По навик! Тръмп представя имигрантите като престъпници

"Нито една друга страна в света няма толкова тъпи закони като нашите"
7 фев 2018 21:39, Елка Василева
112
По навик! Тръмп представя имигрантите като престъпници
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава навика си да представя имигранти като престъпници - подчертава връзките с банди, нарича обединяването на семействата заплаха за националната сигурност и оплаква смъртта на професионален американски футболист при автомобилна катастрофа, в която беше замесен мъж, влязъл нелегално в страната.

В реч, произнесена вчера в Белия дом пред служители на силите на реда, Тръмп обърна особено внимание на бандата МС-13, за която се смята, че е отговорна за 25 убийства, извършени през последните две години в Лонг айлънд, Ню Йорк и която се превърна в основна мишена на правителството на Тръмп, пише Асошиейтед прес.

"Наистина никога не сме виждали нещо подобно, такава свирепост и насилие, и се нуждаем от реформи, които Конгресът трябва да одобри, за да се справим с тях", заяви Тръмп пред служители на силите на реда и конгресмени. Накрая той заплаши с ново спиране на работата на федералното правителство, ако конгресмените от Демократическата партия не приемат пакет от имиграционни мерки, който според него ще помогне да се пресече влизането на членове на банди в страната.

"Ако не се премахнат тези пропуски в закона, които позволяват на убийци да влизат в нашата страна и да продължават да убиват. . . ако не го променим, нека да има спиране на работата", предложи Тръмп. "Бих се радвал да видя спиране на работата на правителството, ако не се погрижим за това".

Последната заплаха на Тръмп е част от кампания на натиск, която той поведе, за да се опита да накара конгресмените от Демократическата партия да подкрепят внушителния имиграционен план, който те отхвърлиха. Президентът иска милиарди за строежа на стената по южната граница, големи ограничения на законната имиграция, повече средства за прилагане на закона вътре в САЩ и други промени, в замяна на даването на възможност на 1,8 милиона млади мигранти, живеещи незаконно в страната, да получат гражданство.

По-рано вчера Тръмп призова демократите да предприемат строги мерки срещу имиграцията, като се позова на смъртта на Едуин Джаксън, защитник на отбора по американски футбол "Индианополис колтс", който загина при катастрофа с участието на гватемалски гражданин, пребиваващ незаконно в САЩ, за който се предполага, че е шофирал в пияно състояние.

"Толкова срамно е, че човек, пребиваващ незаконно в страната ни, уби защитника на "Индианополис колтс" Едуин Джаксън", заяви Тръмп в Тwitter. "Това е само една от многото подобни предотвратими трагедии. Трябва да накараме Демократите да проявят твърдост по въпроса за границата и незаконната имиграция, и то БЪРЗО!"

Тръмп продължи да критикува и системата за законна имиграция в САЩ. Той настоява да се ограничи възможността на мигрантите да поемат разходите за събиране в САЩ с членове на семействата си, както и за премахване на програмата за издаване на визи чрез лотария, целяща да подкрепя приемането на хора от различен произход. Според него тези мерки ще подобрят сигурността на САЩ.

"В епохата на тероризма тези програми представляват рискове, които вече не можем да си позволим", заяви той в речта "За състоянието на съюза".

Това е проблем, близък до президентското сърце - както и до избирателите му - от деня, в който започна кампанията си и обвини Мексико, че изпраща изнасилвачи отвъд границата. След встъпването си в длъжност Тръмп отделя правителствени ресурси, за да се опита да представи имиграцията като заплаха, въпреки няколко проучвания, показали, че имигрантите всъщност са по-малко склонни към извършване на престъпления от хора, родени в САЩ.

Критици на правителството неведнъж са го обвинявали, че използва неточна информация и подбрани примери, за да подкрепя аргументите си.

Вчера Тръмп се концентрира върху бандата МС-13, или "Мара Салватруча", създадена през 80-те години в Лос Анджелис от бежанци от Централна Америка, бягащи от насилието в своите страни.

Федерални прокурори смятат, че днес МС-13 има хиляди членове в цялата страна, макар че според статистика те са нищожна група - по-малко от 1 на сто - от общия брой на членовете на банди в САЩ. И макар че правителството на Тръмп е опитвало да представи бандата като състояща се от неспирен поток нелегални имигранти, някои данни сочат, че повечето й членове са граждани на САЩ.

Тръмп изрази съжаление, че хиляди членове на банди биват арестувани и депортирани от САЩ, само за да се върнат в страната. "Нито една друга страна в света няма толкова тъпи закони като нашите", оплака се той.

Тръмп даде на демократите срок до 5 март да приемат споразумение за имиграцията, макар че не е ясно какво ще се случи на тази дата.

Началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели прекара голяма част от вчерашния ден на Капитолийския хълм, срещайки се с лидери на Конгреса за обсъждане на имиграцията. Но той също стана обект на критики, след като допусна, че някои млади имигранти са "прекалено мързеливи", за да се запишат в програмата от времето на Обама, предлагаща защита от депортиране и разрешителни за работа с възможност за подновяване.

Кели заяви, че неотдавнашното предложение на Тръмп да даде възможност на 1,8 милиона млади имигранти да получат американско гражданство, стига "далеч отвъд това, което който и да било можеше да си представи". Отхвърленото от Тръмп предложение на шестима сенатори от двете партии щеше да даде възможност за получаване на гражданство на около 690 000 "мечтатели", регистрирани в програмата, известна със съкращението "ДАКА".

"Има около 690 000 официално регистрирани в ДАКА, а президентът предложи гражданство на близо два пъти и половина повече от този брой, на 1,8 милиона", заяви Кели. "Разликата между (690 000) и 1,8 милиона са хората, за които някои биха казали, че са се страхували да се запишат, други биха казали, че са били прекалено мързеливи да се раздвижат, но в крайна сметка не са се записали".

Експерти по имиграцията посочват различни причини защо хора, отговарящи на критериите за защита по ДАКА никога не са подали документи, включително опасения, че участието в нея ще ги направи уязвими пред имиграционните власти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
9
 
! Отговори
mtz преди 6 години
А тия дето го обвиняват излезе, че са наели специална фирма и бивши руски разузнавачи да фабрикуват "доказателства", че имал връзки с Русия. Но *** случайно не пише за това, въпреки, че в САЩ от седмица гърми ужасен скандал по повода
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка си е *** с тези малойумни реднеци, гласуващи за оранжгутан да им бъде ел президента! Тоз е един от най-големите мошенници в историята на краваристана, като се започне с измамите на контракторите и се стигне до Трамп Юниверсити далаверата. 3 седмици след като беше избран за ел президенте, плати 30 милиона подкуп на близо 4800 ищеци да се откажат от делото да го съдят за университетската му измама. И
56
1
 
21
 
! Отговори
Додо преди 6 години
По навик! Тръмп представя имигрантите като престъпници=======Бъркаш Елкe! Умишлено е, а не по навик! Защото тези, които представя като престъпници всъщност са точно това! Да влезеш нелегално в една държава означава, че си погазил закона. За хора, които са погазили закона определението е едно - престъпници! Не забравяй, финния джентълмен от Кения напусна къщата!
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе не е лош Тръмп , пич е , лошото е че слуга на евреите ! Затова ми е малко противен предател , като Плевналиев
54
0
 
13
 
! Отговори
Перото преди 6 години
Не бастуни това не е неговото мнение. Trump не ви е Бойко Борисов едноличният търговец на България. Лично го слушах на пресконференция с всички гранични служби криминални полиции и там други специални сили за борба с имиграцията и престъпленията. Хората буквално показаха че не може да работят прословутата фраза ние ги хващаме те ги пускат и тука в Америка важи. Казаха за един китаец убил 5 човека, а когато иска ли да го екстрадират за Китай ония казали ами на нас не ми трябва..
53
3
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Почне ли една популация да не разчита на собствено възпроизводство за да съществува а да внася индивиди от друга популация то първата я пиши бегала.Откъде накъде няма да се стимулира раждаемост в една държава а ще се опитват да внасят от друга държава бараби и всякакви да оправят какво неграмотната па.лач не само че не може да помогне ами висва на социалната система и още повече забатачва работата!Левундерите са безмислени същества!
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп, доколкото знам, обявява нелегалните имигранти за престъпници и това наистина е така. Има си закони за влизане във всяка държава. Нелегалните имигранти нарушават тези, а и много други закони. Човек, който нарушава законите на дадена държава е престъпник. Също така за престъпници могат да бъдат обявени всички, които ппмагат на престъпника. Ако бях на Тръмп щех да направя точно това - да обявя подкрепящите нелегалните имигранти за престъпници и да им търся наказателна отговорност.
51
6
 
3
 
! Отговори
Карай преди 6 години
Еми докато европейци, японци, китайци и индийци ходят за няколко долара повече да им вършат работата, така ще е,ще наглеят до безобразие. За разлика от България, повечето страни предлагат доста добри условия за рисърч и технологии. Не мога да ги разбера тея хора, които емигрират в САЩ, за да ги експлоатират и обиждат. Сащ без емигрантите в high tech индустрията и рисърча са чао отсекъде,колкото и ресурс да ив е останал.той според мен не е много
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее българския краен национализъм!
49
9
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Нека не се лъжем искам да видя руски танкове по българските улици и да ги посрещна с цветя на Орлов Мост и да чуя думите че ставаме Руска република!Само това ще направи това място по-добро!
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
болен мозък и изперкал перчем
47
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Разбира се, и аз съм против това да се стимулира раждаемоста, при социалните групи, които по една или друга причина не са успели да се интегрират към обществото.Защото, какво бъдеще биха осигурили на евентуалните си деца, ако трябва да живеят на социални помощи? Това може да стане например, като се премахнат помощите след второто дете... Самите помощи също може да се намалят като размер, но все пак да покриват минималните нужди, а в тях се включват най-вече стоките от първа необходимост.
46
10
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До до икономистА защо си мислиш, че няма трайно безработни и от другите 240 милиона? Сигурно са почти наравно, и от двете страни, както е и в България. Мисля, че в България съотношението беше 60 на 40 в полза на ромската общност... Но защо трябва да дискриминираме хората по расова или етническа принадлежност? Моята логика е, че след като някой човек се е родил на този свят, и е попаднал в дадена икономическа общност, на него трябва да му бъде осигурено минималното за съществуването му!
45
2
 
16
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Казването на истината е хубав навик! Особено тази истина, която идва с доказателства, а не голи приказки. Тръмп бива разпъван на кръст всекидневно и всекичасно от Илюминатските Елити, субсервантните им и зависими слугинажи и всякакви елементарни интересчии, които търсят 20 цента профит. Доналд Тръмп сам си избра тази съдба -остави милиардерският си лайфстайл, семейството си, децата и внуците си и се запретна и нагази до шия в блатото и тинята, да бъде хулен и оплюван и малтретиран. MAGA2020!
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо ново за Гришу?
43
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - президент!Болгария в Руската федерация!
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е фамилиарен с ингилизския език да седне и да изгледа едно-две негови свободни интервюта и веднага ще си направи извода какъв мегаломаниачен социопат е този индивид! Че е умен, е умен без съмнение, но не е интелигентен изобщо, ама изобщо!И някои американски приятели, които бяха гласували за него сега се пляскат по челото и казват: "А бе какво става с този Трамп?" И аз им казвам: "Ами нищо, той си е същият ***, който си беше и преди изборите! И вие гласувахте за този ***!"
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е.
40
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До икономист"Безполезни" и "вредни" могат да бъдат хора от всякакъв вид,ама се оказва,че при белите и жълтите са малък брой,а при черните доминират!При латиносите е средно положение.Арабите се водят на книга бели,ама с тоя ислям....Расизмът верно е лошо нещо,ама фактите са си факти!
39
6
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Анонимен 17Хората, са такива каквито са.... Не може всички да са, "поети, писатели, атомни физици и лекари". Отдавна отмина времето, когато обикновените хора, обработваха земята с животинска тяга. Вече, дори и за най-ниско платения труд, се изисква да умееш минимум по две-три, различни по характер дейности. Обществото трябва някак да плати цената за все по-увеличаващия се брой на трайно безработните, или трябва да смени системата с по-справедлива! Система, която да не цели ръстове на БВП..