Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари