Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция

Западни медии за коалиционното споразумение в Германия
8 фев 2018 10:30, Елка Василева
30
Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция
Снимка: архив, Reuters

В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц постигнаха коалиционно споразумение, но се сблъскват с възражения в собствените си партийни редици. Номинирането на социалдемократ начело на финансовото министерство се приема зле в Християндемократическия съюз на канцлера и може да не е достатъчно, за да убеди социалдемократите да одобрят "договора" за управление, пише френският в. "Монд".

Ангела Меркел плати висока цена, за да получи голяма коалиция, посочва в. "Фигаро". Договарянето на споразумението беше тежко и болезнено. Меркел, избрана преди повече от четири месеца с едва 32,9 процента от гласовете, трябваше да плати скъпо.

Още по темата

В последните часове на преговорите тя отстъпи редица ключови постове на социалдемократите, включително финансовото министерство. ГСДП получиха също министерствата на външните работи, на труда, на правосъдието, семейството и околната среда, а Християнсоциалният съюз - баварския партньор в консервативния блок на Меркел - се сдоби с министерството на вътрешните работи и си запазва транспортното ведомство. Останали само с министерствата на отбраната, на икономиката, здравеопазването и образованието, християндемократите ще имат ограничено влияние, подчертава "Фигаро".

Меркел - коалиция, постигната с форцепс, гласи заглавие в регионалния френски в. "Алзас", а в. "Юманите" констатира, че Меркел и Шулц завинаги са обречени на голяма коалиция.

След повече от четири месеца на сложни преговори, при които съдбата на Ангела Меркел и на Германия беше несигурна, вчера канцлерът обяви споразумение за ново правителство, пише В. "Ню Йорк таймс".

Само че Меркел, която е на власт от 12 години, изглеждаше по-скоро изтощена, отколкото ликуваща. Новата сделка със старите коалиционни партньори е точно това правителство, против което германците гласуваха през септември 2017 г. Тя превръща крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" във водеща опозиционна сила в страната и има висока цена за канцлера, чието влияние драстично намалява и която беше принудена да отстъпи ключови министерства, отбелязва вестникът. Онова, което тревожи много германци обаче, не е непременно лоша новина за Европа, която зависи от години от стабилността в Берлин и чакаше в несигурност Меркел да сключи сделка, допълва "Ню Йорк таймс".

Меркел получи своето правителство, но най-важното е какво ще се случва оттук нататък, предупреждава в. "Вашингтон пост". Двете големи партии в Германия най-сетне се договориха за ново правителство, оглавено от канцлера Ангела Меркел, което е едновременно и добра новина, и основание за тревога. Вестта донесе облекчение на мнозина германци, уморени от месеците на политическа несигурност. Тя бе приветствана и от Европейския съюз, който се надява на по-солидна подкрепа от Берлин, но новината крие причини за безпокойство за бъдещето на западната либерална демокрация. Фактът, че германските левоцентристи и десноцентристи бяха принудени да подновят коалиция, отслабила и двете политически формации, подчертава нарастващото влияние на крайните сили в политическия спектър и поражда тревога както в Германия, така и в други западни страни, че центърът в крайна сметка може и да не издържи, посочва всекидневникът.

Консервативният блок на Меркел най-сетне сключи коалиционно споразумение с левоцентристите от социалдемократическа партия за съставяне на правителство, но това е брак по сметка, а не по любов и със сигурност в него няма страст, отбелязва Би Би Си. Той е най-малкото зло, просто защото никоя от страните не харесва алтернативата: правителството на малцинството се смята за нестабилно, а нови избори биха довели до месеци на несигурност и може да ликвидират плановете на френския президент Еманюел Макрон да реформира еврозоната, допълва британската медия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е много сигурно, че е получила нещо, ще има гласуване, че тогава ще видим...
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел едва ли може да бъде обвинявана за плана с бежанците. Тя има вина, само за това, че изпълнява задачата си. Смесването на расите и създаването на "шеста раса" е расистка доктрина, пропагандирана от Калерги в началото на века. В последствие е приета от ЕС. В Европа има т.нар. "Награди на Калерги", чиито носители са Юнкер, Меркел, Шулц, и още поне 20 известни европолитици от миналите години. Целта е премахване на всякаква индивидуалност, нация, раса, и самосъзнание.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел нищо не е платила, а си спечели още малко време във властта. Този, който ще плати скъпо е Шулц, ама пусти мераци!=========================="Този който ще плати" са белите германци и европейци.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел нищо не е платила, а си спечели още малко време във властта. Този, който ще плати скъпо е Шулц, ама пусти мераци!
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравеопазването било на две писти,ами да един ще е частноосигурен според дохода си и плаща месечно по 1000евро,друг плаща месечно по 100 евро,сега Шулц иска да изравни плащанията от различните каси за здравното обслужване и как ще ги изравни...ще стане революция първо ще се отцепи Бавария!
19
2
 
22
 
! Отговори
някой преди 6 години
Тази женица е автор на третата национална катастрофа за Германия.За предишните две- знаем кой беше виновен, но пак от Германия.С тези *** създания, които раждат на 12 първо дете след 15 години Европа ще бъде преобладаващо МюСУЛМАНСКА.От бивш комунист ,добро не чакай!А пък ако е учил в СССР още по-малко.Справка-танте Меркел!
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За обикновените хора няма никакво логично обяснение , защо Меркел пусна милиони емигранти . Това са хора , които са неграмотни и злобни и никога няма да се научат на Германския начин на живот. Тя рязруши не само Германия , но и Европа.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левите или Меркел, няма никакво значение, защото те принедлежат на една еврейско-милиардерска банда и правят каквото им се нареди. Същото важи и за зелени, жълти и всички други цветове на дъгата.
16
5
 
20
 
! Отговори
от 12 до 16 преди 6 години
Аз също като вас живея от дълго време в Германия и чета немска преса. Да, има крайни коментари (макар и малко). Нека да вкарат всички в пандиза (това ще рече 90% от нормално мислещите германци) да видим тогава кой ще им работи, плаща данъци и ще издържа гостите на Мама? Работата е там, че не излизат на улицата и не протестират. Дори на скоро четох коментар, че докато могат да си позволят да отиват на почивка и да имат достатъчно пари за храна всичко е супер. Коне с капаци - това е.
15
2
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 16,Тея са работещите на щат към днес писатели. Просто това им е работата, да плюят. Нямат си и грам представа за настроенията в Германия!
14
0
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Там е работата че никой не лае срещу нея в Германия. Аз поне живея от 15 години вече там (за мен тук) и чета за какво става въпрос. Дори когато пишат новини, че бежанци са извършвали престъпления (потърсете например за Кандел от преди 2 месеца - невръстен 25 годишен афган удави 15 год. си немска приятелка) комантарите са, че младите не са това което бяха.Просто приеха "закон притив приказки на омраза" и спрямо него бързо те окошарват. По тоя закон - например всички пишещи тук сме за затвора.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те вчера си разпределиха Министерствата а тоа ми коментира че Меркел била останала на власт абе четете Новини на немски а не на български
12
4
 
19
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Германците за да се отърват от бабушкерата трябва да излязат на улицата и да протестират. Само така ще я свалят от власт. Ама на никой не му стиска - само лаят из интернет като малки пинчери и болонки. За това са на тоя хал и както и да гласуват, тя пак ще намери с кой да се коалира, за да управлява. А на въпроса защо е получила близо 40 % от гласовете? Ами... я си помислете колко чужденци са с немски паспорт и не искат крайно десни партии в управлението? Не немците я избраха, а чужденците.
11
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До българинПо рано тръгнаха надолу...Още когато започнаха да пържат микичета с Нуланд по Майдана!
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германците добре ги изпързаляха, очевидно искаха да разкарат бабушкерата, но в края пак им я набутаха, за да осъществи замисъла да наводни европа с *** и ***
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да беше копирала от Дойче веле вместо от френски медии Новини за Германия
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БТА копира от Френски Медии с ти копира от БТА и така хората сега четат сглобени новини
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На следващите избори ГСДП ще е под 10 процента, ХДС/ХСС ще е втора политичесак сила след АГ....
6
4
 
18
 
! Отговори
българин преди 6 години
Нещата тръгнаха надолу заради поканата и приема на хилядите мигранти , дано има акъл Меркел да го разбере ! И ,, брекзит" се случи заради това !
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Меркел плати цената. Тя направи каквото трябва за да не пусне кокала. Цената ще я плащаме ние, като част от Европа.