Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
11
 
! Отговори
Оръжеец преди 6 години
Бизнеса е над всички.Ако не сме ние друг ще го прави и имайте на предвид че България не продава пряко оръжието на Терористите а продаваме оръжие на чужди частни търговци на оръжие основно Американци и Руснаци които го препродават на Терористите .Освен това обществото не гледа с добро Око ако тръгнеш да унищожаваш Не въоръжен противник .Както казват Руснаците и Американците ако искаш да унищожиш законно и обществено приемливо противник ,Въоръжи го!!!!
230
2
 
10
 
! Отговори
Jon преди 6 години
Ми ако не ги снабдяваме ние то ще ги снабдявате с оръжие вие и САЩ. Но има разлика в цената на оръжията ние в България ги произвеждаме много по- евтино от Русия и САЩ.
229
5
 
18
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
А Русия е главен доставчик на оръжие за всички реакционни режими по света.
228
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците така обедняха, че и нашето море не им е по джоба, но тръгнали да се заяждат
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ем комплект да кажа - хубави парички се вадят :)
226
11
 
16
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 6 години
Много му се събра на Бойко Борисов !Провали всички руски проекти , а сега и руска кръв пролива безбожника!Руския шамар за Борисов ще бъде жесток!
225
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямистите-терористи явно имат привърженици и в България.Пишат се русофоби, а подкрепят главорезите-убийци в Сирия.Цацаратурата да не спи, а да се самосезира?Или пропагандата на тероризма вече е разрешена на тая територия?
224
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинските българи сме заедно с братята си-славяни-руснаци до окончателната победа над терористите и бандитите в Сирия.
223
11
 
17
 
! Отговори
за Сирия преди 6 години
Скоро ще бъдат унищожени следните организации в Сирия:1. ислямска държава - ИДИЛ (ДАЕШ)2. свободна сирийска армия3. фронта Ал-Нусра4. самосиндикални бандити и терористи в СирияДобре че са братята-руснаци, те си знаят работата.
222
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само много бой и бомби по опозицията на законнто сирийско правителство(на Асад ) докато и последният терорист и бандит умрат и идат в ада при Аллах и девиците.
221
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна вече я има само на хартия.Украйна е само една територия, провалена "държава".
220
13
 
16
 
! Отговори
слава на Украйна преди 6 години
България трябва да доставя оръжие на сирийските и украинските опълченци борещи се против руско иго и руската окупация.
219
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
229,ДА ТОВА СЕ НАРИЧА ПРОПАГАНДА. ЗАДАВАТ СЕ ОПОРНИ ТОЧКИ ОТ ЦЕНТАРАЛАТА И СЕ ЗАПОЧВА.
218
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДГД,тя столицата Фанагория е била точно там в него район,той ще ми пише,че Стара България не владяла Крим,хахаааа!Слаб 2(две),седни си!А най-стария син на Кубрат - Бат Баян,остава там,дори и когато нхлуват хазарите.Киевска Рус превзема Хазария,заедно с хазарите,българите,печенегите,руснаците и ги християнизира,като в християнизирането участват и дунавски българи.И чааааааак няколко века по късно се появяват монголите на сцената.
217
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
Този "Експерт", знае ли че нашата военна промишленост е срината от около повече от 25г?Смешно е, най- големите "терористи" САЩ И Русия, които гледат да спрятат конфликти, за да си продават оръжието да сочат други с пръст и да ги обвиняват за това!
216
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим никога не е бил български. Някога е имало Волжка България, която даже не е докосвала Крим. От там Златната орда избива волжките българите и завзема територии, принадлежащи на днешна украйна, всред които и Крим. Руснациуте спират златната орда и завземат териториите и. Руснаците са завоювали Крим от златната орда. Малко образование не пречи, русофобчета. Колкото и да е странно, поне няма да изглеждате смешни ако четете повечко ;)
215
10
 
9
 
! Отговори
доло окупаторите! преди 6 години
Що за предателство в Български сайт да казват че Крим е Руски?Крим е на исконното българско население което руснаците преименуват на Татари за да заличат общия ни корен. Въпреки изселническите кампании спрямо изконното население, той си е и остава на този клон от българския народ.Земята не може да се открадне. Русия ще отстъпи.
214
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли някой да ми даде пример за по голямо мекотело от българина или по точно нашето вече 70 годинишно комунистическо правителство? Не се шегувам всъщност направих грешка те не са комунисти, те не са никакви. През комунизма те бяха комунисти, сега същите потомци са демократи или евроатлантици или ге.йо.ве или грабливо жалко създание на тази земя. Ако може да си представите какво е нищожество, това са те, българският политик на 21ви век. Ако знаете държава с по големи безгръбначни напишете моля
213
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рок енд ролТи не се ли усети, че този Руский с едно "с" е провокатор,?
212
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговията с оръжие се контролира от правителството на герберите, те са първи приятелчета с американците, които имат полза от хаоса и войната в Сирия. TO4NO KAZANO