Банкови сметки без кръчмар: Лихвите скачат! Кога? С колко?

При нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България
7 фев 2018 20:00,
66
Банкови сметки без кръчмар: Лихвите скачат! Кога? С колко?
Снимка: flickr

Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят, обяви икономистът Лъчезар Богданов.

"Който в България си прави бизнес план, че тези лихвени нива ще продължават в следващите 5, 10 или 15 г., си прави грешно сметката", настоя той.

Още по темата

По думиту му в еврозоната започват да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение – Централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години.

Икономистът изтъкна, че българската икономика сега е много повече интегрирана с европейската.

"Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 г. е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66, тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят", прогнозира експертът пред bTV.

Дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика като нашата да бъде някакъв остров, каза още Богданов. 

Според него при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България.

"В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят – твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 г.", изтъкна икономистът.

"Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. В еврозоната въпреки всички тези реформи всъщност в сравнение с преди кризата имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасигха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как да очакваме, че поколения наред хората няма да очакват възвръщаемост от спестяванията си", посочи Богданов.

"Централните банки провеждат абсолютно целенасочено тази политика, в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите започнат да растат по-бързо. На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите", отбеляза той.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъдат прекратени. Кога точно, никой не може да прогнозира, заключи Лъчезар Богданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално НЕМИСЛЕЩИЯ е ***!
33
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бахуро 28Тиквар, като ми даваш за пример Исландия демонстрираш тежката си неграмотност по темата.
32
2
 
37
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Реално НЕмислещ: Моя "измислен свят" го видяхме 2008, понеже сега се случва точно същото. Такива алчни кре-те-ни като теб не си извадиха поука, сега ги чака пак това. Наслушал съм се на брокерски простотии - едно и също въртят всички, като разваен грамофон. да не говорим, че брокерската професия се нуждае от спешна и незабавна регулация
31
1
 
26
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Реално НЕмислещ: И сега всичките тия - строители, брокери и баМки ще се наядът на х0й, като се спука балона. Защото вместо да правят печалби от висок оборот и нисък марж(т.е. да вършат реална работа и да бачкат сериозно и повече), те решиха да се излакомят и да печелят отвъд разумното. Само, че видовден идва и ще с?р***т гладни, като се сгромоляса пазара.
30
14
 
5
 
! Отговори
Реално мислещ преди 6 години
До БахуроЖивееш в собствения си измислен свят.Бъди щастлив!
29
2
 
32
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Реално НЕмислещ: Всички други оправдания - вдигнали се били доходите, алабализми са изсмукани от пръстите и са полюцията на банкери, алчни строители/предприемачи и най-гнусните в цялата схема - брокерите. Толкова. Един блок не го строят на 700-800?/кв.м., че да струва 1100...Те от ЕК направиха доклад и те установиха, че пазара е балонизиран - по посочените от мен причини.
28
2
 
35
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До реално НЕмислещ: Байно, личи ти, че си промит пр0ст брокер. Цената на един апартамент зависи от това, което е вкарано за производството им. Ако са се вдигнали заплатите на строителите - да, ще се вдигнат и на апартаментите. Ама труда там е една нищожна фракция в общата цена. Цените на апартаментите са нереално високи, понеже строителството стъпва на 300-350е/кв.м макс и то за луксозно такова.
27
5
 
40
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До Анонимен 26: Исландия не си спасиха банковата система с парите на данакъплатците, а вкараха банкерите по затворите. Сега в Исландия е бум, развиват се експлозивно и си живеят живота, не виждам да работят за парче хляб...
26
6
 
2
 
! Отговори
Реално мислещ преди 6 години
До БайчоГоворим за едно и също.Разликата е, че "другарю" не е моето амплоа, за разлика от голяма част от тук присъстващите.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16АКО не бяха спасили банките си нямаше да има банкова система а плебса щеше да работи за парче хляб!!Жалкото е че подобни глупости чувам от много високопоставени индивиди които ОЧЕВАДНО мястото им не е ТАМ.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Баце, при доларите отрицателна лихва НИКОГА не е имало.А като не можеш да си избереш банка ПИТАЙ!!
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако чакат в Германия заплатите да тръгнат нагоре, значи чакат от умрял писмо.
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Засега късметът или стечението на обстоятелствата е, че централните банки държат лихвите на практика нулеви."Тоя разбира от икономика колкото свинкята разбира от ядрена физика.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей такива книжовници като вземат да дават съвети. Как един човек без да има реален опит, да каже на кои борси играе, колко милиона е спечелил и т.н. ще прочета статията много внимателно, както и някой ми завършил болшевишка икономика и дава съвети за финанси.
20
2
 
21
 
! Отговори
Простак Народников преди 6 години
Драги приятели,Не приляга да хулим г-н Богданов.Не той е измислил Дау Джоунс.Не той насочи мафията у нас в строителния сектор.Не той държи 29 милиарда в депозити в банки с чужди капитали в Републиката ни!Не той създаде западния кредитен манталитет в местния сиропуч.Не той вкарва БГ биснеса в свръхзадлъжнялост-нови кредити,да покрие старите и да се гъзарее.Не той ипотекира и на баба си килотите в няколко банки,утре да няма нищо.Вие обрекохте децата си-като роби!Дано те спасят внуците ви!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕЙРБ мисли за вас !
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало кое не скочи та това ли а всички услуги са дигнати уж нямаше да е така къде с по лев къде с по два дори и с телефоните уж безплатен роминг мтел жулят 10 лева на разговор
17
1
 
75
 
! Отговори
Байчо преди 6 години
До реално мислещДругарю, не е важно КОЛКО ти е заплатата, а КАКВО можеш да си купиш с нея. Имам предвид следното- през 2008 г. заплатата ми номинално беше по- ниска, отколкото е сега, но можех да си купя 15% повече повече неща, отколкото сега, когато заплатата ми, пак номинално, е 130% по- висока. Накратко не е важно дали взимаш 500 лв. или 1300 лв. Важно е какво можеш да си купиш с парите, които взимаш.
16
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проценти, лихви, числа..... През дааалечната 2008г бях внесъл 2000щд в банка, за да не са в къщи-под юргана. Миналата година се принудих да ги потърся, правихме сватба, ремонти и се сетих че ги имам. От лихви в "добрите" години бяха станали 2200, но после с минусовите лихви ми бяха намаляли до ок. 2090 и ми взеха наказателна такса, че прекъсвам договор без да ги информирам. Накрая взех 2050 и затворих сметката- печалбата е за банката, аз -ПРЕЦАКАН
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
виж тука съм съгласен: "правителствата спасигха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат"