Dow Jones: Шоков крах или временна слабост на пазара?

След еуфоричен месец на борсата крахът на индекса е притеснителен
7 фев 2018 12:20, Боряна Павлова
11
Dow Jones: Шоков крах или временна слабост на пазара?
Снимка: Reuters

Това крах ли е или не е крах? Шокът, който разтърси Уолстрийт в понеделник и се разпростря по световните пазари предизвиква страх от отрицателна спирала, но сегашната икономическа стабилност по-скоро дава основание да се твърди, че това е временен пристъп на слабост, пише "Франс прес".

Сривът на борсата в САЩ след месец на еуфория бе силно впечатляващ и поражда тревоги. Опустошителните му последици се усещаха все още и във вторник, 6 февруари, със загуби по азиатските и европейските борси.

"Отдавна не бяхме виждали колебания от такъв мащаб и в този смисъл това е травматизиращо. Мнозина инвеститорите бяха забравили, че пазарите могат да вървят надолу", признава Жан-Франсоа Робен, експерт по облигациите в банката Natixis.

Още по темата

Вълната се надигна в петък с новината за значително увеличение на заплатите на американците през януари, която съживи опасенията от ускоряване на инфлацията и от вдигане на лихвите, припомня БТА. Всичко това бързо придоби конкретно измерение с повишаване на лихвите на дълговия пазар, а САЩ бяха в челната редица.

Тези опасения са породени най-вече от страховете на инвеститорите, че централните банки ще приключат по-скоро от очакваното мерките в подкрепа на икономиката, след като дълги години те изливаха огромни потоци свежи пари.

"Защитени от централните банки и тяхната щедрост, инвеститорите свикнаха с ниски лихви по кредитирането, както и с ниска инфлация и стабилност", отбелязва Жан-Луи Мурие, икономист от посредника Aurel BGC.

"Ефектът на овчия инстинкт"

Сегашната конфигурация на пазара, без големи колебания, породена от вездесъщността на паричните институти, "която допринася за овчите ефекти, обяснява, между другото в голяма степен, мащабът на отклонението, коментира Робен.

Вездесъщността обаче си остава мажоритарна.

"Можем да кажем, че става дума за корекция, не мисля че това е панически вятър", коментира на пресконференция Жан-Лоран Бонафе, генерален директор на BNP Paribas.

Според експертите пристъпът на треска разкрива най-вече "психологията на пазара", както отбеляза Кристофър Дембик, отговарящ за икономическите изследвания в Saxo Banque.

Именно това измерение обаче подхранва риска и в този смисъл следващите сесии ще бъдат решаващи.

"Понякога пазарите са склонни да си създават собствена реалност", отбелязва Венсан Жувинс, стратег на JPMorgan AM.

И допълва: "Активизирането на инфлацията и повишаването на лихвите по кредитирането вече бяха станали теми, които трябва да се следят", и в този смисъл новината от петък за заплатите "може да изглежда лесно извинение".

Защото "обективно няма условия за истински крах", коментира той, подкрепяйки мнението на повече експерти.

"На икономическо равнище нищо не се е променило. Тъкмо обратното, най-новите показатели само потвърждават, че световната икономика остава стабилна", допълва той.

"Здравословна корекция"

"Пазарите продължават все още да са под въздействието на травмата от 2008 година, когато избухна най-тежката финансова криза за последните 30 години. Сега обаче не сме 2008 година. Няма никаква причина за паника. Резултатите на компаниите се повишават. Индексите за активността достигат максимални стойности от десетилетия", посочва и Робен.

На този етап "сегашната корекция е по-скоро здравословна", допълва той.

Мнение, което изразяват много играчи на пазара, след като индексът на Уолстрийт Стандард енд Пуърс 500 отчете през януари най-доброто си годишно начало от 1997 година.

Връщането към реалността в същото време е безапелационно.

"Инвеститорите се опасяват, че активите, определяни като рискови, наистина могат да се окажат рискови", подчертава Мурие.

"Има сила, която иска да ни припомни някои неща", отбелязва Робен. Според него тези събития припомнят, че "инфлацията и колебанията не са изчезнали или пък че централните банки няма да бъдат винаги под ръка".

При все това, допълва той, "тази корекция предоставя най-вече благоприятни възможности: на това равнище стойностите от CAC 40, например, не са скъпи, особено през перспективата на корпоративните резултати и растежа в Европа, така че сега по-скоро се разкрива изгодна възможност да се купуват акции".


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Пропадане" филм с Майкъл Дъглас оказал се пророчески.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предупреждение преди големият взрив! Китай вече срина биткойн-а сега остава да срине долара и да въздигне юан-а и нещата ще си дойдат на мястото. Натам вървят нещата с ускорени темпове. Някои няма да ми повярват на това което казвам но досега никога не съм грешил! Такава ми е професията!
9
0
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 11 месеца
До ... 6
Както в казината,така и при посредниците на валутните пазари има електрони програми,при който загубата на "играчите" е гарантирана.Затова там където има електронна намеса не играйте защото печалбата е химера, а загубата на парите ви е гарантирана.Има и математически модели които го доказват.Същото е и при игрите на късмета,където електрониката "тегли" числата. Няма чист хазарт в днешно време. Всичко е като в "играта" тука има -тука нема.
8
0
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 11 месеца
Финансовите пазари изкривяват реалността, защото превръщат парите в стока:пари-стока-пари.Но зад тези пари,няма реална стока,като при тържищата,където стоката е налична и има цена,според търсенето и предлагането.Така се нарушава и основният баланс на пазара:стока-пари-стока,и още едно много важно търговско условие,което стимулира конкуренцията.А именно,насищането на пазара с качествени и евтини стоки.Излишните пари(капитали)търгувани на фин.пазара предизвикват кризите,защото са нереални.
7
0
 
12
 
! Отговори
Минчо Празников преди 11 месеца
Нищо не стана- просто дребните рибки които си дадоха едни 58 милиарда долара бяха изядени....също както стана и с биткойна. Сега няколко чичковци потриват доволно ръце, а една камара дребни инвеститори си загубиха паричките
6
0
 
9
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Значи да ви светна! Това икономика това пазар това борса е също като да влезеш в казино! Там банката винаги печели! Сега има по-богати играчи които за едно известно време могат да ти покачат печалбите от залог, но както и в казината точно те печелят парите от тия покачени печалби от залози! Борсата и пазарите са нещо като мижи да те лъжем! Продават ти акции и пакети акции със страшни имена и ти казваш ей това е! А всъщност отдоло са акциите на кварталната ти кръчма дето те записват на вересия!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Здравословна корекция е мантра която си повтарят за да си вярват.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както и предишната криза и тази ще започне от Америка. Тия освен да разрушават всичко около тях за друго не ги бива
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
началото на следващата рецесия
2
2
 
15
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 11 месеца
крах е ,как да не е крах ???? Мастилото на печатницата свърши :( Форт Нокс ойде у реката ..... Кво правим сега и от тук на татък ????
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато бг джурналистчета с 5 уевЪ у жобЪ започнат да умуват по финансови теми на световните пазари ми призлява.