Ердоган във Варна на 26 март за среща с ЕС

Борисов домакин на Юнкер и Туск с турския президент
7 фев 2018 12:50, Екип на Dnes.bg
52
Ердоган във Варна на 26 март за среща с ЕС
Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Срещата на върха между ЕС и Турция ще се проведе във Варна на 26 март, съобщи президентът на Европейския Съвет Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне в резиденция "Евксиноград" с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов, като представител на България, председателстваща в момента Съвета на ЕС.

Разговорът ще протече под формата на вечеря, уточнява Брюксел в отговор на предложената от София среща.

Той ще е първи за Ердоган с шефовете на евроинституции след потушаването на опита за преврат в Турция през юли 2016 г., което беше критикувано от Европа.

Туск заявява в писмото си до Ердоган, с което го кани във Варна, че срещата е в отговор на решението на ЕС да развива отношения с Турция в области, които го интересуват. Той посочва като такива транспорт, икономическо сътрудничество, борба с тероризма и външната политика.

Бойко Борисов, който е инициатор на срещата, каза, че тя ще бъде по "всички въпроси, които ни вълнуват".

"Това (срещата) ще е добра възможност заедно да обсъдим въпроси от общ интерес и последните развития във вашата страна. Включително върховенството на закона и основните свободи, които остават фундаментални за същността и перспективата на отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси", пише Туск в поканата до Ердоган.

През януари Борисов разговаря с турския президент по телефона, след което съобщи, че срещата във Варна е договорена и само трябва да бъде уточнена дата. Това стана няколко дни след посещението на германския канцлер Ангела Меркел в София, която допусна провеждането на среща с ЕС-Ердоган.

Европейската комисия до последно настоява, че среща е възможна, но че за това има редица условия, включително освобождаването на държани в затвора турски журналисти.

Самият турски президент по време на визитата си в Рим тази седмица заяви, че Анкара, която е кандидат от 1999 г., няма да се съгласи на нищо по-малко от пълноправно членство в ЕС.

Президентът Румен Радев се оплака преди дни, че е научил за лидерското събиране от медиите. Той не е изброен сред участниците във вечерята във Варна в поканата, изпратена от Брюксел до турския държавен глава. В първоначалните планове в разговорът трябваше да участва и шефът на Европейския парламент Антонио Таяни. В поканата на Туск неговото име също отсъства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо да идва този идЕот у нас, Да мърси земята ни? Дано го утепат кюрдите до тогава!!!!"От 16 години кучетата лаят ама.... Още кокал не е паднал от небето :-)
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хич не ме е грижа какво му пука на тоя. Ако ще да има пришка.......някъде.На мен и на много българи не се харесва да идва. Не искаме да ни цапа държавата."Кой пита теб бе ***... Радев не са пипитали... Ти кой си... :-) :-) :-) Абе Вие защо си мислите за толкова важни... Еййй не сте... :-) :-) :-)
18
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да идва този идЕот у нас, Да мърси земята ни? Дано го утепат кюрдите до тогава!!!!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли когато ББ щеше да хвърчи при Меркел и се перчеше, че отива на среща с Баба Европа! Но в тоз момент от Анкара пристигна хабер - Ела бе, чоджук! Къде тръгна така буща и що ще правиш там!? Нашият юнак забрави и ЕС и Меркел, и тозчас цъфна там диван - чапраз за инструктаж при Чавушоглу! Инструктирваха го и му удариха един прът да търчи да се среща с Баба Европа!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И що не на 3-ти?Тъкмо да се разцелуват за празника. А и на джамия да идат."Наистина ли си мислиш, че щеше да му пука на Реджеб Тайип Ердоан!!!??? Щеше да му е Въз и Тръз...:-)
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благовещение е на 25-ти, ама нейсе. Но да ги заведат драгите гости до музея на Варненчик, на всяка цена. На поляка ще му е най-драго.
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам Ердоган да ги мачка и унижава тези европухльовци! Толкова години не можаха да създадат една силна европейска армия и всички им се подиграват - Русия, САЩ, Турция,а разни *** от цяла Африка се пренасят насам с лодки и салове нонстоп!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такава среща президента може и да бъде уведомен, ама той няма много да се натиска.Когато е за среща със западни лидери тогава му е болката! Ако е за поделяне на резил, може и да го тикне Баце напред. Ако е за обиране на слава - само Баце е на дансинга.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су 34"Пак ще проси пари от България за фалиралата си икономика!"Ти наистина си голям ахмак...
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе, безумци! Точно на Балговещение ли намерихте!???
10
0
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Хайде сега вижте в Уикипедията какво пише за Владислав Варненчик. Много си е на място срещата, с тези участници - там. Символи - колкото искаш.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че президентът не е уведомен и поканен не е насочено към неговите личност и характер, а е израз на неуважение към институцията, която въпреки минималните си правомощия, представлява лицето на България. За някои хора очевидно това лице трябва да бъде стъпкано, което е обида към целия български народ, който си е пуснал бюлетината, когато е било времето за това.
8
3
 
3
 
! Отговори
Шамари преди 6 години
Бат Бойко преди само се скара словестно на Тайпи. Сега обаче се срещат лице в лице и то у дома и мисля, че направо ще плющят шамари. Тайпи не се ли притеснява малко?
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошъл!
6
10
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Абе питахте ли''зеления чорап'' за тая визита,ааа....?Как може така..да не го бръснат за нищо.Наложи вето,те не му обръщат внимание.Скара се на депутатите,те му се смеят.Пак ще се разсърди човека!
5
6
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
А кукловодката Меркел - няма ли да ДоДе пак?Тази се оказа най-долната опортюнистка на всички времена!Мисля, че ще " легне " на ЕрСдухания - трябва някой да плаща членския внос на британците - та таа - да продължи да пълни континента с *** и убийци!
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ходи при брюкселските зелки,не в България.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До су 34Много си зле!
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше срещата да е в София.
1
17
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Пак ще проси пари от България за фалиралата си икономика!