Русия доставя зенитна система С-400 на Саудитска Арабия

Москва обсъжда оръжейна сделка и с Египет
7 фев 2018 11:10, Елка Василева
79
Русия доставя зенитна система С-400 на Саудитска Арабия
Снимка: архив, Reuters

Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за доставката на руски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, съобщава в интервю за московския делови вестник "Комерсант" помощникът на президента на Русия по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

"Преговорите със Саудитска Арабия бяха сложни, но документите са подписани, параметрите им са известни... Всичко е готово, съгласувано. Започваме доставките, като паралелно с това ще обсъдим и локализацията", казва Кожин в интервюто си.

Според него сложностите в преговорите се дължат на това, че "партньорите настояват да се започне с рязък старт - едновременна доставка и на ракетите, и на технологиите. А ние, разполагайки с достатъчно голям опит, уважавайки и оценявайки потенциала на партньора, предлагаме все пак да вървим стъпка по стъпка".

Кожин посочва, че със Саудитска Арабия се обсъждат и други споразумения - например за доставки на руско стрелково оръжие и за организиране на производството му в страната.

ТАСС припомня, че понастоящем зенитните ракетни системи С-400 "Триумф" са на въоръжение само в Русия, но редица чужди държави проявяват интерес да ги закупят. Преговори се водят, например, с Турция.

В интервюто си Кожин съобщава също, че Москва обсъжда с Египет възможностите за доставки на допълнително руско военно оборудване за египетските бойни кораби от типа "Мистрал". Това са същите два хеликоптероносача, които Русия бе поръчала във френски корабостроителници. Париж обаче анулира сделката в последния момент, когато корабите бяха почти готови, заради руската намеса в Украйна. Малко след това Франция договори продажбата им на Египет.

"Продължава активната работа по "Мистрал"-ите с оглед тяхното дооборудване с оръжейни системи и със системи за управление. Ние имаме преимущество пред онези, които също искат да получат тези поръчки, и се надяваме, че египетските колеги ще оценят това. Преговорите още не са завършили, но през 2018 г. всичко ще се изясни", казва помощникът на руския президент пред "Комерсант".

Той добавя, че продължава и работата по подготовка на сделка за доставка на Египет на хеликоптери Ка-52К "Катран" за същите "Мистрал"-и. Русия спечели този търг още през май м.г.

Хеликоптероносачите от типа "Мистрал" са предназначени за превоз на войски, за стоварване на десант, а могат да изпълняват и функция на кораби за управление на операции. Те могат да превозват до 16 тежки хеликоптери или 32 леки, а също до 900 войници с бронирана техника и десантни катери.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия на кой свят живеят бе? Дау Джоунс се срива, тия си търгуват с оръжия като малки бандитчета!
22
2
 
14
 
! Отговори
321 преди 6 години
До НеразбралТова е отбранително оръжие не настъпателно,сега разбрали?
21
1
 
13
 
! Отговори
да да да преди 6 години
До Hafen die WahrheitПродължавай да пишеш голям смях пада,весело е с теб....
20
10
 
6
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 години
Нищо не разбирам! Нали Саудитска Арабия е съперник на Иран и аки ще се използват някога тези оръжия, то най-вероятно ще е срещу Иран.А пък Иран нали аа най-големите приятели на Русия?И какво излиза? Русия въоръжава враговеъе на приятелите си! Ще спечели сега някой лев, но какво ще прави после без приятели, а?
19
3
 
26
 
! Отговори
срам и позор преди 6 години
До 1990г. имахме най въоръжената и силна армия на Балканите гордост за всеки народ,но сега имаме банани и тоалетна хартия и сме под окупацията на САЩ и НАТО както цяла Европа,кеф а!?
18
21
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Стига сте се хвалили какви оръжия се произвеждат, кръвожадни ненаситни вампири!
17
21
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До всички които са ми нацъкали минуси на коментар 12. Какво друго конкретно е произвела и произвежда Русия освен оръжия. Кажете нещо конкретно!?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Износният вариант на Т-72А Т-72М е с по-лоша бронева защита. Това са т.нар. маймунски модели или маймунски тип машини, предназначени за съюзниците на СССР извън Варшавския договор предимно страните от Близкия изток. "
15
2
 
18
 
! Отговори
3M-14 преди 6 години
Бизнеса с оръжие е много доходен ...това са уникални ПВО системи /С-400 "Триумф"/, тези с чаршафите пък са пълни с петродолари, защо да не си напазаруват въпросния комплекс. Не знам до колко обаче арабите са способни да управляват тези системи, явно братушките трябва да доставят и разчетите към тях за да ги експлоатират!
14
5
 
23
 
! Отговори
ех преди 6 години
СС-23 наричан щита на България унищожен от предатели и от сащ,сега вече не можем да си позволим такова добро оръжие за съжаление.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за двата стандарта е абсолютно вярно. Т 72 за соца са били с едни брони, за арабелите със съвсем други.
12
1
 
16
 
! Отговори
инфо преди 6 години
До Анонимен 9Всяко оръжие има два вида производство едното е за вътрешна употреба другото за експорт което е с занижени параметри и данни и не подлежи на копиране..
11
25
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 9,За мое най-голямо съжаление, не си прав! Руснаци само в едно нещо ги бива и това е въоръжаването. Те нещо добро не могат да измислят, ами само как да трепят невинни хора!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Енергия (рус. Энергия) е съветска ракета-носител, разработена от конструкторското бюро Енергия с цел изстрелване на тежки товари .........Първата конструкция има възможност за изстрелване на 100 тона, а за бъдещите варианти са били планирани до 175 тона"
9
4
 
26
 
! Отговори
предателство преди 6 години
И ни я имахме СС-23/сега модернизирани и наричани-Искандер в Русия/който държаха в страх Балканите и Близкия изток,но с парите и заповедите на САЩ ги нарязахме за да не плашим Турция....
8
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са големи балами.Сега тези комплекси ще бъдат разглобени на съставните си части и НАТо ще узнае, че са въздух под налягане и могат да си летят над тях колкото си искат и когато си поискат.По-добре да се правеха на страшни и секретни та другите да имат едно наум ама сега си вкараха автогол.Обаче това е положението, ГЛАД, а денги нет.От някъде трябва да се намират поне за боярищник.
7
6
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 3,"държавите се въоръжават и подготвят, а ние се надяваме НАТО да ни опази..."Тези държави не мислят добро за светът. Ще носят само разруха и майчин плач!! Борисов води най- дълновидната политика на съвремието ни. Политика на мир с всички държави, защото нито можем да се сравняваме със СА по богатство, нито със САЩ или Русия по въоръжение, че да сме равностойни в една война. Другото е ала бала!!
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2В Русия си напечатиха западните санкции на тоалетна хартия.Защо, нали си имат рубли?
5
14
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Само да не вали дъжд или да духа силен вятър при доставката, че може да отнесе някоя част от оборудването!
4
0
 
28
 
! Отговори
Въъъй преди 6 години
Светът трябва да е полудял,хвърля трилиони на година за бомби и оръжия,какво невероятно прахосване на ресурси.Дайте ги за наука и полезни проекти за благото на човешката цивилизация бе,кво пак ли ще се трепем?Какви психопати управляват и какви слепци ги следват?