Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сблъсък може да има само между равностойни противници,не виждам как третополовия ЕС ще сблъска с военна сила като Русия,няма да е сблъсък а ще е заличаване.
349
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 373Създаден е 1982 година а от 1990 се базира в Мурманск където има "Страхотно временце"да споменем че изобщо не е бил проектиран да се ползва на север но се е наложило да се приспособи.
348
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената заплаха за мира идва от желанието на многополовите мръсниции да скарат тези, които не са като тях, та да се избият помежду си. Само така след това те могат да продължат да налагат глобалната хомосексуална диктатура на всички оцелели.
347
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много жалко за ЕС тогава.Руснаците познават много добре пътят за настъпление до Берлин, докато европейците не са стигали по-навътре в Русия от няколко квартала на Сталинград.
346
9
 
25
 
! Отговори
Статия - буламач преди 6 години
Колкото и да се иска на САЩ да насъска ЕС срещу Русия е невъзможно за реализация. Ако направим съпоставка във военно отношение Русия е лъв, САЩ са средно голямо куче, което лае силно, за да изглежда по-голямо, а ЕС е галено и лигаво пуделче.
345
4
 
19
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Тук се вихрят с минуси разни дрогирани со ро сои дни джендари от софиа ама ще им са стъжни жалкия извратен живот. .....
344
2
 
13
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Тук се вихрят с минуси разни дрогирани со ро сои дни джендари от софиа ама ще им са стъжни жалкия извратен живот. .....
343
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 389 :Наяде ли се бе ,пиндос ?
342
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията е фалшива идеологиязатова трябва да се изобличава .
341
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нахранете пиндоските лайнета с минусчета .Като за начало . После ще приложим и другипо-софистицирани методи .
340
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ме извинявате, ама руснаците ако ги бива да правят нещо, то е да правят ракети. Противовъздушните им ракети нямат аналог в света, което трябва да ви говори нещо. Много е жалко да си зомбиран промит мозък без капка обективност.
339
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиндоските лайнета се хранят с минусчета .
338
11
 
24
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
ОЩЕ СТО ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ ДА ИМАМЕ НЕ МОЖЕМ ДА СТИГНЕМ ИКОНОМИЧЕСКОТО РАВНИЩЕ НА 89 ГОДИНА,ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ КАКВИ СМЕ БИЛИ 89 ГОДИНА ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ,30 ГОДИНИ ГРОБНА ТИШИНА,СЕСКО СТОПАНСТВО,ЖИВОТНОВЪДСТВО,ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ,ТЕЖКА ПРОМИШЛЕНОСТ,МАШИНОСТРОЕНЕ ИТ .Н СЕГА НЯМАМЕ ЦЕЛИ ОТРАСЛИ ГОСПОДА ДЕМОКРАТИ,А ИМАМЕ ПЪЛНИ ДЖОБОВЕ НА МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ,НЕ СЪМ ПРОТИВ БОГАТИТЕ,НО ХОРАТА СИ РАЗВИВАТ РАДНАТА СТРАНА,А НЕ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ НА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ,ЩО Е ТАКА ЩОТО Е КРАДЕНО.БАСТА.
337
11
 
14
 
! Отговори
До 379 преди 6 години
Най-скандалното беше при представянето на новата Лада,която неможа да запали и Путин се изчерви целия. :Dhttps://youtube/watch?v=SnH7YGav9xk
336
11
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХХАХА преди 6 години
До русия=джудже АБЕ *** много зле се отразяват санкциите .Първо санкциите са от еднан страна която от десет години на стагнация влезе в стагфлация САЩ.Всъщност РФ внася от САЩ стоки за 0,00 долар/евро ,а изнася за 50 млрд.долара годишно.Т.е от нищо не зависи от САЩ.Откакто има санкици Русия увеличи с още 85 млрд.долара годишно търговският си излишък до +225 млрд.долара/износ-внос/,и стана най голечият износител на зърнени хрни и третия най-голям износител на птиче и телешко месо в света.
335
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пушилняПосерко ще викаш на баща ти.Ти какво си мислиш,че руснаците са ни освободили защото им е било мъчно,че сме били 500г. под робство ли? Руско-турската война е била въпрос на време,заради териториални интереси.Водила се е на 3 фронта и няма нищо общо с нас.Имали сме късмета,че сме излезнали свободни от тяхната война.
334
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 380 :Това е заради договор и евтина работна ръка.Тези двигатели се използват само за ракетите Атлантис за изнасяне на спътници.САЩ имат най-развитите технологии в тази сфера и СпейсХ преди няколко дни го доказа.
333
2
 
11
 
! Отговори
До 381 преди 6 години
Що бе рушнята напдна НАТО ли? От тебе разбирам.
332
12
 
6
 
! Отговори
Do 378 преди 6 години
To само кузята да им е издънката. "Великия" армата не можа да запали на парада, че го теглиха. Някакъв автомобил пак руски и разбирасе "велик" при представянето му дръжката на вратата остана лично в ръката на Путин. При друга демонстрация ракета изстреляна от руски "велик" кораб не запали и цпона във водата. При друга подобна демонстрация ракетата излеят но без контролно и даже самите военни споделят, че се уплашили тогава за живота на Путин, който нблюдавал учението и т.н.
331
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 373 :Руската "техника" и "инжинерна мисъл" винаги е имала ръжда и излиза от завода като едно старо желязо ,което даже е спорно дали е годно за употреба.Ръжда върху американски самолетоносач ,кораб или нещо подобно неможеш да видиш.Всичко се поддържа.Пуснете си видео примерно от "Кузя" и ще видите ръждата навсякъде и окачените родопски одяла по стените в самолетоносача.Абсолютна гнусотия и аматъорщина са руснаците.