Ердоган във Варна на 26 март за среща с ЕС

Борисов домакин на Юнкер и Туск с турския президент
7 фев 2018 12:50, Екип на Dnes.bg
52
Ердоган във Варна на 26 март за среща с ЕС
Жан-Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Срещата на върха между ЕС и Турция ще се проведе във Варна на 26 март, съобщи президентът на Европейския Съвет Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне в резиденция "Евксиноград" с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск, както и с премиера Бойко Борисов, като представител на България, председателстваща в момента Съвета на ЕС.

Разговорът ще протече под формата на вечеря, уточнява Брюксел в отговор на предложената от София среща.

Той ще е първи за Ердоган с шефовете на евроинституции след потушаването на опита за преврат в Турция през юли 2016 г., което беше критикувано от Европа.

Туск заявява в писмото си до Ердоган, с което го кани във Варна, че срещата е в отговор на решението на ЕС да развива отношения с Турция в области, които го интересуват. Той посочва като такива транспорт, икономическо сътрудничество, борба с тероризма и външната политика.

Бойко Борисов, който е инициатор на срещата, каза, че тя ще бъде по "всички въпроси, които ни вълнуват".

"Това (срещата) ще е добра възможност заедно да обсъдим въпроси от общ интерес и последните развития във вашата страна. Включително върховенството на закона и основните свободи, които остават фундаментални за същността и перспективата на отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси", пише Туск в поканата до Ердоган.

През януари Борисов разговаря с турския президент по телефона, след което съобщи, че срещата във Варна е договорена и само трябва да бъде уточнена дата. Това стана няколко дни след посещението на германския канцлер Ангела Меркел в София, която допусна провеждането на среща с ЕС-Ердоган.

Европейската комисия до последно настоява, че среща е възможна, но че за това има редица условия, включително освобождаването на държани в затвора турски журналисти.

Самият турски президент по време на визитата си в Рим тази седмица заяви, че Анкара, която е кандидат от 1999 г., няма да се съгласи на нищо по-малко от пълноправно членство в ЕС.

Президентът Румен Радев се оплака преди дни, че е научил за лидерското събиране от медиите. Той не е изброен сред участниците във вечерята във Варна в поканата, изпратена от Брюксел до турския държавен глава. В първоначалните планове в разговорът трябваше да участва и шефът на Европейския парламент Антонио Таяни. В поканата на Туск неговото име също отсъства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Ivanov Warning преди 6 години
НАГЛИ Убиици проникнали в Черно море с американски военни кораби и тази година..Готвят жестоки погроми на биосферата опитват се да направят ядрен Холокост..НЕ пускайте кораби на НАТО И САЩ В Егейско,Мраморно и Черно море предупреждават от остров Крит .Внасят милиони духове на масови убиици виждат се като балони около корабите..ЗА разлика от ония подпалили Киев след проникване с американски военни кораби/вижте бомбата във Волгоград/ тези са много по жестоки..
39
0
 
0
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До АнонименЕрдоган бил посочил...........Я стига си дрънкал глупости!
38
0
 
0
 
! Отговори
Ива преди 6 години
До АнонименТози случай е друг-САЩ и Русия не могат да си разпределят териториите и затова оставят Ердоган да заплашва целия свят. Когато постигнат споразумение /а това ще стане под натиска на Китай/ този *** е пътник заедно с Турция.
37
0
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Запотрябвали са ни тези- само да ги храним и поим!излишни разходи за най- бедната страна- членка на ес!!!
36
3
 
3
 
! Отговори
Родолюбец преди 6 години
Всички сте против, а никой не пише че трябва да предизвикаме протест против тази среща на наша територия. Да си се срещат в Европа. Ако искат във Виена. Трябва да изпратим протести , от името на народа че не искаме сатрапа турчин на наша територия, а не само да плюем и мълчим. ББ е национален предател, които е в бизнес отношения с Ердоган и му лиже подметките от страх, а ние си мълчим.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя хич не ни трябваше България
34
0
 
1
 
! Отговори
seri преди 6 години
zarad tuy vsichki muse podmazvad...podmazvachi mrasani zavistlivi
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много унгарци са били избити през 1848 г., тогава австрийският император клекнал и признали Унгария за отделна държава, а империята станала Австро-Унгария, Будапеща - втора столица, а банкнотите и документите се пишели на немски и унгарски.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко е излишен на тази среща. Просто от него абсолютно нищо не зависи, той е една пионка. Пето колело на каруцата.
31
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях се с глас, колко бил велик турския сатрап! Кое му е великото, като свалиха руския СУхой, пищя за помощ от НАТО, защото очакваше такъв отговор, от който за 45 минути от "великата" му армия щеше да остане само 15%. После като кутренце допълзя на Путин в краката, да иска извинение, плати за самолета и пилота. Тук го величаят турски ***, живеещи с извратената представа за велика Турция. Путин трябваше да ги изпече и Европа щеше да му е благодарна вечно! Пожали ги, а не трябваше.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само като се погледне снимката друго не е нужно. Единствения ухилен е Мустака. За другите си личи какво мислят.
29
8
 
15
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Понеже много разбираш от рицари а малко да те светна.Чувал ли си за Унгария?Два века австрийски рицари са я владели. И е станало държава от нея. Просто са далеч по-цивилзовани от турците. Да си чувал за унгарски геноцид? Чувал си за избиване на хиляди и милиони ама само арменци, българи гърци.Така, че предпочитам Владислав Варненчик пред турската диващина.
28
2
 
3
 
! Отговори
29 преди 6 години
А от Иван Тренев нещо да сте прочели?! То така лесно - 10 безпросветни минуса и много сме велики и гламави! Резултат - Тиквариат!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука ще ръководи парада.Той ще се вживее истински в ролята на Винету.
26
10
 
5
 
! Отговори
29 преди 6 години
Като пишете минусите, чели ли сте нещо от ... Димитър Добревски, да речем! Рицарите са като руснаците - гледали са да окупират и разпределят България за себе си!
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е посочил Варна, значи - Варна! какво толкова има за чудене! Смее ли някой да му каже нещо напротив! Не виждате ли, че всички са хипнотизирани, включително Вашингрон и Кремал.Особено *** когато забрави това му свалят по един самолет. Оня ден пак тяхна работа беше. Никакви Стели, Стингъри и прочие.Аселсан е над всички! И пътническия над Синай бе тяхно дело.Хор Александровски също! Не е само типичната руска глупост!
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болника Ерди няма да умре в леглото си, това сигурно!! Толкова хора засегнати от неговите идиотии има, че всеки ден му е подарен. Ще го пратят на небето заедно с най-верните му слуги. Тогава прогонените от него и затворени по занданите ще се върнат и ще разкарат цялат муслиманска гнъс, което връща Турция в Средновековието.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, Граждани за Европейско... то май е Граждани за Анадолско ...
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган във Варна на 26 март за среща с ЕСБорисов домакин на Юнкер и Туск с турския президент...Най-важната задача на Боко за Европредседателството изглежда осъществена, сега вече е време да сдаде мандата, защото е безполезен за България.Само малък детайл не е успял да уреди - да ни натресе Ердоган за 3-ти Март, но и така ще го похвалятт - Конгратулейшън, Конгратулейшън и т.н. ...Гарантирано от ГЕРБ!(Граждани за Европейско... дрън, дрън...)
21
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владислав е бил едно загубено 19 годишно хлапе и е провалило цялата битка! не, че нещо щеше да промени, турците пак щяха да стигнат до Виена, но за самата тактика в тази битка е точно така! Ако бяха върнали турците обратно в Анадола днес България нямаше да я има и тук щеше да е бастион на католиците!