Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?

Доклад "До ръба - и обратно?" на Мюнхенска конференция по сигурността
8 фев 2018 21:30, Елка Василева
549
Все по-голям риск приближава! Военен сблъсък Европа – Русия?
Снимка: архив, Reuters

Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия и напрежението около учения на въоръжени сили увеличават риска от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия, предупреждава годишният Мюнхенски доклад за сигурността, цитиран от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и обратно?" ще бъде публикуван официално днес в навечерието на традиционната Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се проведе от 16 до 18 февруари.

Докладът споменава засилващия се натиск върху споразумения за ядрено разоръжаване като Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.
"При това злокобно състояние на нещата е напълно възможно погрешни оценки или неразбирателства да доведат до непреднамерен военен сблъсък", подчертават авторите.

Докладът определя конфликта в Украйна като огромна пречка за деескалиране на напрежението между Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна вероятно ще бетонира сегашното положение на задънена улица, прогнозират авторите.

Държави в Източна Европа изпитват затруднения в "една среда на оспорвана сигурност", хванати между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на ЕС Източно партньорство "загуби пара" и има малки шансове НАТО да приеме нови членове в близко бъдеще, констатира докладът.

Някои държави членки на ЕС са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в пряка конфронтация с Брюксел. Германия - обикновено сила за европейската интеграция - до голяма степен отсъства от дебата поради вътрешни причини, пишат авторите.

Докладът все пак установява и положителни тенденции - по-високия икономически растеж в ЕС, реформирането на НАТО и засилването на военното сътрудничество по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за постигане на компромис и амбициозните предложения за реформи ще се превърнат в конкретни действия и решения за поправяне на дефектите в ЕС", пише в заключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни лидери от Европа, САЩ, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на следващата седмица предизвикателствата пред сигурността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 6 години
НЯМА ДА ИМА ЖИВИ, КОИТО ДА РАЗКАЗВАТ,ЗАРАДИ ТЪПОТИЯТА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ.
309
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Мисля че воина няма да има Путин беше направил изказване никой да не си мисли че ако запали воина в Европа Америка ще остане незасегната от военни действия.А там са пресметливи хора и разбират че този път няма да плащат само с пари за трета световна
308
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тоя сблъсък ще продължи има няма 5-6 минути,и после ще викат ама нас САЩ ни накараха.
307
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До НАПОЛЕОН Един умен коментар браво пич вкараха обикновения трудолюбив човек в заданена улица мафиоти разграбиха земята за жълти стотинки разпродадоха всичко за старо желязо а ние си траем срам срам
306
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако целта е да уморят руснаците от смях с такива новини,от сега ви казвам че няма да проработи.
305
1
 
5
 
! Отговори
???? преди 6 години
До NAPOLEON BONAPARDНе съм ходил в Русия, а.к. СССР, но в интернет съм гледал клипчета и снимки, вкл. гугъл мапс.... България прилича повече на Русия, отколкото на Англия, Германия, Дания, Холандия... смисъл, ", вкл. улиците, манталитета на хората, начина на управление на бизнес, страната... доста сме "попили" от руското и точно затова сме направили България днес, такава каквато е!
304
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ,и кои точно държави ще се осмелят да дръпнат мечката за опашката,щото на Play Station-на е едно ама реалната война е друго.
303
4
 
16
 
! Отговори
NAPOLEON BONAPARD преди 6 години
МНОГО ПРОСТОТИИ СЕ НАПИСАХА В ТОЗИ ФОРУМ И ПРИ ТОВА ОТ ''УМНИ'' АНГЛОСАНКСОНСКИ *** КОИТО СА ВНЕДРЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И СА НА ЗАПЛАТА ДА ПЛЯМПАТ И ЗЛОСЛОВЯТ ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН С/У РУСИЯ А БЕ ХОРА ОГЛЕДАИТЕ СЕ ДОБРЕ И ВИШТЕ ДО КАДЕ НИ ДОКАРАХА ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ПОЛТИЦИ КАКВА ИКОНОМИКА ИМАМЕ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАМЕ А И ТОВА КОЕТО ИМАХМЕ ''БРАТСКА '' АМЕРИКА ОГРАБИ ЕТО ТАКИВА СА И НАШТЕ ПОЛИТИЦИ ОГРАБВАТ НАРОДА ИМАМ В ПРЕД ВИД ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИЙ В Б/Я
302
4
 
11
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До анонимен ти си много *** бе кога европа или краварите са печелили война та и сега то европа няма и ресурси за война пак не ти ли стига ума че войната ще се види в черно море проблема е ние да не пострадаме пак ако ще цялата европейска *** да бъде в пепел
301
20
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АБЕ СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТЕЗИ СИБИРСКИ Д.ИВАЦИ И МИЗЕРАБЪЛИ !
300
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ????Русия усилено опитва да запали Балканите.
299
2
 
17
 
! Отговори
???? преди 6 години
Пък тук на Балканите най-лесно може да се запали военен конфликт. Дано не съм прав!
298
1
 
14
 
! Отговори
???? преди 6 години
За съжаление войните по света ще продължат. Дано няма 3-та СВВ, но май натам са я подкарали. Съдейки по историята - наближава, даже като че ли е започнала. В Сирия и Ирак военни действия извършват САЩ, Русия, Турция, Израел, Иран... Египет и те с "операция" срещу ислямистите. Отделно се нагнетява и друга точка - Северна Корея.В Европа също е "посята семката" на войната. Мисля, че засилващото се социално неравенство и емиграцията ще доведат до нарастване на атентати, протести и безредици.
297
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До zdv 383Армата беше дърпана от БРЕМ на базата на Т-90 и не можаха да го поместят(БРЕМ 90 е по-лека машина)Две минути след като представител на завода влезе в танка - последния напусна площада на собствен ход.Относно Су-57 има 9 летящи прототипа със стари двигатели, Един летящ прототип с нови двигатели и се произвежда за 2018 серия от 12 самолета тъй наречената НУЛЕВА - за държавни изпитания по първи производствен стандарт.за ПВО освен Панцир кой друг ЗАРК е отразявал масов налет на дрони
296
3
 
11
 
! Отговори
Знаме на мира преди 6 години
Национализма винаги е причинявал на Европа смърт и разруха още от тъмните векове на сам.Либерализма няма алтернатива.Само в един мирен Свят човека може да оцелее.Всички войнстващи комплексари и егоцентристи трябва да се одстранят от власт.Човека трябва да е пак в центъра на политическия живот.Образование ,здравеопазване и народна армия и полиция ,а "не чужди наемници" ни трябват.Мира е неизбежен другото е радиационна зима 4 години и накрая мутанти и *** само по Земята ....
295
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно, когато момента настъпи Русия ще бъде срината със земята.
294
4
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До zdv 383Това че ти не знаеш ФАКТИТЕ за АРМАТА И ПАРАДА не означава е хората които ги знаят не ти се смеят от все сърце - и те слагат в раздела човек дето не знае какво говори или човек дето пуска само Опорни точки и лозунги Армата като всеки съвременен танк има автоматична скоростна кутия. Всички танкове имат упражнение аварийно спиране и скриване с димна завесаТова е решено при АРМАТА с нарочен бутонВодача без да иска е натиснал бутона и танка седя на площада с "дръпната ръчна спирачка"
293
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 379Анонимни да паднеш до толкова ЕЛЕМЕНТАРНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ?ФАКТИ - СИРИЯ Е СВЕТСКА МНОГОНАЦИОНАЛНА И МУЛТИЕТНИЧЕСКА ДЪРЖАВАИД, Анбър мър сурад и прочие фракции от тъй наречената опозиция поддържат ли Сирия да е СветскаМулти етническаМного национална ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Дори Кюрдите се опитват на под контролните им територии другите народности и вероизповедания ги потискатАСАД май е единствения който се бори за тази държава такава каквато беше СВЕТСКА
292
33
 
9
 
! Отговори
zdv преди 6 години
Не се плашете хора, Путлерска Раша сега е като колос на глинени крачета с високи токчета!! По отношение на военна и политическа сила Русия сега е като сестра-близнак на Отоманската империя в края на 19-ти век приликите са много, разликите малко!! Русия нито е военна сила в техническо отношение, нито е политически фактор.Смешните разработки като танка "сАрмата", 5 самолета от пето поколение, подводници и ПВО са пълна боза!! "сАрмата" е една карикатура-не можаха да го подкарат на парада даже..смях
291
9
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 3781. Русия не иска да завладява Европа - това просто не е необходимо2. Русия иска чрез търговия с ЕС да си повиши стандарта3. Санкциите принудиха Русия да разработва собствени технологии и то с все по-ускоряващи се темпове и все по-големи обеми.Пример РФ Разработи Армата - Комплексен танк но много скъп примерно един Абрамс но за вътрешния САЩ пазар трябва да е 10 мил$ Една Армата е 3-4 мил $Направиха Т-90М при цена 1,5 Мил$ за чисто нов танк само прословутия Афганит не е сложе