Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
0
 
! Отговори
Минавам преди 6 години
България /ВМЗ,Сопот/ НЕ произвежда преносими зенитни ракетни комплекси.
250
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 6 години
В началото пише за бг оръжие, а в края че изобщо няма наше ?!?! На кое в тази "статия" да вярвам ?
249
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе само вие чекисти, хибридчици и *** ли останахте за да манипулирате темата.
248
1
 
6
 
! Отговори
демократ преди 6 години
България е строжер на исляма! Халифат на Балканите!!
247
1
 
4
 
! Отговори
руснак преди 6 години
много ще съм горд ако Южната ти съседка вземе половин България... в която и без това българите са малцинство, а останалите са тапити, като тебе
246
10
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Много ще съм горд ако с българско оръжие е свален руски самолет!!!
245
2
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЕВАЛЛА , НЯМА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ! ОРЪЖИЯТА НА ТЕРОРИСТИТЕ СА РУСКИ !
244
4
 
5
 
! Отговори
алооо преди 6 години
Стига руски, "експертни" мнения от някви анонимници-продукт на Путлерска пропаганда!! Стана вече ясно днес, че руския кошник е бил свален с руска зенитна картечница, 23 мм!! ЗУ се казва, вкарана е в Сирия от руската ***, а *** дето е стреляла по руското тенеке е ходил преди време да се моли в най-голямата джамия в мАсква, построена от ***. Понеже мрази ислямистите им построи най-голямата в Европа джами-***!!
243
5
 
3
 
! Отговори
хохохохо преди 6 години
Тоя измислен "руски" експерт-да си набие два (2) фишека в мазната трътка и да ги запали!!! Аман вече от всичко руско, като чуе човек за нещо руско-му се ще вече да храчи, плюе и псува!!
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя *** на баирчето какво- стойкарче го раздава нещо,гъзарче ни се прави?
241
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин победи ИДИЛ, но има още работа - турция и сащ засилиха доставките на оръжие за ал кайда в Идлиб и там дори се появи нов клон на ИДИЛ.
240
3
 
6
 
! Отговори
интересно преди 6 години
ама майор Филипов не е могъл да чете явно... нали другаря Путин обяви победа и изтегляне на войските преди седмици!??! Сега коя от двете чебурашки лъже? Малката или голямата?
239
1
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Някой ден и руснаците ще се събудят от този крепостнически сън и ще видят сметката на червената мутро-олигархия."О, колко ви, братя, жалея!О, как би желал, братя клети,Свобода и вам, и за нея,Кат нас да живейте и ***!"Иван Вазов, 1916
238
2
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Тинтири-минтири ! Руски простотии!Руснаците продават хем на режима на Асад, хем на саудитите, а после саудитите го дават на ислямистите в Сирия, Ирак и на сунитите в Йемен.Принципност в продажбата на оръжие няма!
237
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
после с това същото оръжие ще избият нашите момчета в кербала и ще питаме боко ко стана
236
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз от 3 години продавам наркотици в училищата... все пак ако не го правя аз ще го правят други..
235
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - стожер на исляма
234
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм горд, че моята Родина подпомага клането на деца и хората, които го правят <3 горд българин!
233
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници".----но пък продължават по навик с антибългарската и антинатовска пропаганда по стар руски обичай.
232
5
 
12
 
! Отговори
Глупак преди 6 години
Прави сте Българи. Продаваме оръжие на терористи. Незабравяйте, че нашите наемни убийци- убити в Кербала, са убити с Бг оръжие. Всичко се връща.