Военен парад в Пхенян ден преди Олимпиадата

Поводът е 70-годишнината на Корейската народна армия
Обновена: 8 фев 2018 11:25 | 8 фев 2018 10:40, Елка Василева
8
Военен парад в Пхенян ден преди Олимпиадата
Снимка: БТА

В столицата на Северна Корея се състоя военен парад, посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия, съобщиха световните агенции, цитирайки източници от южнокорейското правителство и медии.

Севернокорейската телевизия не излъчваше събитието на живо. На него не бяха поканени и чужди журналисти, но в Тwitter се появиха видео кадри, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника.

Според южнокорейски правителствен служител, цитиран от японската агенция Киодо и Асошиейтед прес, в парада на централния площад "Ким Ир Сен" в Пхенян тази сутрин са участвали най-малко 13 хиляди военни, десетки хиляди граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, и зрители, съобщи Асошиейтед прес.

По-късно Централната телевизия на КНДР излъчи кадри, на които се вижда лидерът на страната Ким Чен Ун да приема рапорта на командващия парада, след което се качва на трибуната, съобщи ТАСС.

Същият служител в Сеул, пожелал анонимност, каза още, че няма и информация дали Северна Корея е демонстрирала на парада стратегически оръжия, като междуконтинентални балистични ракети. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа няколко видеосюжета и снимки, пуснати от чужденци в Тwitter, на които се вижда голямо струпване на бойна техника, в частност танкове, в района на централния площад.

Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга, коментирайки постъпващата от Пхенян информация, каза на пресконференция в Токио, че "с голямо внимание следи действията на КНДР и в момента събира информация за състоялия се парад".

Той бе организиран в навечерието на официалната церемония за откриване на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град ПьонгЧанг. Миналия месец Северна Корея обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари вместо на 25 април, когато по принцип се чества.

В репетициите за събитието, продължили няколко седмици на военно летище край столицата, са участвали, според някои медийни съобщения, около 12 000 войници и до 600 единици бойна техника. Отделно от това хиляди цивилни севернокорейци са репетирали на различни площади в столицата Пхенян с традиционни в такива случаи букети от изкуствени цветя, скандирайки и изписвайки с фигури актуалните за случая лозунги.

Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

На откриването на олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите на другарите червени каскети ми напомнят как България обяви война на Америка , Англия и т.н. След това ни попиляха от бомбардировки . Едно е да искаш , а друго е да можеш .
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корейците правят парад, а Сракашвили удари с ракети "Град" грузинския град Цхинвали, изби над 3500 мирни жители и стотина руски миротворци в деня на откриването на Пекинската олимпиада - 8.08.2008 г! След боя, който изяде от руснаците и неизвестно количество изядени вратовръзки, градът вече се нарича Цхинвал и не е вече в Грузия. Алицемерните западняци продължават да упрекват Русия за високохуманните й действияв защита на осетинците. Ако отношенията между Севера и Юга на Корея се подобрят, ще
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каквото може! Едни-олимпиади, други-паради.
4
7
 
5
 
! Отговори
На страха... преди 6 години
Севрна Корея прави празничен парад, а краварите и доб итъка им пак треперят!Ко им стаа бе?!
3
1
 
5
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Храстът казал на дървото.... Зад тия стои Китай.
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимия Лидер Маршал Ким Чен Ун НАПОМНЯ какво ще се случи ако някой го провокира.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тея 6 реда няма пари за зимни дрехи. Изглеждат като такива дето бъркат по контейнери за смет.Мизерията на тея е пълна, щом и армията си не могат да облекат.