Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано, но надали...
329
12
 
5
 
! Отговори
До 374 Морски преди 6 години
И как точно те заробиха ЕС и НАТО? Като ти дадоха свободата да се придвижваш и работиш свободно в Европа ли?
328
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия!Велика!
327
5
 
14
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Време е да напуснем заробващия ЕС и тираничното НАТО!!!Свобода за България!
326
10
 
4
 
! Отговори
До 372 Боби преди 6 години
Ето разгледай снимките на "великия единствен руски авионосец Кузя" istinata.bg/?p=669Гледаш снимките и паааадаш. Все едно гледаш кораб от първата свеотвна. И това е руската техногична гордост? Няма да коментирам, че половината му самолети паднаха в морето.
325
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 369Умнико ВНИКНИ в ЦИФРИЧКИТЕ60 000 полета на около 50 бр бойни самолета на годинаНе се включват в тази статистика Стратегически Бомбери, Транспорти, Хеликоптери, ДроновеЗа около 150 000 полета от 2015 има Свален Су-24 и то от самолет от чужда държава (Турция), Разбил се Су-24 при излитане и Свален Су-25 на боен полет от ПЗРКЗагубени са НАПЪЛНО ИЗПРАВНИ Су-33 и МиГ-29К заради повреда в спирачната система на Авионосеца Кузнецов
324
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиПак ли ти бе ,рубладжийски ***.Взимай си надницата и се прибирай в мазето.
323
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джудже 368Умнико, санкциите поставят разни прегради пред руските компании - Значи Рашките ще викат НЕВОЛЯТАКакво и е необходимо на НЕВОЛЯТА?Евтина работна ръка горе долу добре образованаЕвтина енергия и енергоносителиЕвтини ресурси Алтернативно място да си осигурим технологии ако ги нямаме или е скъпо да се разработят в краткосрочен планВсичко това рашките определено го имат Значи и НЕВОЛЯТА ще се задействаНякога по-добре някога катастрофално някога идеално но като цяло ДОБРЕ
322
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те на руснацоте половината им самалъоти изпопадаха в Сирия, където воюват срещу някакви лумпенизирани "талибани" и не могат да се справят с тях, а какво остава ако тръгнат с/у модерна Европа? И друго - на руския елит децата, парите и имотите са им в западна Европа. Какви войни какви глупости внушава тази смешна статия?
321
15
 
5
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 367 Пълни глупости.Санкциите се отразяват много сериозно на Русия и така са направени ,че да са в дългосрочен план.Това ,че ти например не го виждаш е друг въпрос.И тази пословица е меко казано смешна ,защото Русия не е нищо повече от едно икономическо и технологично джудже,с мизерстващ народ и разпадащи се градове.
320
4
 
18
 
! Отговори
BG трол=профан преди 6 години
До русия=джуджеИма една азиатска пословица:"Щастлив като оса ужилила кравешки рог."Ей това са всички участващи във санкциите срещу Русия.:):):)
319
16
 
7
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До 359 :Изписал си една камара глупости в 5 реда.Дори и да не са САЩ ,руснаците ядат санкции от целия свят ,заради неадеквата си политика и че стоят срещу всички развити държави.Дори Албания санкционира руските джуджета.Ситуацията в момента е развития и християнски свят ,срещу Русия и мюсюлманския свят.Това че българите били зад Русия е повече от комичко и може да го напише само един болен русофил.
318
2
 
21
 
! Отговори
до 364 преди 6 години
Кой посреща окупатора си със хляб и сол бе лайн. ? Освободители се казва пед..е, освободиха ни и си излязоха. В България не останаха руски войски тогава. Сега окупаторите са тук мекокитко джендърски
317
12
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 363 преди 6 години
Ами цяла Източна Европа като беше окупирана от Империята на Злото близо 50 години?Или това не се брои за окупация.
316
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ми тя войната започна. С окупирването на Ирак, Либия, Афганистан, Сърбия, България и опитите в Сирия. Така е започнал и Хитлер преди. Стигнаха до границата с Русия. А ми сега на къде ? Нещо не могат да се решат, напълниха гащите. Рано или късно ще стане и ЕС и НАТО ще последват Хитлер и Наполеон
315
5
 
14
 
! Отговори
преди 1 година преди 6 години
един доста умен израелски разузнавач написа ,че ако има война т отя няма да ядрена и Европа просто ще бъде блокирана за 1-2 часа .Този път истинската гореща война ще се води на северноамериканкият континент и там ще е ядрена и ще приключи безответно за 20-30 минути.Но след тази война Русия няма да спаси Европа за втори път.
314
3
 
12
 
! Отговори
dejavu преди 6 години
Със същите игри "европейците" са се наиграли и при Наполеон и при Хитлер.И сега пак искат да се натискат с руската мечка...
313
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 6 години
Аман бе, плашат ни с ядрен апокалипсис още от Карибската криза през 1962 г.Не шашкайте младото поколение с подобни глупости, това уврежда крехката му психика.
312
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО И ЕС НЕ СА ЕВРОПА ! ВСЕ ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕЙЦИ ИСКАТ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТЕЗИ ДВЕ ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ. ЕВРОПА НЕ ЖЕЛАЕ ВОЙНА СЪС РУСИЯ, САНКЦИИ СЪЩО. БЪЛГАРИТЕ ТВЪРДО 98 % СА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ, ТОВА ГО ЗНАЯТ И ПРОДАЖНИТЕ ЛАКЕИ ДОРИ
311
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 години
И мисля има голяма разлика когато се биеш за живота си и когато се биеш за имота си