските господари на положението в страната. Затова искат и близките им да постигнат същия успех в живота, констатира "Ведомости".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още по темата: РусиядецачекистиФСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надо пить менше - руснак им го е казвал, но те са алкохолизиран народ
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразите Русия, нали?Искате си ЕС и НАТО, нали?Тогава бъдете роби на западните държави, там само за слугини-гледачки и за черноработници ви искат.Заслужавате си съдбата, неблагодарници!Добро утро, селяни прости!
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България и Русия са свързани завинаги.Колкото да се пънете да пиете антируски статии. истинските българи знаем историята си.България е пропита с руска кръв.Кръвта вода не става, нали знаете?
140
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадафи направи голяма грешка да повярва на лицемерните французи-мислеше, че като е подписал договори с тях за нефта, няма да го свалат от власт и да го оставят да го убият като куче-и него, и цялото му семейство.Но Асад си научи урока- НИКАКВА ВЯРА НА ЛИЦЕМЕРНИ ЗАПАДНЯЦИ.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните фирми искат да крадат нефт и газ от Сирия(както в Либия) и да контролират нефтените и газовите потоци.Но Сирия не е Либия.Асад е няколко класи над Кадафи.
138
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната и хаосът в Сирия се подклаждат от западните служби-на САЩ, Франция и Англия.Особено активни са кръговете от демократичната партия в САЩ-хората , близки около вещицата Кълъри Клинтън.Те все още са в администрацията на възлови позициим Тръм се опитва да ги махне, но тия *** са се окопали здраво.
137
5
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
А Русия е главният убиец на сирийски граждани, следват ги братята им турци!
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин повлече крак - от ченге милиардер челист !И сега половината руски Гулаг иска да са чекисти, а не - танкисти !
135
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един народ, който е бил мачкан през цялата си история сега иска да е в репресивния апарат, да може и той да мачка другите...Затова Русия няма да излезе от 14-ти век...
134
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохола не прощава. Жалък народ.
133
4
 
4
 
! Отговори
Телян Беевски преди 6 години
Крим е моя лична собственост и ще си го поискам от руския посланик- той може да ми го даде,защото е приятел на батко и на мама. От Путин няма да го искам- не се знае дали утре няма да е свален,а неговия наследник може да ми го отнеме.
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не искат ли да са трезвисти,или искат да са само пиянисти?
131
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО141 Когато журналистите работят под страх, не показват изстината, крият факти са заплаха за обществото.Така е в момента Русия
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и в България по времето на Живков беше така. Имаш влас имаш и пари, изкарани без напрежение. Затова всеки се натискаше за такива служби и така си остана социализма едно недоносче.ТОВА ГИ ЧАКА И ТЯХ В РУСИЯ
129
7
 
7
 
! Отговори
Sz преди 6 години
Тази журналистка винаги пише против Русия много негативно и пристрастно. Може би и плащат, не знам.Миличка едно ще ти кажа - много хора са запомнили името ти. Колкото и да пишеш против Русия това няма да измени ситуацията и бьдещето ;)
128
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски. Точка.
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия от край време важи правилото: Който може да арестува, той забогатява. Това обяснява всичко.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПсиходиспансерЧул те Господ.
125
4
 
5
 
! Отговори
нация от джуджета преди 6 години
Екстравагантната идея включва спермата на Путин да бъде изпращана на рускините по пощата. Това щяло да е силен инструмент за борба с демографската кризаВсеки гражданин на Русия от женски пол щеможе да получава по пощата генетичен материал от президента Путин, дазабременее от него и да има дете. Тези майки ще получават специални придобивкиот държавата. Това е записано в нов законопроект, внесен в руската Дума,съобщава trust.ua.
124
1
 
4
 
! Отговори
Негро преди 6 години
Щом искат руснаците чекисти-чекисти ще им направим. Те нека пият ние ще работим по женската част.