Русия доставя зенитна система С-400 на Саудитска Арабия

Москва обсъжда оръжейна сделка и с Египет
7 фев 2018 11:10, Елка Василева
79
Русия доставя зенитна система С-400 на Саудитска Арабия
Снимка: архив, Reuters

Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за доставката на руски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, съобщава в интервю за московския делови вестник "Комерсант" помощникът на президента на Русия по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

"Преговорите със Саудитска Арабия бяха сложни, но документите са подписани, параметрите им са известни... Всичко е готово, съгласувано. Започваме доставките, като паралелно с това ще обсъдим и локализацията", казва Кожин в интервюто си.

Според него сложностите в преговорите се дължат на това, че "партньорите настояват да се започне с рязък старт - едновременна доставка и на ракетите, и на технологиите. А ние, разполагайки с достатъчно голям опит, уважавайки и оценявайки потенциала на партньора, предлагаме все пак да вървим стъпка по стъпка".

Кожин посочва, че със Саудитска Арабия се обсъждат и други споразумения - например за доставки на руско стрелково оръжие и за организиране на производството му в страната.

ТАСС припомня, че понастоящем зенитните ракетни системи С-400 "Триумф" са на въоръжение само в Русия, но редица чужди държави проявяват интерес да ги закупят. Преговори се водят, например, с Турция.

В интервюто си Кожин съобщава също, че Москва обсъжда с Египет възможностите за доставки на допълнително руско военно оборудване за египетските бойни кораби от типа "Мистрал". Това са същите два хеликоптероносача, които Русия бе поръчала във френски корабостроителници. Париж обаче анулира сделката в последния момент, когато корабите бяха почти готови, заради руската намеса в Украйна. Малко след това Франция договори продажбата им на Египет.

"Продължава активната работа по "Мистрал"-ите с оглед тяхното дооборудване с оръжейни системи и със системи за управление. Ние имаме преимущество пред онези, които също искат да получат тези поръчки, и се надяваме, че египетските колеги ще оценят това. Преговорите още не са завършили, но през 2018 г. всичко ще се изясни", казва помощникът на руския президент пред "Комерсант".

Той добавя, че продължава и работата по подготовка на сделка за доставка на Египет на хеликоптери Ка-52К "Катран" за същите "Мистрал"-и. Русия спечели този търг още през май м.г.

Хеликоптероносачите от типа "Мистрал" са предназначени за превоз на войски, за стоварване на десант, а могат да изпълняват и функция на кораби за управление на операции. Те могат да превозват до 16 тежки хеликоптери или 32 леки, а също до 900 войници с бронирана техника и десантни катери.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече дори и саудите бягат от Америка, крал Салман ходи на крака при Путин, а Тръмп ходи на крака при краля, ама...нищо. Само един танц със саби и гит сиктир.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече съвсем натириха САЩ, направиха ги за смях. Тон даде Ким, аферим, браво!!
61
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от глупости. Вярващите на руските велики достижения свършиха даже и в БГ.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой *** говореше, че Русия била изолирана...?
59
1
 
25
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
НАШИТЕ РАКЕТИ ГИ НАРЯЗАХМЕ ПО ЗАПОВЕД НА НАТО,НЕ НИ ТРЯБВАТ ЩОТО ЩЕЛИ ДА НИ ПАЗЯТ,ИМАХМЕ 200 САМОЛЕТА,2000 ТАНКА,ШКОЛИ,ВОЕННИ УЧИЛИЩА,АРМИИ ТРИ БРОЯ СЪС ВСИЧКИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ,СЕГА СМЕ ГОЛИ ПУШКИ,ДОРИ НЯМАМЕ *** И ОБУВКИ,ДОРИ МАХНАХМЕ ОГРАДИТЕ,СЕГА СЛАГАМЕ С НОВИ ПАРИ,НИКОЙ НЕ Е ВИНОВЕН,НЯМА ВИНОВНИ ЗА НИЩО,ВАЖНОТО ЧЕ СМЕ ГОЛИ И БОСИ.
58
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 58С-300/400 са в Сирия за да защитават Руските военни и бази там. Имат принципна договорка с Евреите. Тези системи не са там да пазят Сирийците.
57
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВВС на Израел са бомбардирали изследователски център за химическо оръжие в Сирия под носа на безаналоговите С 400.Тия кюнци за нищо не стават.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом ги разпродават на лево и на десно ,значи са остарели .Най новото което имат никой не го знае ,и естествено че не се продава.
55
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 52Еволюция на СССР/РФ ПЗРКСтрела 2м - може да стреля само в заднат аполусфера 50% шанс да уцелиСтрела 3 - първата с азотно охлаждане може да стреля и в предната полусфера 50-60% Игла- 1 - Корпус, двигател, бч и взривател са нови но ГСН е от Стрела 3Игла последна СССР и масово произеждаща се вкл Полша и пр. 75% като за сметка на много каналната ГСН малко се влияе от топлинни капаниИгла С - оптимизрана и цифровизирана с лазерен взривателВерба - ГСН може да работи без охлаждане при необхо
54
1
 
10
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
До Hafen die Wahrheit-18: Виж за откривателите на основните закони! Но не знаеш ли, че те пратиха на Луната -- автоматични станции и ЦЯЛ луноход??? Пък за други примери -- вземи повечко да четеш или отиди на място да провериш!
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тежък Сокол"..Стига с тези оръжия хората потеглиха към Марс тези си играят все още на война"Соколе, трябва да отслабнеш, не можеш да летиш, а мозъкът ти е сланясял. Миролюбивите американци вече престанаха да правят оръжие, така ли? И да се готвят за нападателна война? Няма да модернизират ядрения си арсенал ли?Защо тези добри хора насочиха мощен електромагнитен импулс към руската сонда "Фобос - грунт" и я ликвидираха? Или не помниш, ама карай, Панчо!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитците тестваха американската система на гърба си срещу допотопните ракети на хуситите от Йемен, видяха колко струва и сега натискат за С-400.
51
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 6 години
Разбира ти кратуната! При ислямистите отиват малки ракетки ПЗРК. Руснаците подозират, че Су-25 е свален с "Игла" от по-ново поколение, произведена в бивша соцстрана - БЪЛГАРИЯ, Румъния, Чехия... Сега там сирийски командоси търсят остатъци от ракетата, дано не е наша! С-400 носи добри доходи на руската хазна. Всеки, който я купи има предвид, че руснаците светкавично могат да я инактивират, ако счетат, че им бърка в интереса. Не е забранено от никакви договори, счита се за отбранително оръжие.
50
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 14Т-90 който фактически е модификация на Т-72 вече е с заварена броня на куполачелната броня освен че е оставена да е в по-големи обеми вече е по-широка и е разположена по по-подходящ ъгълВ Т-90 се ползва еквивалента на западната броня ЧОБХЕМ - Пласт метал, Пласт керамика, пласт полимер, пласт стъкло(бронево), пласт гел(амортизация) и Т.Н.Като тази броня много лесноможе да се подмени при поразяване или да се достави по-нов и устойчив видСъщото важчи и за реактивната броня на ***
49
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 14"Това за двата стандарта е абсолютно вярно. Т 72 за соца са били с едни брони, за арабелите със съвсем други"Грешите КОЛЕГАТ-72 във всичките си модификации е с ЛЯТ(Излива се в определена форма) БРОНЕ КУПОЛЗа да се повиши бронезащитата в предната част са оставени кухи значителни обеми. Точно там се монтира основната допълнителна включително неметалическа броняа върху корпуса се монтира Реактивна броня(Контакт 1,5 Реликт)Т-72 първи варианат бронята е дебело парче керамика
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С парите от сделката виолончела ли ще се закупят?
47
16
 
3
 
! Отговори
Утре пак преди 6 години
ще реват руслямистите и пак ще имат самовзривил се герой-пилот който го чакат 40 девствени рускини..ха.ха Ами известно е че СА подкрепя ИД. с руските камъни по руските глави..ха.ха Важно е Путин да пълни панамските сметки.
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден едно и също, ще доставя С-400 тук и там. И какво от това, трябва ли да знаем за всеки договор който подписват ?
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко е уникално но Искандер който може да носи и ядрени заряди долита до централата на НАТО в Брюксел за 6 минути. Бум. И нищо не може да го спре. Пък те нака си разполагат батальончета в Източна европа и да насъскват съседите на Русия срещи нея.
44
8
 
6
 
! Отговори
Тийн преди 6 години
А бе хора, нямате ли си пишурки да си играете, ами само за оръжия мислите?