Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма умерена опозиция в Сирия................всички са за ада, добре че са руснаците, те си знаят работата.
190
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ-фирми продават оръжия на американски и други западни фирми, последните ги продават на опозицията в Сирия ( терористите и бандитите от Ислямска държава, свободна сирийска армия, фронт Ал-Нусра и т.н.) - те искат да свалят Асад.На хартия всичко е законно, но.................морал няма.Няма морал, всичко е търговия, бизнес и пари.
189
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам една боза за поколението Х-родените между 60-80г. на 20 век-и аз съм от тях.Искрено и лично се чудя какво точно трябва да кажа като представител на това поколение?Ами, извинете!Колкото по-бързо си идем, толкова по-добре!
188
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо се мъти в Брюксел . Май ще има някакво разследване ,как оръжие от ЕС е попаднало и особенно от България в ръцете на ИДИЛ .Търговията на оръжие се намира под специялен режим на наблюдение . В България разрешеншето се дава от Мин съвет .Оръжие нае се продава в района на конфликти ,съседни страни съпричастни в този конфликт . С . Арабия, Катар... Явно Червеногербера е стъпил в мечо ла"но .
187
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите и сърбоманите да не знаят много, помним как ни нападнаха през срънско-българската война-безцеремонно в гръб.Сърбите са си виновни сами - с тяхната простотия и шовинизъм, освен това си има премиерка-лезбийка.Да им е честито.Това ли са им православните ценности?
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРОКЛЕНИЦИ АЛЧНИ И хилядите снаряди за БМ-21,ФАГОТи РПГта ,АК ,3 600 000 х боеприпаса за тях . А и липсват 90 броя РСЗО-БМ-21.
185
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много относително стана това понятие - тероризъм.Всяка държава според интересите си определя коя организация е терористична.Международното право е само на хартия-сега правото е на страната на силните, като в римско време.
184
2
 
1
 
! Отговори
Timer преди 6 години
До АнонименBG zaedno sa glupak
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СърбоманСамо да попитам "православний сърбоман": Вашата министър -председателка лесбийка ли е???
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"кюрдски градове и села" няма, остави партийните указания.
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терористичните организации в Сирия се финансират от западните служби - на САЩ, Франция и Англия. България е съюзник на тези държави в НАТО и ЕС, така че-тая новина не е нещо ново или неочаквано.Доколко това се харесва на обикновения българин-друг въпрос.Всичко се решава на много високо ниво.
180
4
 
6
 
! Отговори
полнъй та друзя! преди 6 години
Настаящая Россия е главен, стратегически съюзник и партньор на муслиманския Мордор Ердоган, който пък е член на НАТО, а НАТО е главен враг на Рассията...
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкюрдски градове и села
178
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма морал в бизнеса с оръжия, важна е печалбата, така е при капитализма.Животът на хората в Сирия не струва пукната пара.После ревете че имало нелегална миграция и тероризъм в Европа.Въпреки, че терористите не са от Сирия, ами от други държави.
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментамбовский волк тебе товарищ, баран болгарский
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СърбоманБългария винаги е била вярна на съюзниците си ...за разлика от Сърбите ...когато бяхме с Германците ...до последно бяхме с тях ...когато бяхме със СССР ...никого не сме възставали против тях ...и винаги сме помагали сега сме в НАТО ...и историята трябва да е науила всики врагове и съюзници на България , 4е българия не изневерява на съюзниците си ...Съжалявам за Русия ! ..този път сме в разли4ни лагери ...но кой знае ..докога ?
175
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой доставя на Турция C-400? На Турция, която играе основна роля в проекта на ЦРУ, ислямска държава? С бази, снабдяване, въоръжение, обучение на терористи, военни действия на спец части още преди години на сирийска територия! А колосалната контрабанда на краден петрол? Българско военно производство ли свали предишните самальоти?, уби посланика, срина, и изгори кюрдски градове и села? А таварищи?
174
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците си знаят работата в Сирия-всички терористи и бандити-опозиция на Асад (умерена или радикална) ще бъдат унищожени.
173
0
 
4
 
! Отговори
oOo преди 6 години
До GabrielКолхозник, не си излизал извън България,
172
8
 
7
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Руснаците да знаят, че е напълно възможно с българско оръжие да са убили руския пилот! Вероятно в гръб!